2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mégsem roma szakértő kapja a brüsszeli romaügyi diplomata állást
2016. 02. 20. 00:00

Mégsem roma származású szakértő, vagy politikus, kapja a brüsszeli szakdiplomatai álláslehetőséget – tudta meg a RomNet.

A Magyar Közlönyben február 15-én jelent a kormánydöntés, hogy az Európai Unió melletti új - roma és társadalmi felzárkózási ügyekért felelős - szakdiplomata-álláshelyet hoznak létre március elsejei hatállyal. Az intézkedés végrehajtásáért a Miniszterelnökséget vezető miniszter a felelős. A kormányhatározat szerint a szakdiplomata kihelyezésével kapcsolatos költségek fedezésére ebben az évben a személyi juttatásokra és járulékaikra 30,9 millió, 2017-ben pedig 40,4 millió forint jut. A dologi kiadások fedezésére 2016-ban 9 millió 420 ezer forintot, 2017-ben pedig 10,4 millió forintot használhat fel a Miniszterelnökség.

 

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elfogadhatatlannak tartanák, ha erre az új pozícióra Farkas Flóriánt neveznék ki, mert azzal gyakorlatilag "miniszterelnöki kegyelmet" kapna az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, jelenlegi miniszterelnöki biztos. Az ellenzéki képviselő emlékezetett, 1998-ban Farkas Flórián egyszer már köztársasági elnöki kegyelmet kapott egy büntetőügyben, így elkerülte a felelősségre vonást.

 

A RomNet kormányzati forrásból szombaton megtudta: a szakdiplomatai posztot nem Farkas Flórián, és nem is Járóka Lívia, volt fideszes európai parlamenti képviselő, hanem Horváth Melinda, Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárának közvetlen munkatársa kapja.

 

Kormányzati forrásaink szerint Horváth Melinda szociálpolitikai ügyekben már dolgozott Brüsszelben, és kifejezetten az Õ számára létesítette a magyar kormány ezt a státust, amelyet március elsejétől tölthet be.

 

Az Emmi honlapja szerint Horváth Melinda a tárca EU és Nemzetközi Szervezetek Főosztályának vezetője.

 

 Hidvégi-B. Attila