2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszavasvári: szabálysértési eljárást indítottak a Becsület Légiója ellen
2016. 04. 07. 00:00

Szabálysértési eljárást indított a rendőrség a tiszavasvári cigánytelepén „önkéntes rendfenntartó tevékenységet” végző Becsület Légiója Egyesület ellen – tudta meg a RomNet.

Tényi István magánszemélyként még március 23-án tett közérdekű bejelentést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés megalapozott gyanújával.

 

A be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István szabálysértési bejelentését a sajtóhírek alapján arra alapozta, hogy a Becsület Légiója Egyesület szabadcsapatai tartják fenn a rendet a településen a rendőrség helyett, mivel tavaly novembertől, amely során heti két alkalommal 8-15 fős csapatokban „szemlét”, „nyomozást” tartanak a cigánytelepen. Egy-egy ilyen alkalommal kézi kamerával filmre vesznek bárkit, akit valamilyen oknál fogva gyanúsnak tartanak. „Véleményem szerint senki semmilyen formában nem veheti át az állam rendfenntartó szerepét. Senki nem végezhet engedély nélkül közbiztonsági tevékenységet, vagy annak a látszatát” – írta beadványában Tényi István, hozzátéve, mindezek kimerítik a szabálysértési eljárásról szóló törvény 171. §-a szerint minősülő Közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértésének elkövetését.

 

Tényi István a RomNet-et csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a Tiszavasvári Rendőrkapitányság megindította az eljárást, és erről hivatalos levélben értesítették. A városi rendőrség kapitányságvezetője, Paronai János alezredes által aláírt levél szerint a Tiszavasvári Rendőrkapitányság március 31-én  indított el az eljárást.

 

 

Még márciusban a nemzet feljelentőjének is nevezett Fidesz-tag a Becsület Légiója Egyesület ügyében törvényességi ellenőrzés lefolytatását kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől, Az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól azt kéri, állapítsák meg a zaklatás tényállását, a 2016. február 15. napján elfogadott Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Becsület Légiója Egyesület közötti együttműködési megállapodásra vonatkozóan az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és tiltsák el a két szervezetet a további jogsértéstől, valamint az EBH 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezze az eljárás alá vont szervezetet.

 

 

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Szabolcs megyei város önkormányzata és a civil szervezet közötti együttműködési megállapodás miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke, Galyas József, és a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs és Borsod megyei szervezetének elnöke, Balogh Mihály és Dancs Mihály a megyei Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz fordultak. Beadványukban azt kérték  a hatóságtól, törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálják meg a 2016. február 15. napján elfogadott Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Becsület Légiója Egyesület közötti együttműködési megállapodás megkötéséről szóló határozatot, valamint az ehhez kapcsolódó együttműködési megállapodást.

 

A Roma Rendőrök Országos Egyesületének két vezetője, dr. Horváth Ferenc és Villás Lajos egy hónappal ezelőtt az érpataki modellel és közelmúltban zajló tiszavasvári üggyel kapcsolatban a köztársasági elnökhöz fordult beadvánnyal.  A nyugállományú rendőrtisztek kezdeményezéséhez március elsejétől több száz magánszemély és civil szervezet csatlakozott.

 

 

Dr. Horváth Ferenc és Villás Lajos a RomNet-nek azt mondták: az államfőnek címzett beadványukban arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester nevéhez fűződő úgynevezett „érpataki modell” egy agresszív, az államszervezet működését negatívan befolyásoló, az érdekeiket védeni nem tudó szegények, de főként romákkal szemben, szélsőjobboldali politikai háttérrel szervezetett akció, amelyet egyre több településen terjesztenek ki.

 

 

A nyugállományú rendőrtisztek pénteken reggel 9 órakor adják át az államfő megbízottjának a Sándor-palotában a több száz ember által aláírt íveket, majd a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt, a Szent György téren egy figyelemfelkeltő demonstrációval összekötött sajtótájékoztatót tartanak.

 

HBA