2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos tüntetés és büntetőfeljelentés Farkas Flórián ellen
2016. 04. 05. 00:00

Sikkasztás, és csalás gyanújával feljelentést tettek az ORÖ képviselői Farkas Flórián ellen, és bejelentették, májusban országos tüntetést szerveznek a miniszterelnöki biztos lemondásáért.

Több mint félmilliárd forintot érintő, két külön álló, de a Lungo Dromhoz és Farkas Flórián ORÖ elnökségi időszakához kötődő ügyek miatt Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat képviselője, a Lungo Drom Heves megyei elnöke a Központi Nyomozó Főügyészségen és a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál tett feljelentést Farkas Flórián és társai ellen. A vádat a roma politikus a Miniszterelnökség előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján arra alapozta, hogy Farkas Flórián a Lungo Drom és az ORÖ elnökeként több tízmillió forintot használt fel papíron a roma havilap előállítására, miközben az újság nem jelent meg, és a köteles példányokat sem adták le az országos könyvtárellátónak.

 

A közokirat-hamisítást és a sikkasztást arra alapozza, hogy az Országos Roma Önkormányzat állami működési támogatásából finanszírozta éveken át Farkas Flórián saját szervezete, a Lungo Drom szolnoki iroda-fenntartási költségeit annak ellenére, hogy a civil szervezet nem tartozik az ORÖ intézményeihez, és hivatalához. 

 

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a RomNet birtokába került pénzügyi kifizetések összesítése szerint Farkas Flórián az ORÖ elnökeként 2011. március 18-én másfél millió forint működési támogatást utaltatott át a Lungo Dromnak, majd fizette a havi 500 ezer forintos iroda fenntartási költséget. Az elnöki keretéből 2011 és 2014 között rendszeresen utalt 100-150 ezer forintot a Lungo Dromnak, és a megyei szervezetek programjait is szintén az elnöki keretéből támogatta. Szintén rendszeres, alkalmanként százezres támogatást kapott szülőfalujának, Tiszaroffnak a kisebbségi önkormányzata, a tiszapüspöki és a szolnoki kisebbségi önkormányzat is, valamint más megyei lungo dromos vezető, vagy szervezet. /index.php?where=print&module=news&id=7840

 

Lakatos Oszkár azért is feljelentést tett, mert a Lungo Drom az Országgyűléstől és a kormánytól 2011-ben és 2012-ben 150-150 millió forint állami támogatást kapott, de ezek az összegek nem szerepelnek a roma szervezet adóbevallásában, közhasznúsági jelentésében. 2012-ben az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága a költségvetési törvényhez egy elrejtett módosító javaslata alapján  lehetőséget adott arra is, hogy az Országgyűlés az állami vagyonról szóló 2007 . évi CVI. törvény 36. §-ának (1 ) bekezdése alapján úgy rendelkezzen, hogy a Magyar Állam tulajdonában levő Budapest VIII. kerület, Bezerédi utca 17 . ingatlan szám alatti ingatlan (hrsz . : 34700) térítésmentesen a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség tulajdonába kerüljön közösségi célokra. Az egykori józsefvárosi óvoda épülete több mint 300 millió forintot, frekventáltsága alapján közel egymilliárd forintot ér. A hivatalos kormányzati indoklás szerint azért kapta a Lungo Drom éppen azt az ingatlant, mert nincs szükség annak felújítására. Néhány hónappal később viszont a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből azonnali hatállyal 150 millió forintot csoportosított át a kabinet a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség székházának felújítására és a szervezet működési támogatására. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 2012. december 13-i számában jelent meg. Ugyanebben az épületben működik az OTKA alapítvány is, amely szintén jelentős állami támogatásokat kapott.

 

Lakatos Oszkár megjegyezte, Farkas Flórián alapítványai körüli gyanús pénzügyek miatt emeltek ellene vádat 1998-ban, de egy köztársasági elnöki kegyelem megmentett a bírósági tárgyalástól. Most ugyanaz a lemez, a zene és a forgatókönyv” – utalt a már több mint egy éve zajló adónyomozói eljárásra.

 

A Lungo Drom Heves megyei elnöke a Miniszterelnökség előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette: május 7-re országos tüntetést szerveznek, amelyhez az összes megyei roma önkormányzat és a nagyvárosok nemzetiségi önkormányzatai csatlakoznak.  A humántárca és a Miniszterelnökség előtt tartandó tüntetésük célja az, hogy Orbán Viktor kormányfő azonnal menessze miniszterelnöki biztosi pozíciójából Farkas Flóriánt, és egy új szemléletű és támogatási formájú roma politikát folytasson a kormányzat.

 

Lakatos Oszkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a romák társadalmi felzárkózását célzó programokat nem a cigány szervezetek, hanem a kormány háttérintézményei, így a Türr István intézet, és fideszes politikusok koordinálják, miközben a forrás nem ér el a célközösséghez. Az ORÖ képviselője azt mondta: Köpeczi-Bócz Tamás EU fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkár 25 milliárd forintot osztott szét a cigányság társadalmi felzárkózása címszó alatt különféle projektekre, de ezeknek a programoknak egyetlen mérhető eredménye van: a az esztelen pénzköltés. Lakatos Oszkár szerint a sikertelen kormányzati programokért a TKKI, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és Farkas Flórián a felelős, mert a pénzek nagy részét egyszerűen ellopták, „a haverok között szétosztották”.

 

Vajda László, az ORÖ képviselője, a Lungo Drom Zala megyei elnöke azt mondta: az ORÖ-t körülölelő botrányok, bűnügyi eljárások miatt tragikus gazdasági helyzetben van az Országos Roma Önkormányzat, és a szabálytalanul elköltött támogatások miatt a testületnek mintegy 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie. A megszorítások helyett mégis „tálcán kínálják a pénzeket" az ORÖ egyes képviselőinek. Havi 450 ezer forintos javadalmazást adnak számukra, hozzátartozóiknak is szerződést ajánlanak – közölte a Kossuth téren tartott tájékoztatóján a jelenlegi felállásban ellenzékinek számító Vajda László.

 

 

Korábban ő volt a vezetője az ORÖ pénzügyeit vizsgáló, tavaly megszűnt úgynevezett alternatív bizottságnak. Vajda bejelentette, hogy a bizottságot – részben új tagokkal – ismét megalakítják.

 

Vajda László szerint az ORÖ jelenlegi elnöke, Balogh János törvénytelenségek sorozatát követi el, de a Budapesti Kormányhivatal semmit nem tesz, hiába fordulnak a felügyeleti szervhez. Példaként említette, hogy az elnök nem hívta össze az ORÖ rendkívüli közgyűlését, és a törvénytelenségre a kormányhivatal sem figyelmezette az elnököt.

 

Vajda László közölte azt is, képviselőtársaival újra kezdeményezik a rendkívüli testületi ülés összehívását.

 

HBA