2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lemondott az ORÖ elnöke!
2016. 02. 16. 00:00

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat vezetője a RomNet-nek kedd reggel küldött közleményén keresztül jelentette be, hogy lemondott elnöki megbízatásáról.

A roma politikus közleményében cáfolta azokat az információkat, hogy testületi nyomásra mondott volna le elnöki pozíciójáról, és indokként az egészségügyi okokat sem említett. Az atv.hu hétfő délután írt arról, hogy Hegedüs István még a héten lemond megbízatásáról és a portál szerint a döntését részben egészségügyi okokkal magyarázta.

 

Hegedüs István, a RomNet-hez eljuttatott lemondó nyilatkozatában emlékezetett arra, hogy elődje, Farkas Flórián „nehéz és kínos örökséget” hagyott rá, és mint fogalmazott, „világos és egyértelmű törekvéseiket nem tudták érvényre juttatni, mert megakadályozták a személyes politikai ambíciók, az önös gazdasági érdekek”.

 

 

A roma vezető szerint az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és mint fogalmazott, felelős roma politikusként, többször felhívta a teljes magyar társadalom, a kormány és a politikai elit figyelmét a romák valós társadalmi integrációjának egyetlen, és legfőbb akadályára, de szavai nem találtak megértő fülekre.

 

Nem kívánok tovább egyéni érdekekkel szemben harcolni, mert a tisztességet és becsületet mindennél előbbre valónak tartom – írta nyilatkozatában Hegedüs István, aki szerint az Országos Roma Önkormányzatból mára elveszett a tisztesség, a becsület.  Hegedüs István emlékeztetett: az erkölcsi megtisztulás jegyében a vasárnapi közgyűlésen kezdeményezte volna az általa vezetett testület feloszlatását, de a képviselőtársai többsége megakadályozta, mert mint fogalmazott, „sokkal fontosabbnak tartották saját egzisztenciájukat, minthogy bátran szembenézzenek azokkal a roma választópolgárokkal, akik bizalmat szavaztak számukra”. A cigányság jövője nem lehet árucikk, embertársaink sorsával senkinek nincs joga kereskedni – tette hozzá.

 

„Személyes indíttatás alapján jutottam arra a döntésre, hogy a mai nappal lemondjak az Országos Roma Önkormányzat elnöki megbízatásáról. Döntésemet azért a RomNet internetes hírportálon jelentem be, mert a portál mindeddig hitelesen és naprakészen tájékoztatta a közvéleményt. Távozásomat az ORÖ testületi ülésen szerettem volna bejelenteni, de az ellenzéki képviselők között zajló pozícióharc miatt erre nem nyílt lehetőségem, és méltatlannak is tartom a tisztséghez, hogy azt egy botrányokkal övezett testületi ülésen tegyem meg. Az elnöki tisztségemről való lemondásomról már tájékoztattam a Fővárosi Kormányhivatalt, és még a mai nap folyamán tudatom képviselőtársaimmal is” – írta Hegedüs István.

 

Az ORÖ lemondott elnöke köszönetet mondott a munkáját támogató képviselőtársainak, és sok sikert kívánt utódjának, bízva abban, hogy nem külső erők érdeke szerint fogja vezeti a testülete.

 

Hegedüs István, aki a Lungo Drom szeneiben szerzett nemzetiségi képviselői mandátumot, 2014. október 31-től irányította az Országos Roma Önkormányzatot. A pozícióra maga Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, az ORÖ korábbi elnöke jelölte a pozícióra, mert parlamenti képviselői mandátuma miatt nem irányíthatta tovább a testületet.

 

Eljött az idő

 

A két roma vezető között tavaly májusban, azt követően romlott meg a viszony, és fordultak egymás ellen, hogy a Híd a munka világába projekt körül kiderültek a pénzügyi visszaélések, és több büntetőfeljelentés miatt az adóhatóság nyomozást rendelt el jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával.

 

Hegedüs István lemondásával a három táborra szakadt önkormányzaton belül a belső hatalmai harcok most éleződnek majd ki, mert mindhárom pólusnak megvan a maga elnökjelöltje, de a 47 fős közgyűlésből egyik fél sem bír egyszerű többséget, legalább 24 szavazatot felmutatni.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

Hegedüs István lemondó nyilatkozata:

 

Nehéz terhet, kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és az elmúlt egy évben bármennyire is igyekeztünk, ezt az örökséget nem tudtuk hátrahagyni. Az elmúlt egy év belső hatalmi harcai, az önkormányzat előző vezetésének ármánykodásai, a nyomozó hatóságok tétlenségei abban erősítettek meg, nem remélhetünk megújulást, változást, mert csak az egyéni érdekek számítanak, nem a cigányság jövője, a teljes magyar társadalom sorsa.  Látjuk és érezzük a törekvést, hogy a kínos örökségért, a bűnökkel járó szégyenbélyegért, a roma érdekképviselet korábbi vezetésének visszaéléseiért nem az érintett személyekre, hanem a teljes roma társadalomra akarják tolni a felelősséget. A cigányság integrációjára szánt milliárdok nem a barna kezek között tűntek el, hiszen az a célközösséghez el sem jutott, ezért a felelősségben szélesebb körben kell osztozni. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ma egyetlen ember karrierje, vagy a cigányság társadalmi ügye a legfontosabb? 

 

Mi, a magyarországi cigányság választott képviselői arra tettünk esküt, hogy legjobb tudásunk szerint segítjük embertársaink életkörülményeinek jobbá tételét, nem pedig arra, hogy kizárólag egyetlen ember érdekeit szolgálva eladjuk becsületünket. Nekünk, a cigányság vezetőinek jövőt, reményt és biztos alapokat kellett volna teremtenünk családok tízezreinek - de nem ez történt. Világos és egyértelmű törekvéseinket nem tudtuk érvényre juttatni, mert megakadályozták a személyes politikai ambíciók, önös gazdasági érdekek. Az Országos Roma Önkormányzatból mára elveszett a tisztesség, a becsület. Az erkölcsi megtisztulás jegyében kezdeményezni akartam az általam vezetett testület feloszlatását, hogy visszaadjuk a választópolgároknak azt az alapvető jogot és lehetőséget, hogy valóban hiteles és tisztességes képviselőket válasszanak. Megakadályozta ezt a törekvésemet képviselőtársaim többsége, mert sokkal fontosabbnak tartották saját egzisztenciájukat, minthogy bátran szembenézzenek azokkal a roma választópolgárokkal, akik bizalmat szavaztak számukra. A cigányság jövője nem lehet árucikk, embertársaink sorsával senkinek nincs joga kereskedni! Felelős roma politikusként, a teljes társadalom és a magyarországi cigányság érdekeit szem előtt tartva többször felhívtam a teljes magyar társadalom, a kormány és a politikai elit figyelmét a romák valós társadalmi integrációjának egyetlen, és legfőbb akadályára, de szavaim nem találtak megértő fülekre. Nem kívánok tovább egyéni érdekekkel szemben harcolni, mert a tisztességet és becsületet mindennél előbbre valónak tartom. Erre neveltek szüleim, és ezt az erkölcsi tanítást adom örökül gyermekimnek is. A példamutatásra, a bátor szembenézésre intem képviselőtársaimat is.

 

Cáfolva a korábbi információkat, nem testületi nyomásra, hanem személyes indíttatás alapján jutottam arra a döntésre, hogy a mai nappal lemondjak az Országos Roma Önkormányzat elnöki megbízatásáról. Döntésemet azért a RomNet internetes hírportálon jelentem be, mert a portál mindeddig hitelesen és naprakészen tájékoztatta a közvéleményt. Távozásomat az ORÖ testületi ülésen szerettem volna bejelenteni, de az ellenzéki képviselők között zajló pozícióharc miatt erre nem nyílt lehetőségem, és méltatlannak is tartom a tisztséghez, hogy azt egy botrányokkal övezett testületi ülésen tegyem meg. Az elnöki tisztségemről való lemondásomról már tájékoztattam a Fővárosi Kormányhivatalt, és még a mai nap folyamán tudatom képviselőtársaimmal is.

 

Az Országos Roma Önkormányzat következő elnökének munkájához sok sikert kívánok, bízva abban, hogy nem külső erők érdeke szerint fogja vezeti a testületet, és nem bocsájtja áruba közel egymillió honfitársunk jövőjét! Köszönetem fejezem ki azoknak a képviselőtársaimnak, akik támogattak, segítették munkámat, és biztattak, hogy kövessem azt az utat, amely a valós integrációhoz vezethette volna a magyarországi cigányságot! Baráti kézfogással, abban a reményben mondok le tisztségemről, hogy egyszer lesz egy olyan vezetés a cigányság élén, amely az általam felvázolt célok mentén, a közös jövőnkért és nem az egyéni érdekéért fog küzdeni. Köszönöm az eddigi bizalmat, a támogatást, jó egészséget és erőt kívánok mindannyiunknak a cigányságért folytatott munkához!

 

Vã mulcumészk nãgyezsgyé sî ázsutori pãntru lukru pã káré voj ác fãkut pãntru cîgányi. Drágu-l Domn szã vã gye szãnãtátyé sî putyeré!

 

Najis tumenge anda tumaro patyipe thaj zhutipe ande butyi kaj kerde anda roma thaj dorisarav sakonenge lasho sastyipe thaj zor!

 

Budapest, 2016. február 16.

 

Hegedüs István