2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kiengedték a kórházból az ORÖ elnökét
2016. 01. 24. 00:00

A hétvégét már a családja körében tölthette az ORÖ elnöke, akit hétfő reggel szívproblémákkal szállítottak kórházba, és távollétében képviselőtársai kezdeményezték elmozdítását pozíciójából.

Hegedüs István nem csak jogilag, hanem erkölcsileg is elfogadhatatlannak nevezte, hogy addig, amíg Õ kórházi kezelés alatt állt, az általa vezetett önkormányzat közgyűlésének többsége „puccsal” kívánta elmozdítani pozíciójában, amely álláspontja szerint több szempont is törvénytelennek tekinthető. Egyrészt az elnök leváltását a hatályos törvény nem teszi lehetővé, másrészt a közgyűlést csak akkor lehet érvényesnek tekinteni, ha azt az elnök, vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott elnökhelyettes vezeti le – tette hozzá, megjegyezve, ráadásul olyan képviselő is részt vett a döntéshozatalban, aki jelenleg nem rendelkezik jogszerűen mandátummal.

 

Hétfőn a 47 tagú közgyűlés 27 fős többséggel hozott döntés arról, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezve elmozdítják elnöki pozíciójából és visszahívják az ORÖ hivatalvezetőjét és elnökét. Az új hivatalvezető, Csala Elvira, aki korábban Farkas Flórián mellett dolgozott könyvelőként az önkormányzatban, és az ügyvezető elnök, Balogh János a közgyűlési döntést követően azonnal lezáratta, és a Híd a munka világába szövetkezet bélyegzőjével lepecsételtette az elnöki irodát és a hivatalvezető, valamint a titkárság szobáját, de a pénzügyi bizottság elnöke letépte azt. A kialakult vita miatt rendőrt is hívtak.

 

Hegedüs István, az ORÖ elnöke

 

Az ORÖ elnöke a RomNet-nek azt mondta: Õ is várja a Fővárosi Kormányhivatal álláspontját, amely várhatóan hétfőre megszületik, hogy a képviselőtársai által hozott döntést, amely alapján a hivatalvezetőt, Dr. Buri Edinát is leváltották posztjáról, jogszerűnek tekinti-e a az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó szerv.  Az ORÖ vitatott körülmények között „ügyvezető elnökévé” választott Balogh János, péntek délben újságíróknak úgy nyilatkozott, csütörtökön juttatták el a hétfői határozatuk jegyzőkönyvét a Kormányhivatalhoz. A felügyeleti szerv a Hírtv-nek ugyanakkor péntek délután úgy nyilatkozott, hozzájuk semmilyen dokumentum nem érkezett.

 

Hegedüs István a RomNet-nek kijelentette: sem egészségügyi okokra hivatkozva, sem pedig azért, mert jelenleg nem rendelkezik a közgyűlésben többséggel, nem kíván lemondani elnöki megbízatásáról. „Az általam bejelentett irányváltást, és új szemléletű képviseletet végre fogom hajtani, nem engedem, hogy Farkas Flórián kilóra kiárusítsa a Lungo Dromot, és az MSZP-s kötődésű Balogh Jánost jelöltesse elnöknek csak azért, hogy ismét uralkodhasson az önkormányzat felett” – jelentette ki. Véleménye szerint Balogh János elnökké választása, amely jogilag sem lehetséges, a visszarendeződést jelentené, és mint fogalmazott, tavaly májustól épp ez ellen küzd.

 

Az önkormányzaton belül Hegedüs Istvánt támogató képviselők azt mondták, Farkas Flórián, minisztériumokon keresztül kötött szerződésekkel, és kölönböző ígértetekkel megvásárolt képviselőkkel azért akar ismét befolyást szerezni az önkormányzatban, hogy minden ingatlan vagyont átjátszhasson az általa korábban vezetett, és sok százmillió forintos gyanús pénzköltések miatt eljárás alatt álló foglalkoztatási szövetkezethez, majd bedöntse az önkormányzatot.

 

Balogh János pénteken, az ORÖ Dohány utcai épületében úgy nyilatkozott: „természetesen nem egyezetett” Farkas Flóriánnal az önkormányzaton belül zajló ügyekről, mivel, mint mondta, a miniszterelnöki biztos nem tagja a testületnek, ott mandátummal nem rendelkezik. Balogh János, aki a Kolompár Orbán korábbi OCÖ-elnök által vezetett MCF színeiben szerzett mandátumot 2014 októberében, az országos nemzetiségi választások után öt képviselőtársával együtt, elsőként csatlakozott a Lungo Drom-hoz, támogatva Farkas Flóriánt, és az ORÖ társadalmi felzárkóztatási programját, és a kormány keretstratégiájának végrehajtását.

 

Balogh János, az ORÖ vitatott módon megbízott elnöke azt, hogy Dr. Buri Edina, és Pongó Ignác, a pénzügyi bizottság elnöke csütörtök reggel kinyitotta a két napra bezárt hivatalt, „felháborítónak és törvénytelennek” nevezte, és közleményben tudatta, megteszi a szükséges jogi lépéseket. Álláspontja szerint a hétfői közgyűlés a hatályos törvényeknek, az abban foglaltaknak megfelelően zajlott, és jogszerűen döntöttek arról, hogy Hegedűs István elnök által elkövetett sorozatos törvénytelenségek miatt kezdeményezik az elnök és a hivatalvezető tisztségének megszüntetését, illetve visszavonását.

 

A Hegedüs Istvánt elmozdítani szándékozó MCF-es és polgárjogi képviselőcsoport több tagjai a RomNet-nek azt mondta, ők a harmadik erőt képviselik, és nélkülük egyik oldalnak sincs és lehet többsége, ezért megkerülhetetlen tényezőkké váltak az önkormányzatban.

 

A RomNet több képviselőktől is azt az információt kapta, hogy a két táborra szakadt önkormányzati képviselők hétfőn délelőtt jelen lesznek a szervezet Dohány utcai székházában, hogy a kormányhivatal határozata alapján megtegyék a szükséges lépéseket. Ha a felügyeleti szerv jogszerűen tartja a hétfői döntést, megkezdik az átadás-átvételt, amennyiben nem, egy újabb rendkívüli közgyűlés összehívására tesznek indítványt, hogy egy megismételt döntéssel újból elmozdítsák hivatalából az elnököt és a hivatalvezetőt.

 

Minisztériumi ellenőrzés az ORÖ-ben és ingatlanjaiban


A RomNet információ szerint hétfőn reggel nem csak az ORÖ képviselői és a kórházból kiekerült elnök, hanem a humántárca munkatársai is jelen lesznek az önkormányzat épületében, mert helyszíni ellenőrzést végeznek a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Úgy tudjuk, az Emmi szakértői és vezető tisztségviselői több napon át tartó helyszíni vizsgálatot tartanak, és nem csak a dokumentumokat, és beszámolókat, hanem az uniós projekt keretében megvásárolt ingatlanokat és eszközöket, bútorokat is megtekintik, feltérképezik. 

 

A Dohány utcai vizsgálat után elsőként a Naphegy téri, 224 millió forintért vásárolt Gellérthegy utcai székházba mennek, hogy ellenőrizzék  a pályázati program keretében elvégzett, és költségekként elszámolt épületfelújítási munkát, a több mint 30 millió forintért vásárolt szerverközpontot, a 21 millió forintért vásárolt négy darab számítógépet, és a 31 millió forintért vásárolt irodabútorokat.

 

A budapesti székház után végigjárják azokat a vidéki irodákat is, amelyeket regionláis központként vásároltak a kiemelt kormányzati projekt keretében, de mint arról a Magyar Nemzet tavaly szeptemberben beszámolt, egyikben sem végeztek munkát, és az irodák üresek. A százmilliókért vásárolt üres irodák miatt egy magánszemély, a fideszes Tényi István tett feljelentést, amelyet a már folyamatban lévő ügyhöz csatolva vizsgál az adóhatóság.

 

A RomNet úgy tudja, az Emmi által hétfőn induló helyszíni vizsgálat része annak az eljárássorozatnak, amelyet az Emberi Erőforrás Minisztériuma indított tavaly tavasszal, és szabálytalan pénzfelhasználások miatt 228 millió forint visszafizetésre kötelezte az önkormányzatot. A Népszabadság a múlt héten adott hírt arról, hogy újabb 12 ügyben indult eljárás az ORÖ által koordinált, és Farkas Flórián elnökségi ideje alatt zajlott kiemelt kormányzati programmal kapcsolatban, és összesen 860 millió forint szabálytalan pénzfelhasználást vizsgálnak.

 

A RomNet korábban hírt adott arról, hogy több mint százmillió forintért rendelt meg háttértanulmányokat a projekthez kapcsolódóan Farkas Flórián. Több esetben kiderült, a hozzá közel álló cégek olyan dokumentumokat állítottak össze, amelynek jó része az internetről lett összeollózva, illetve más pályázat keretében is el lettek számolva. A minisztérium azért is vizsgálatot indított, mert az ORÖ és a foglalkoztatási szövetkezet akkori elnökének bizalmasa miniszteri fizetéseket kaphattak a valós munkát nem végzett programból. Farkas Flórián legfőbb bizalmasai, az ORÖ akkori hivatalvezetője és gazdasági vezetője a program keretében havi félmilliós fizetést kaptak a Híd a munka világába programból, és az azonos nevű foglakoztatási szövetkezetben is igazgatósági tagsággal rendelkeztek. A projektvezető és a gazdasági vezető négy órás állásban pedig havi 1,2, illetve 1,4 millió forintos fizetést kapott, de sokan kaptak havi 900 ezer forintos bért az elvileg romák munkahelyteremtésére indított projektpénzből. 

 

 

Az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya a RomNet megkeresésére azt közölte: a korábban 11 esetben elindított szabálytalansági eljárásban a jogorvoslat 5 esetében még mindig nem zárult le. Arról, hogy az eljárás milyen közbeszerzési tételeket érint, a 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet 91. § (3) bekezdésére hivatkozva nem kívántak tájékoztatást adni. Arról, hogy az újabb 12 ügy milyen tételeket érint, folyamatban lévő, vizsgálati szakaszban lévő ügyre való hivatkozással szintén nem kívántak tájékoztatást adni. Arról sem tudtak felvilágosítást adni, hogy az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF vizsgálata milyen megállapításokat tett eddig a Híd a munka világába projekttel kapcsolatban.

 

A Farkas Flórián ORÖ elnökségi idejéhez kötődő Híd a munka világába projekttel kapcsolatban az adóhatóság már egy éve folytat nyomozati eljárást jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. A NAV bűnügyi sajtóosztálya a RomNet megkeresésére azt közölte: az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába projektje ügyében a nyomozás folyamatban van, gyanúsított egyelőre nincs az ügyben, a tanúkihallgatások pedig folyamatosak. A NAV a RomNet-tel közölte: a nyomozás határideje, amelyet eddig már négyszer meghosszabbítottak, 2016. február 24-e, de azt szükség esetén újra hosszabbítható. „A nyomozás érdekeire figyelemmel több információt nem tudunk adni az üggyel kapcsolatban” –írt a NAV sajtóosztály a RomNet-nek.

 

Hidvégi-B. Attila