2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Feltétel nélküli alapjövedelmet vezettetne be az Opre roma párt
2016. 03. 05. 00:00

Az Opre roma párt népszavazást kezdeményezett a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért; a referendum elindításához szükséges dokumentumokat pénteken nyújtották be a Nemzeti Választási Irodához.

Az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt népszavazási kezdeményezése arról szól, hogy minden magyar állampolgárnak, aki magyarországi bejelentett lakhellyel rendelkezik, kapjon havi nettó 100 ezer, a gyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 ezer forintot, mint alanyi jogon járó juttatást.

 

A Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújott kérdésük így szól: "Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár - aki magyrországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik - havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?"

 

Kamarás István, a párt elnöke az országos népszavazási kezdeményezés benyújtását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nagyon sok kilátástalanságban élő szegény ember van Magyarországon, akiken pártjuk ily módon szeretne segíteni. Meggyőződése, ebből az összegből szociális létbiztonságot lehetne teremteni Magyarországon, és ebből a magyar költségvetés számára minimálisnak tekinthető összegből egy ember, vagy egy család tisztességes szegénységben tudna élni. A roma politikus úgy fogalmazott: ez az összeg állampolgári jogon járó juttatás, nem pedig szociális segély kell legyen, mert az ilyen jellegű címkézés alatti támogatás megalázó. 

 

A pártelnök kijelentette: ez nem cigánykérdés, mert nagyon sok szegény ember él Magyarországon, akikről sem a politikai, sem pedig a gazdasági eleit nem kíván gondoskodni, holott ők kényszerítették ezeket az embereket ebbe a helyzetbe azzal, hogy az elmúlt 25 évben hatalmas vagyonokat halmoztak fel, és a tartós, piaci alapú fogalakoztatást nem tudták és nem akarták megteremteni.

 

Civilizációs kényszerben vagyunk, azt is mondhatnám, hogy keresztényi kurzusban vagyunk – fogalmazott Kamarás István, hozzáfűzve, nem lehet keresztény kurzus alatt embereket, főként gyerekeket éheztetni. A történész-politológus végzettségű pártvezető úgy véli, a feltétel nélküli alapjövedelemre vonatkozó népszavazási kezdeményezésük benyújtása már önmagában egy figyelmeztetést az elitnek, hogy „kutya kötelességük gondoskodniuk” azokról az emberekről, akiket ők kényszerítettek ebbe a nagyon nehéz, szomorú és nagyon lehetetlen helyzetbe.

 

Az Opre roma párt elnöke bízik abban, hogy” fölülkerekedik a józan ész”, és annak ellenére, hogy népszavazási kezdeményezésük érinti ugyan a költségvetés kérdését, az Országos Választási Bizottság utat enged, és megkezdhetik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, hogy bevezethessék Magyarországon az alanyi jogon járó alapjövedelmet. Kamarás István úgy véli, a referendum kiírásához szükséges

 

A feltétel nélküli alapjövedelem (basic income guarantee, citizen’s income vagy unconditional basic income) a Wikipedia ismertetése szerint egy gazdaságpolitikai eszköz, a társadalombiztosítás olyan javasolt rendszere, melyben a politikai közösség összes tagja, vagyis minden állampolgár egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult. Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák.. A feltétel nélküli alapjövedelem nem tévesztendő össze az államilag garantált minimális jövedelemmel. Szli Katalin egykori házelnök, független parlamenti képviselőként 2013. szeptember 3-án határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról címmel. Erről a Parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága szeptember 23-án tárgyalt, de a javaslatot végül nem vették tárgysorozatba. http://www.parlament.hu/irom39/12050/12050.pdf

 

Hidvégi-B. Attila

 

Népszavazási kezdeményezést nyújt be az Opre roma párt  2- Népszavazási kezdeményezést nyújt be az Opre roma párt

 

3-Népszavazási kezdeményezést nyújt be az Opre roma párt  4-Népszavazási kezdeményezést nyújt be az Opre roma párt