HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Örök homályban maradhat Farkas Flórián elrablásának ügye

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 április 01    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Talán soha nem tudhatjuk meg kik rabolták el és zsarolták meg Farkas Flóriánt két évtizeddel ezelőtt, mert a rendőrség az ügy összes iratát megsemmisítette, az érintettek pedig nem nyilatkoznak.

Hirdetmény

A rendkívül súlyos bűnügyről még ma is nagy a hallgatás. A RomNet már egy évtizeddel ezelőtt is próbálta felderíteni, mi is történhetett 1995. szeptember 8-án a szolnoki a Touring Hotelben, de rendre falakba ütközött. A rendőrség nem nyilatkozott, és az akkori titkosszolgálat is jelezte: „nem kellene piszkálni ezt az ügyet”. A bűnügy akkori nyomozói ma már nyugdíjas rendőrök, és ők sem akarnak visszaemlékezni a történetre.  

 

Az akkori, példa nélküli bűnügyről csak egy MTI-s híradás számolt be, amelyből megtudhattuk: álrendőrök csapdába csalták Farkas Flórián roma politikust, és a városi szálloda egyik szobájában fejéhez fegyvert tartva kirabolták, lefotózták, és 4 millió forint váltságdíjat követeltek tőle.

 

A RomNet idén márciusban újra próbálkozott a rendőrségnél, hogy megtudja, vajon hogyan zárult a bűnügy nyomozása, sikerült-e megtalálni az elkövetőket, és ha igen, kik voltak a magukat rendőrnek kiadó zsarolók, és vajon bíróság elé kerültek-e? Azt is szerettük volna megtudni, hogy zsarolás, emberrablás, vagy milyen más minősítésben nyomoztak a hatóságok, és elévült-e már ez a bűncselekmény?

 

Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz küldött megkeresésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság válaszolt írásban, tudatva: „a büntetőeljárás iratait a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár jóváhagyása mellett – 2009. évben leselejtezte, így az ügyben tájékoztatást adni nem tud”.

 

Arról, hogy mi is történhetett két évtizeddel ezelőtt abban a bizonyos szállodában, Farkas Flórián ismeretségi körében is többször kutakodtunk, de konkrétummal senki nem tudott szolgálni. Többen azt állították, a Lungo Drom egyik alapító tagjánál fellelhetőek azok a fotók, amelyeket a magukat rendőrnek kiadó ismeretlenek készítettek Farkas Flóriántól, de az érintett ezt megkeresésünkre határozottan tagadta. Az ügyről információval rendelkezett roma politikusok azt mondták, többükben felmerült, hogy az egész zsarolásos történet csak egy „fedő sztori”, mert valójában teljesen másról volt szó: Farkas Flórián egy teljesen más ok miatt tartózkodott a szállodában, de az igazságot „nemzetbiztonsági okokból” nem lehetett nyilvánosságra hozni, mert abban egy akkori magas beosztású állami vezető is érintett lehetett.

 

Maga az érintett erről a bűncselekményről szűkebb környezetében azóta sem beszélt, így azt sem tudni, hogy a 4 millió forint kifizetésre került-e, illetve a két símaszkos támadó mennyi ideig tartotta fogva az Országos Cigány Önkormányzat akkori vezetőjét.

 

Természetesen Farkas Flóriánt is próbáltuk megkeresni a zsarolási ügyével kapcsolatban, de mint általában, megkeresésünkre nem reagált.

 

Talán akkor derülhetne fény a bűncselekményre, ha a roma politikus maga, a nyilvánosság elé állva beszélne az ügyről, vagy maguk a bűncselekményt elkövetők számolnának be az esetről. De erre az esély egyenlő a nullával, így tovább bővül Farkas Flórián titokzatos előélete.

 

Hogy az utókor is megismerhesse a bűnesetet, alább olvasható az üggyel kapcsolatban megjelent egyetlen híradás, és az arra reagáló akkori cigányszervezeti közlemény.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

(A kép illusztráció. Fotó: RomNet)

 

MTI Zrt. Sajtóadatbank - Fegyveres zsarolás - Farkas Flórián

 

Kiadás ideje: 1995-09-12 18:59:07

 

Szolnok, 1995. szeptember 12., kedd - Fegyveres zsarolók csapdába csalták szeptember 8-án az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Farkas Flóriánt. A Szolnokon élő politikustól egy helyi szállodában 4 millió forintot követeltek támadói. A két ismeretlen személy rendőrnek adta ki magát, s így próbált találkozni Farkas Flóriánnal. Az ürügy pedig az volt, hogy a roma politikus által vezetett Lungo Drom Országos Cigányszervezet számára nagy összegű adomány átadását ígérték.

 

 A magukat "közvetítőnek" mondó álrendőrök a Touring Hotel egyik szobájában vártak áldozatukra, ahová álnéven jelentkeztek be. A megadott időpontban érkező Farkas Flóriánt a símaszkot viselő személyek azonnal megbilincselték, majd a fejéhez pisztolyt szegezve többször is lefényképezték. Később elvették 35.000 forintját, továbbá négymillió forintot követeltek tőle. A politikust végül is megfenyegették: amennyiben jelenti a történteket a rendőrségnek, életével fizet. A rendőrség - bízva a zsarolók újbóli jelentkezésében - hírzárlatot rendelt el az ügyben, de az információ kiszivárgott kedden.

 

A nyomozás eddigi adatai szerint nem ismeretes, hogy politikai szándék is meghúzódott volna az ügy mögött. A rendőrség mindenesetre nagy erőkkel folytatja a nyomozást. Farkas Flórián kéri a magyarországi cigányságot, őrizzék meg nyugalmukat. Ő biztonságban van.

(MTI)

Szignó:          jur/rj-jógyö

 

MTI Zrt. Sajtóadatbank - A szolnoki cigány konzultációs tanács nyilatkozata


Kiadás ideje: 1995-09-15 13:07:44

 1995. szeptember 15., péntek - Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Farkas Flóriánt, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a  "Lungo Drom" elnökét, valamint a helyi kisebbségi önkormányzat  képviselőjét eddig ismeretlen tettesek megzsarolták. Életveszélyesen megfenyegetve arra akarták kényszeríteni, hogy négymillió forintot adjon át.

 

Ez a példa nélküli eset minden állampolgár számára elgondolkodtató. Mert nem csupán egy igen súlyos incidensről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy egy közéleti politikus került veszélybe. Akik ismerik Farkas Flóriánt, minden kétséget kizáróan meggyőződhetnek tisztességéről, erkölcsi és politikai feddhetetlenségéről. Tettei igazolják, mennyire hitelesen képviseli a cigányság felemelkedésének ügyét. Önzetlenül és a legteljesebb politikai felelősséggel. Mindannyiunk érdeke azt kívánja, hogy mihamarabb fény derüljön az igazságra. Ezúttal is szeretnénk együttérzésünket kinyilvánítani abban a meggyőződésben, hogy a cigányság jelenlegi helyzetében együtt kell cselekednünk. Bízva abban is, hogy közös összefogással megakadályozhatjuk az ehhez hasonló esetek előfordulását.  

 

Szolnok Város Kisebbségi Önkormányzata, 

Cigány Konzultációs Tanács 

Szolnok, 1995. szeptember 14.

(OS) Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   igazsagossag78@freemail.hu  | 2016 április 01 14:34:18 like(0) dislike(0)

Imádon az Andersen meséit.... Ez majdnem übereli.... FF. tanítani kéne a sok szemét hivatkozást, amit előad - védelmére.... Remélem a sok - 800 ezer fő roma mára már helyén értékeli előadását/minden alapot nélkülőző ígérgetéseit... Hahaha... Mára már a minisztériumoknak is terhes vagyon személye.... hihihi. Járjon utána, ha nem hiszi....

A börtön ablakában van azért nap.... Nem sokáig, és nem minden áron fog védeni gazdád.... ÖNT is eléri a mímandok sorsa - a süllyesztő. És az a helyzet NEM minden  aklapot nélkülöz, mert NEM lehet a tömeget hülyére venni, megalázni, arrogánsan hazudozni. a kis pincsikutyákat helyzetbe hozni. a kiszolgálóknak akár 10 millás átutlást TÖRVÉNYTELENÜL elintézni..... Hát kérem, van az a sok bűntény, amire sem az Orbán, sem a Polt nem lesz garancia.... sokáig NEM húzható.... és ezt kedves Farkas úr köszönje a Bné, a CSE közvetlen munkatársa  HOZZÁ NEM ÉRTÉSÉNEK.  Gratula

Az Ön helyében - a csalásokhoz jók voltak fent nevezettek, bár saját nevükben kell majdan elszámolniuk, ahol Ön semmit, de semmit nem tehet a büntethetőségük miatt.... - hozzáértő, normális, korrekt, erkolcsileg megfelelő munkatársakat kerestem volna, pl. akik értenek a költségvetéshez, az önkormányzati beszámolók elkészítéséhez stb. A jelenlegi mb. hiv. vezető NEM ért fenti beszámolók elkészítéséhez! Kérdezzen rá face to face... NEM tud semmire sem válaszolni - AZONNAL - segítség igénybevétele nélkül. Hát nem érdekes???? Sajnos az Ön által "előírt" vezetés NEM ért a fentiekhez; emberileg és erkölcsileg NEM  valók a romák önkormányzatának vezetésére. Maximum portási feladatokra jók. Talán. Szerintem még arra sem... Sokszor az iskolat végzettség ( ha csak nem megvásárolt - érdekes Ön általi megfogalmazás/efogadás/bemutatás/ NEM DE BÁR???) érdkekes megvilágosítás. Mondjuk a vezetők bizonyítványai azonnali, nyilvános bemutatása szükséges/kötelező!. Nem érdekes? Szerintem a 2012. január 1-jével hatályos korm. r. ide vonatkozó passzusa mindent megmagyaráz. Már ha van aki, értelmezni tudja a törvény előírásait... Bízzunk benne, hogy a mb. hiv. vezető ezt értelmezni tudja... vagy nem???? Hiszen akkora mellénynel vállata el ezt a feladatot, ami meghaladja alapvető. elemi hozzáértését is: Persze a csaláshoz, a jogtalan átutalásokhoz meg van a fenyegetettség - hihii esti mese 7,30 kategória - előadása, de könyörgöm ki hisz egy hozzá nem értő, fenyegetettséget, zsarolást vizionáló senkiházinak?... Jézusom, ennyire nem lehetnek hülyék a képviselők....

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt