2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lex Farkas Flórián – Tényi István feljelentést tett
2016. 04. 29. 00:00

A RomNet által szerdán nyilvánosságra hozott hangfelvételek miatt hivatali visszaélés gyanújával bejelentést tett az ügyészségen Tényi István Farkas Flórián ellen. A beadványt az ügyészség befogadta.

A RomNet szerdán hozta nyilvánosságra azt a két hónappal ezelőtt rögzített hangfelvételt, amely bizonyítja, hogy még mindig a fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos irányítja a háttérből az Országos Roma Önkormányzatot, és ezt a jövőben is tovább folytja. A hangfelvétel alapján Farkas Flórián az ORÖ lungo dromos képviselőinek azt is egyértelművé tette, hogy Balogh János jelenlegi elnököt csak eszköznek, egy bábnak tartja az önkormányzat élén, mert mint fogalmazott, minden döntést ő hoz, „nála nélkül” semmi nem mehet át.

 

A még február közepén, egy nappal Balogh János elnökké választása, de már Hegedüs István elnöki megbízatásának lemondása után tartott találkozón Farkas Flórián arról is beszélt, hogy egy törvénymódosítással térne vissza az ORÖ élére, és azt Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló fogja beterjeszteni. Farkas Félix parlamenti szószóló, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának alelnöke két héttel ezelőtt meg is hirdette a romák körében a „nemzeti konzultációt”. Levélben és a Facebookon, arra kérte a nemzetiségi képviselőket és a civil szervezetek tagjait, hogy közösen tegyenek javaslatot a Nemzetiségi törvény módosítására.

 

Farkas Félix azt állítja, semmi nem igaz abból, amit a RomNet közölt, és az ORÖ-vel kapcsolatban semmilyen feladattal nem bízta meg Farkas Flórián.

 

Farkas Félix

 

„Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki Farkas Flórián, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”.  A kormánypárti országgyűlési képviselő elárulta azt is: az ”összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító-javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni „valamilyen szinten” az Országgyűlés elé. Farkas Flórián elgondolása alapján a nemzetiségi törvényt módosíttatnák az Országgyűléssel, amely sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény, hogy abba belecsempésznék az a rendelkezést, amely kisebbségi képviselőknél kiiktatná a választójogi törvényben az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezést, így nem lenne akadálya annak, hogy országgyűlési képviselő vezethessen megyei vagy országos nemzetiségi önkormányzatot.

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, a Nemzetiségi törvény módosításának munkatervét az Emberi Erőforrások Minisztériuma már a hét elején elkészítette,és annak munkaanyagát véleményezésre el is juttatta az Országos Roma Önkormányzat számára. 

 

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, ORÖ-s képviselő az ATV Egyenes beszédében és a Hírtv Magyarország élében című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a választójogi törvény és a nemzetiségi törvény is kétharmados többséget igényel, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a „Lex Farka Flórián” rendelkezést csak a parlamenti végszavazás előtt csempésznék a javaslatba, vagy egyéni módosító indívány formájában nyújtanák azt be közvetlenül a szavaáz előtt, mert hasonlóra már többször is volt példa.

 

A Lungo Drom a fővárosi Bezerédj utcai székházát, valamit annak felújítására kapott 150 millió forintot is az Országgyűlés az egyházügyi törvénybe „csempészve” szavaztatta meg 2011-ben, és emiatt a Jobbik sajtótájékoztatón is tiltakozott, és a parlamentben is szót emelt.

 

A RomNet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek miatt a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult közérdekű beadvánnyal hivatali visszaélés gyanúja miatt. A nemzet feljelentőjének is nevezett Tényi István - 2012. évi C. törvény 305. § alapján tett - bejelentését az ügyészség befogadta.

 

HBA

 

Kapcsolódó írás:

/hirek/2016/04/27/lex_farkas_florian