HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csütörtökön döntenek a százezres alapjövedelemről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Március 29    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

Minden, bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár havi 100 ezer forintos garantált jövedelemhez jutásáról rendezne népszavazást egy roma párt - a kezdeményezésről csütörtökön dönt a Nemzeti Választási Bizottság. 

Hirdetmény

Noha először - évekkel ezelőtt - az MSZP-ben vetődött fel az ötlet, most mégis egy másik politikai szervezet, az Opre Roma - Cigány Demokrata Néppárt nyújtott be népszavazási kezdeményezést a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. A beadványról - másik két kezdeményezés mellett - csütörtökön dönt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

 


Utcára is vonulnának érte


Ezt a kérdést bocsátaná népszavazásra a roma párt:


"Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár -aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik-, havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?"


Az Opre Roma - Cigány Demokrata Néppárt elszánt abban, hogy referendumot tartsanak a kérdésben. A párt Facebook-bejegyzése szerint már csak az ötlet felvetéséért is "naponta több száz e-mail, rengeteg levél és sok-sok gratuláló telefon érkezik a párthoz".

 

 

Orbán Viktor kormányfő adakozik - a 100 ezres alapjövedelmet a költségvetés állná

Forrás: MTI/Bús Csaba

 

Ha az NVB jóváhagyja a kezdeményezést - amire nem sok esély látszik, lévén, hogy a törvényi tilalom alá eső témát, költségvetési kérdést érint - ígérete szerint a párt mindent megtesz, hogy összegyűjtse a 200 ezer aláírást a referendum kiírásáért.

Opre Roma Párt Hivatalos

Testvčrek! Az alanyi jogon járň feltčtel nčlküli alapjövedelemmel kapcsolatos nčpszavazási kezdemčnyezčsünk a Nemzeti Választási Irodánál most včgig kell járja a bürokrácia útvesztőjčt! A választási bizottság döntčsčtől függetlenül az elnöksčg már most hatalmas sikernek könyveli el azt, hogy kezdemčnyezčsünk a mčdián čs a párt tagságán kívül több ezer ember bíztatását, szimpátiáját, támogatását indította el irányunkba! Naponta több száz e-mail, rengeteg levčl čs sok-sok gratu...

 

 

De van "B" tervük arra is, ha az NVB elutasítaná a kezdeményezést: "Ha elgáncsolják a kezdeményezést, akkorminden törvényes eszközt megragadunk a további nyomásgyakorláshoz! Ha kell utcára megyünk!"- írták.

 

 

Ön akarna havi 100 ezres feltétel nélküli alapjövedelmet?
SZAVAZOK SZAVAZÁS ÁLLÁSA

Megélhetés - alanyi jogon

 

A roma párt népszavazási kezdeményezésében szereplő alanyi jogú állami juttatás ötlete nem új - sokfelé, sokféle változatának bevezetése felmerült, sőt van, ahol meg is valósították.Politikailag kétségkívül vonzó ígéret az ilyen alapjövedelem, más kérdés, hogy bírja-e az ország gazdasága.


Van ugyanakkor a történetnek árnyoldala is: a teljes, feltétel nélküli alapjövedelem azt jelenti, hogy
minden állampolgár kap az államtól havonta egy meghatározott összeget, attól függetlenül, hogy dolgozik-e, és mennyit keres. 

 

Ezzel párhuzamosan viszont a rendszerből kivezetnének minden szociális juttatást.Más szóval alapjövedelem mindenkinek járna, de senki sem kapna munkanélküli-segélyt, családi pótlékot, gyest, semmiféle juttatást.

 

 

Először az MSZP dobta be

A fenti, feltétel nélküli alapjövedelem ötletét először az MSZP dobta be Magyarországon: még az előző választás kampányidőszakában, 2013 végén vetette fel Braun Róbert, hogy "perspektivikus célként" érdemes lenne ezen elgondolkodni, bár már előre jelezte, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséhez több feltételnek kell teljesülnie 4-5 év alatt.


Kanada, Hollandia előrébb jár

Mint arról az Origo beszámolta teljes feltétel nélküli alapjövedelmet még soha, sehol nem próbálták ki, de Kanada Ontario tartománya már 2016-ban bevezetheti ezt. De ott is csak kísérleti jelleggel, a lakosság egy részének adnának így "ingyenpénzt". 


Finnország 2017-től több nem szokványos szociális modellt fog tesztelni

 

Forrás: AFP

Idén január óta Hollandiában, Utrecht városában fut egy hasonló program, ott olyanok kapnak alapjövedelmet, akik amúgy segélyt kapnának. 

 

Finnország pedig 2017-ben kezd majd hatalmas emberkísérletbe, a lakosság egy részén nem csak a feltétel nélküli alapjövedelmet, de más, nem szokványos szociális rendszereket, például a részleges feltétel nélküli alapjövedelmet és a negatív jövedelemadót is kipróbálják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kiskeresetűek fizetését az állam egy meghatározott összegre kipótolja, ők gyakorlatilag negatív kulccsal adóznak.


A Fidesz szerint veszélyes

Ami Magyarországot és a feltétel nélküli alapjövedelmet illeti, egy független munkacsoport 2014 elején nyilvánosságra hozott egy tervezetet. Eszerint Magyarországon reális lehetőség lenne bevezetni egy havi 50 ezer forintos alapjövedelmet (LÉT-pénznek nevezik, itt írtunk róla bővebben). A LÉT-tanulmány megjelenése után a pártok közül az MSZP támogatta a tervezetet, a PM pedig még messzebbre ment, a kampánya egyik központi elemévé tette. Sőt Zuglóban Karácsony Gergely PM-es polgármester bevezetett egy 26 ezer forintos, garantált minimumjövedelemnek nevezett segélyt. Ám 2014 elején a Fidesz, pontosabban Hoppál Péter szóvivő veszélyes ötletelgetésnek nevezte a tervezetet, a politikai támogatását pedig veszélyes blöffnek.

 

Más témák is lesznek

Csütörtöki ülésén nem csak a roma párt feltétel nélküli alapjövedelemről szóló beadványról, hanem két másik népszavazási kezdeményezésről is dönt a Nemzeti Választási Bizottság.

 

Ezeket a kérdéseket is elbírálják:

 • "Akarja-e, hogy a Magyar Országgyűlés kezdeményezze Magyarország kilépését az Európai Unióból?"
 • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát - a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével - csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Magyarországnak az EU-ból való kilépéséről szóló népszavazási kérdést Dr. Halász József magánszemély nyújtotta be, aki a témában nem ismeretlen szereplő. Halász József ezt a kérdést nem először nyújtotta be a választási szervekhez, megtette ezt már 2012-ben és 2013-ban is - mindannyiszor sikertelenül. De ugyanígy kezdeményezte a Magyarország NATO-ból illetve az IMF-ből történő kilépését is, ahogy ezt most is megtette, de e két beadványáról csak később tárgyal az NVB.

 

A külföldiek termőföldszerzésének tilalmát célzó referendum-javaslatott pedig a Jobbik nyújtotta be.


Kapcsolódó cikk:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/05/feltetel_nelkuli_alapjovedelmet_vezettetne_be_az_opre_roma_partHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

 • Adventi fogadás az államfőnél

 • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

 • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

 • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt