2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszavasvári: törvényességi felhívással élt a megyei Kormányhivatal
2016. 03. 21. 00:00

Törvényességi felhívással élt a Szabolcs megyei kormányhivatal a Tiszavasvári önkormányzata felé a városi képviselőtestület és a Becsület Légiója közötti együttműködési megállapodás miatt.

A közelmúltban a Roma Sajtóközpont írt arról, hogy pánikot okozott az érpataki polgármester színrelépése Tiszavasváriban, akit a jobbikos városvezetés a „cigány-magyar együttélés javítására” hívott a településre. A településen ugyanis szárnyra kapott az a hír, hogy a városvezetés tömegesen állami gondozásba fogja venni a cigánygyerekeket. Az eset hátterében az állt, hogy a település önkormányzata február közepén megállapodást kötött az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével.

 

Tiszavasváriban lelki terrorként élik meg a Jobbik húzását
Középen Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán. (Fotó: civilhetes.net)

 

Az önkormányzat és a civil szervezet közötti együttműködési megállapodás miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke, Galyas József, és a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs és Borsod megyei szervezetének elnöke, Balogh Mihály és Dancs Mihály a megyei Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz fordultak. Beadványukban azt kérték  a hatóságtól, törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálják meg a 2016. február 15. napján elfogadott Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Becsület Légiója Egyesület közötti együttműködési megállapodás megkötéséről szóló határozatot, valamint az ehhez kapcsolódó együttműködési megállapodást.

 

A roma érdekképviseleti szervezetek azt kérték a megyei kormányhivataltól, állapítsák meg, hogy a városi közgyűlési határozat vonatkozó rendelkezése és az ehhez kapcsolódó együttműködési megállapodás az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel ellentétes, ezáltal sérti Magyarország Alaptörvényét és bocsássanak ki törvényességi felhívást a vonatkozó határozati rendelkezések képviselő-testületi hatályon kívül helyezése iránt.

 

Dancs Mihály a RomNet-et hétfőn arról tájékoztatta, hogy beadványuk miatt a megyei kormányhivatal törvényességi felhívást adott ki, arra kötelezve Tiszavasvári képviselőtestületét, hogy április 15-ig kötelesek felülvizsgálni rendeletüket és együttműködési megállapodásukat, és a tett intézkedésről, vagy a kormányhivatal álláspontjával való egyet nem értésről tájékoztatni felügyeleti szervet.

 

Az érpataki modellel és közelmúltban zajló tiszavasvári üggyel kapcsolatban a köztársasági elnökhöz fordult beadvánnyal március elsején Horváth Ferenc és Villás Lajos nyugalmazott rendőrtisztek. A Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetői arra kérték az állampolgárokat csatlakozzanak kezdeményezésükhöz akár magánszemélyként, akár szervezetük nevében. 

 

HBA

 

 

Kapcsolódi cikk: 

 

/hirek/2016/02/24/tiszavasvariban_lelki_terrorkent_elik_meg_a_jobbik_huzasat

 

/hirek/2016/03/01/az_erpataki_modell_elleni_tiltakozo_beadvany