2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ORÖ elnöke feloszlatná saját testületét
2016. 01. 27. 00:00

Feloszlatná saját testületét az Országos Önkormányzat elnöke, mert álláspontja szerint a képviselők csak saját zsebüket, és nem a romák képviseletét tartják a legfontosabbnak.

Hegedüs István sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon aggályos volt a január 18-ai rendezvény lebonyolítása, mert azon sem ő, sem az ORÖ - ott felmentett – hivatalvezetője, a törvényesség őre nem vett részt. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetiségi törvény, valamint az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az elnök feladata a közgyűlés összehívása és vezetése, és hangsúlyozta, ő senkinek nem adott felhatalmazást sem szóban, sem pedig írásban az ülés vezetésére, vagy helyettesítésére.

 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy életszerűtlen lenne az a helyzet, ha a nemzetiségi választáson győztes, és a 47 tagú közgyűlésben is többséggel rendelkező Lungo Drom képviselője helyett az MSZP-hez kötődő, ellenzéki képviselőt, Balogh János jelölné ki általános helyettesének, miközben a négy tagú elnökségben három lungo dromos képviselő is van. Azért is aggályosnak tartja az ORÖ elnöke a múlt hétfői közgyűlés megtartását, mert azt sem tudni, azon ki volt jelen, és voltak-e olyanok a teremben, akiknek ehhez nem volt joguk.  Hegedüs István szerint „több sebből vérzik” a kormányhivatal kedden, mindössze egy nap alatt hozott határozata, amely álláspontja szerint „bemondás és nem írásos dokumentumok” alapján született.  

 

 

 

Dr. Buri Edina, az ORÖ múlt hétfői ülésen felmentett hivatalvezetője jelezte: az ülés szabálytalan megtartására hivatkozva kérik az ott hozott döntések megsemmisítését, ő pedig munkaügyi bírósághoz is fordul, mert nem indokolták felmentését. Megerősítette, hivatalvezetőként nem volt tudomása arról, hogy az ORÖ elnöke úgynevezett vis major helyzetben kit jelölt volna ki a feladatok ellátására, helyettesítésre, mert erről hivatalos közgyűlési döntés, írásos felhatalmazás nem született. A hivatalvezető ismertetve a kormányhivatal határozatát, elmondta, hogy a múlt hétfői közgyűlés öt határozathozatala volt jogsértő, ezért a felügyeleti szerv törvényességi felhívással élt.

 

Mint ismerestes, az egy héttel ezelőtti, január 18-i közgyűlésen Hegedüs István azért nem tudott megjelenni, mert szívproblémákkal aznap reggel kórházba került. Buri Edina hivatalvezető a múlt hétfői közgyűlés előtt azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István (Lungo Drom) akadályoztatása miatt. Az ülést azonban 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott Balogh János (MCF) személyében a szervezet élére. A zárt ülésén aztán megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Dr. Buri Edinától, és Csala Elvirát kinevezték megbízott hivatalvezetőnek. A döntés után a Híd a munka világába szövetkezet bélyegzőjével azonnal lepecsételtette Balogh János az irodákat, majd zárat akart cseréltetni az ajtókon – sikertelenül.

 

A kormányhivatal szerint jogszerű volt Dr. Buri Edina hivatalvezetői megbízatásának visszavonása, mert az önkormányzat hivatalvezetőjét a közgyűlés nevezheti ki, és vonhatja vissza tisztségéből, és ezt a 47 fős testület többsége, 26 igen szavazattal meg is tette. Ugyanakkor törvénysértőnek találta, hogy a felmentett hivatalvezető ellen fegyelmi eljárást indítsanak, mert azonnali hatályú felmentésével egyidejűleg megszűnt vezetői megbízatása, közszolgálati jogviszonya.

 

Dr. Buri Edina hangsúlyozta: a kormányhivatal határozata kimondja azt is, az Országos Roma Önkormányzat törvényes elnöke jelenleg is Hegedüs István addig, és Balogh János nem tekinthető sem ideiglenes, sem megbízott elnöknek. A felmentett hivatalvezető azt mondta: a bíróságtól azt várja, hogy a Fővárosi Kormányhivatal határozatát felülvizsgálva a hatóság mondja ki, az ülés jogszerűen lett-e megtartva, és mint fogalmazott, amennyiben nem, a többi határozat és felmerülő kérdés okafogyottá válik. Közölte azt is, munkaügyi bírósághoz fordul, mert felmentésének okát a hatályos szabályok alapján nem indokolták meg.

 

Az ORÖ elnöke és hivatalvezetője a RomNet kérdésére válaszolva közölte azt is, hogy a jogi helyzet tisztázásáig nem adják át a hivatalt a múlt hétfői közgyűlésen ideiglenes hivatalvezetővé választott Csala Elvirának, aki múlt héten és kedd délután, am kormányhivatali döntés után fél órával rendőrökkel jelent meg az ORÖ Dohány utcai épületében, hogy zárakat cseréltessen és lepecsételje az irodák ajtóit.

 

Megvásárolt képviselők

Hegedüs István a RomNet kérdésére, hogy miért vesztette el a testületben a többség támogatását, nem válaszolt, de egy hangfelvételt játszott le, amelyből az elnök egyik képviselőtársával történt beszélgetés során az derült ki, hogy Farkas Flórián legalább hat képviselővel kötött fél éves időtartamra ez év januárjától szerződést havi 350 ezer forintos fizetéssel, ha Hegedüs István ellen fordulnak. A felvétel szerint a szerződések már megkötésre kerültek, a Hegedüs Istvántól átpártolt képviselők pedig a fizetésüket várják Farkas Flóriántól. A hangfelvételből az nem derült ki, hogy összesen hány képviselővel kötött szerződést a fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos, és az sem, milyen szervezeten, vagy minisztériumon, illetve programon keresztül.

 

Farkas Flórián már tavaly is havi 250 ezer forintos szerződéskötésekkel vásárolt ki képviselőket Hegedüs István mögül. Az akkori megbízásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül köttette meg, és a szerződéseket Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár ellenjegyezte.  A tárca, miután az Index erről hírt adott, elismerte, hogy végzettség nélküli emberekkel kötött megbízási szerződéseket, de mint állították, azt nem vizsgálták, hogy a képviselők éppen melyik oldalt támogatják. Az akkori szerződésekről, és a Mohácson tartott közgyűlés botrányokozására szóló utasításról szintén nyilvánosságra hoztak korábban egy hangfelvételt, amelyen Farkas Flórián adott utasítást az ORÖ egyik képviselőjének arra, hogyha szükséges, akkor „borítsanak”. Az ominózus közgyűlésen anyázás és ordibálás volt, és az egyik képviselő lánya gyomron vágta a Hírtv egyik munkatárását, és a bántalmazás miatt jelenleg is rendőrségi nyomozás folyik.

 

 

Hegedüs István azt mondta, Farkas Flórián ígéreteire nem kíván, és nem fog licitálni, mert mint fogalmazott, "Én sosem voltam megélhetési politikus, nem a pénzért vállaltam ezt a feladatot". Hangsúlyozta: tisztességesen kell végezni a feladatot, nem engedhető meg, hogy a több százezer roma választópolgár és cigány származású ember képviselete helyett az ORÖ képviselő saját zsebükkel foglakozzanak. Elmondta azt is, jogászokkal vizsgálják, hogy a hangfelvétel miatt tesznek-e büntetőfeljelentést.

 

A múlt hétfői közgyűlés után is felmerült, hogy Farkas Flórián „megvásárolt” képviselőket, de a Hegedüs István ellenzékének számító képviselők által tartott sajtótájékoztatón Berényi László, a Lungo Drom alelnöke, a Híd a munka világába foglakoztatási szövetkezet élére két nappal később megválasztott elnöke ezt határozottan tagadta.

 

Arra az újságírói kérdésre,hogy a 47 fős közgyűlésből hány képviselő lenne megvásárolható, vagy hányat vett meg Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, Hegedüs István nem kívánt válaszolni.

 

Föl, vigyázz, oszolj!


Az ORÖ elnöke szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányhivatal törvényességi felhívás alapján 30 napon belül köteles közgyűlés összehívni, hogy a törvénytelen döntéseket visszavonassa a testülettel, ezért, mint fogalmazott, a testületi ülésen „magam teszek javaslatot arra, hogy az ORÖ közgyűlése oszlassa fel önmagát”. Hegedüs István szerint jelenleg nincs más lehetőség, csak az, hogy visszaadják a választóknak azt a jogot, hogy megválasszák valós képviselőjüket, akik nem csak a saját érdekeit képviselik.

 

Hegedüs István ezt a döntést a sajtótájékoztató után azzal magyarázta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy önös érdekek és külső személyek politikai akarata befolyásolja kizárólag a testület működését. Emlékeztette arra, hogy az Õ, és hivatalvezetőjének elmozdítását tárgyaló közgyűlés első napirendi pontja éppen az volt, hogy a jövőben az ORÖ képviselő és közvetlen hozzátartozói munkaviszonyt köthessen az önkormányzattal, és fizetést kaphassanak. Szavai szerint Farkas Flórián idejében, a hozzá hűséges képviselők esetében ez így működött, ők pedig az ilyen gyakorlat ellen hirdettek harcot, és ez sok képviselőnek nem tetszett.

 

 

Az önfeloszlatásról a RomNet-nek több képviselő is azt mondta: nagyon helyes javaslat, mert akkor megtisztulhatna a roma politika és az önkormányzat, mert egy új választás kiírása esetén a jelenlegi képviselők 80 százaléka kiesne, és nem kaphatna mandátumot. Amennyiben az ORÖ közgyűlése kimondja önfeloszlatását, az új választás kiírásáig, és az alakuló ülésig több mint fél év eltelik, és addig egyetlen képviselő sem kaphat sem költségtérítést, sem bármilyen jellegű juttatást, és az sem biztos, hogy a jelölőszervezet listájára felkerülhet – magyarázták.

 

A mandátummegszüntetés abból a szempontból is érzékenyen érintené a képviselőket, hogy Farkas Flóriánnak már nem lenne érdeke olyan emberekkel szerződést kötni, fizetést adni, akik nem rendelkeznek döntési joggal az önkormányzaton belül.

 

Amennyiben az ORÖ közgyűlése kimondja az önfeloszlatását, a határozathozataltól számított százhúsz napon belülre kell az időközi választást kitűznie a Nemzeti Választási Bizottságnak. A választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a 2014. évi országos önkormányzati választáson listát állított, és a jelöltekre azok szavazhatnak, akik az időközi választás napján szerepelnek az adott nemzetiségi névjegyzékben.

 

A Nemzetei Választási Iroda a RomNet megkeresésére tudatta: az időközi választás előkészítésének és lebonyolításának költségeit a nemzetiségi önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani, ha az időközi választást azért kell megtartani, mert a közgyűlést feloszlatták, vagy mert a közgyűlés kimondta feloszlását.

 

/hirek/2015/10/07/jogi_tudnivalok_az_oro_feloszlatasarol_es_az_elnok_levaltasarol

 

Hegedüs Istvánt támogató képviselők úgy vélik, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos azért manipulálja a háttérből a képviselőket és az eseményeket, hogy az általa kijelölt emberek átvéve az önkormányzat vezetését, át tudják adni a foglalkoztatási szövetkezetnek az ORÖ vagyonát, amelyre már többször tettek kísérletet Farkas Flórián emberei, és eltüntessék azokat a dokumentumokat, amelyek a fideszes képviselőre terhelőek lehetnek, és nem kerültek még a hatóságok látókörébe.


Balogh János, az ORÖ elnökhelyettesének álláspontja szerint  teljesen jogszerűen tartották meg a múlt hétfői közgyűlésüket, és azt a kormányhivatal határozta is alátámasztja. Közleményében, az ORÖ elnöksége nevében  úgy fogalmazott: haladéktalanul keresetett nyújt be Hegedüs István elnökkel szemben "az elnök sorozatos törvénysértő tevékenysége miatt", az elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kéri a tisztségéből történő felfüggesztését.

 

Hidvégi-B. Attila