2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rendkívüli közgyűlésen buktatnák az ORÖ vezetését
2016. 04. 13. 00:00

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalja az ORÖ két dolgozójának tízmilliós sikkasztási ügyét, a hivatalvezető menesztését, és az elnök elleni bizalmatlansági indítványt - tudta meg a RomNet.

Az Országos Roma Önkormányzat egy hét múlva, április 21-én tart rendkívüli közgyűlést, amelynek napirendi pontjai szerint meghallgatják a szervezet gazdasági vezetőjét, miként utalhatott át Bence Gáborné korábbi gazdasági vezető és Diós Krisztina „kártérítés” címen saját magának mintegy tízmillió forintot.

 

Minta arról már korábban beszámoltunk, Farkas Flórián korábbi bizalmi embere, Bence Gáborné, aki Farkas Flórián elnöksége alatt az önkormányzat gazdasági vezetője volt, azt követően, hogy Hegedüs István lemondott az elnöki posztjáról, visszavették az önkormányzatba, és első lépéseként 5 millió 900 ezer forintot utaltatott át magának „kártérítésként”.  Az ORÖ másik alkalmazottja, Diós Krisztina pedig  3 millió 700 ezer forintot utaltatott át Csala Elvira megbízott hivatalvezetővel és a megbízott gazdasági vezető hozzájárulásával ugyanezen jogcímen.  A két dolgozó azért fordult bírósághoz, mert az ORÖ-s alkalmazásukkal párhuzamosan havi mintegy félmillió forintos fizetéssel szintén alkalmazottak voltak a botrányokkal övezett Híd a munka világába projektben, de a valós tevékenységet nem végzett szövetkezei programból nem tudták kivenni szabadságukat, és azt tavaly május közepén Hegedüs István által történt felmondásuk után a szabadságmegváltásukat sem fizették ki. Bár a két alkalmazott csak két havi bért kért kártérítésként, annak sokszorosát utaltatták át maguknak anélkül, hogy arról bírósági döntés született volna.

 

A pénzátutalás miatt Vajda László ORÖ-s képviselő sikkasztás és csalás, valamint hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tett, de szintén feljelentést tett Balogh János ORÖ-elnök, és a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István magánszemélyként.

 

A jövő csütörtöki közgyűlésen napirendi pontként szerepel Csala Elvira hivatalvezető azonnali hatályú, fegyelmivel történő felmentése, valamint a pénzügyi ellenőrző bizottság leváltása és új tagok kinevezése. Az utolsó napirendi pontként Balogh János ORÖ elnök elleni méltatlansági eljárás megindítását kezdeményezik, amelynek célja, hogy felfüggesszék elnöki jogköreit.

 

Az ORÖ képviselői már március elején kezdeményezték egy rendkívüli közgyűlés összehívását, de kötelezettségének Balogh János elnök nem tett eleget. A testületi ülést március 23-ig össze kellett volna hívnia az elnöknek, és mivel ez elmaradt,  Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatalhoz fordultak – eredménytelenül.

 

A Balogh János ellenzékének számító képviselők múlt héten sajtótájékoztatót tartottak a Miniszterelnökség előtt, ahol felhívták a figyelmet az ORÖ elnökének és elnökségének törvénytelenségeire, és egyben bejelentették, május 7-ére országos demonstrációt hirdettek. A korrupcióellenes megmozdulásuk célja az, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi felzárkózatást segítő uniós péntek elherdálására, és követeljék Farkas Flórián lemondását.

 

Balogh János Lungo Drom ORÖs tagjainak tiltakozása ellenére Farkas Flórián nevezett ki a szervezet élére, de mint azt több képviselő is azt mondta a RomNet-nek, az MCF elnöke már nem élvezi Farkas Flórián bizalmát, ezért szabadulni akar a miniszterelnöki biztos bábjától, és „kilövési engedélyt” adott rá. Balogh Jánost az elmúlt hetekben nyílt levelekkel ostorozták, és az MCF nyíregyházi közgyűlését is bojkottálták. A bizalomvesztés egyik oka, hogy Balogh János feljelentette a sikkasztási ügyben Farkas Flórián két bizalmasát, utasítása ellenére nem mondott le az MCF-es elnöki tisztségéről, miközben a Lungo Dromban is tag 1999 óta.

 

HBA