2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jól megtermett emberekkel őriztetik az ORÖ székházát
2016. 01. 19. 00:00

Egy fekete, lesötétített autóban ülve négy férfi őrzi az ORÖ képviselők által hétfőn este bezárt és lepecsételt cigány önkormányzati székházat a Dohány utcában – tapasztalta a RomNet.

A RomNet tudósítója kedden délután az Országos Roma Önkormányzat Dohány utca 76. szám alatt lévő székházához ment, hogy tájékozódjon, a képviselők által előző este közölt információk szerint valóban zárva van-e a hivatal.

 

A kulcsra zárt és lepecsételt bejárati ajtón lévő tájékoztató lapról akartunk fényképet készíteni, amikor az épület előtt várakozó fekete színű, sötétített üvegű Volkswagen típusú személyautóból három jól megtermett, közel két méter magas és egy kisebb testalkatú férfi ugrott ki. A hírportál tudósítóját számon kérték, kinek az ez engedélyével készít felvételt a bejárati ajtóról, majd határozottan felszólították, távozzon. 

 

A RomNet munkatársa közölte, hogy újságíró, és a munkáját végzi, azt követelték, azonnal törölje a felvételeket, majd felszólították, mutassa meg sajtóigazolványát. Közölték, nem kell írni arról, hogy a hivatal zárva van, mert azt már más sajtó megírta, az Origón is olvasták nemrégen. Mivel a négy férfi nem közölte, hogy ők kik, és milyen felhatalmazás alapján akarják az újságírót igazoltatni, természetesen kollégánk határozott felszólításuknak ennek nem tett eleget.  

 

Arra a kérdésre, hogy Õk adjanak magyarázatot arra, mit csinálnak az épület előtt, és kinek a megbízásából védik az ORÖ székházát, nem kívántak válaszolni. Miután kollégánk közölte, hogy a hétfői napon is tudósított az ORÖ rendkívüli közgyűléséről, és továbbra is készített felvételeket, az egyik férfi előbb fotót készített az újságíróról, majd azonnal telefonálni kezdett, és jól hallhatóan elmondta, hogy egy „újságíró cigánygyerek” akar fotókat készíteni, mit csináljanak? 

 

Azt követően, hogy a vonal túlsó végén lévő ember erre engedélyt adott, a „székházvédők” hangvétele is „barátságosabb lett”, mindössze „félreértésnek” nevezték fellépésüket. Annyit elmondtak, hogy a dolguk az, hogy „illetéktelenek” ne mehessenek az épületbe, és megbízásuk alapján csütörtök reggelig, a nap 24 órájában őrizni fogják a székház bejáratát.

 

Arra kérdésre, hogy a székház őrzésével az ideiglenes ügyvezető elnöknek megválasztott MCF-es Balogh János bízta-e meg őket, nem válaszoltak. Hétfőn este a RomNet tudósítója három, nem az önkormányzatban dolgozó és nem képviselői mandátummal rendelkező férfit látott az ORÖ székházának lezárásakor, akiktől Balogh János azzal köszönt el, „most már nyugodtan hazamehetnek, minden rendben van”.

 

A vitatott körülmények között ügyvezető elnökké választott MCF-es Balogh János , és az ORÖ pénzügyi bizottságának elnöke, Pongó Ignác a RomNet-nek hétfőn este, miközben a megbízott hivatalvezetővel, Csala Elvirával közösen az összes ajtót kulcsra zárták, az ajtót pedig a két roma képviselő aláírásával ellátott matricával ragasztották le, azt mondták: megállapodtak abban, hogy a bejárati ajtót csak egymás jelenlétében, csak csütörtökön nyitják ki. Az épület kulcsait a Hegedüs Istvánhoz tartozó képviselőcsoport nevében Pongó Ignác vitte magával. A Dohány utcai épület bejárati ajtajának egyetlen zárja van, ezért nem tudtak korábban megegyezni arról, ki vigye magával a kulcsot.

 

Balogh János és Pongó Ignác a RomNet-enk azt mondta: a napközben tartott folyamatos egyeztetések során megállapodtak abban is, hogy a Kormányhivatal által, a hétfői közgyűléssel kapcsolatban hozott állásfoglalás lesz a jövőbeli munkájuk irányadója, és azt elfogadják akár jogszerűnek, akár szabálytalannak ítéli meg a felügyeleti szerv Hegedüs István és Dr. Buri Edina leváltását. /hirek/2016/01/18/kompromisszumra_jutottak_az_oro_kepviseloi

 

A Dohány utcai székház előtt fenyegetőleg fellépő férfiakkal kapcsolatban a RomNet telefonon felhívta Pongó Ignácot, aki azt mondta, sem az Õ, sem pedig Hegedüs István, vagy az ORÖ megbízásából egyetlen embert sem küldtek az épület elé. Állítása szerint az őrzésre Balogh János adhatott megbízást, de mint megjegyezte, ez szükségtelen.

 

Balogh Jánost a RomNet nem érte el, az MCF képviselőcsoportjából a székházőrzéssel, és a munkatársunkkal szembeni fellépéssel kapcsolatban más pedig nem kívánt nyilatkozni.

 

Cikkünk megjelenését követően más képviselőktől a RomNet azt az információt kapta, hogy Balogh Jánosnak az őrzés megbízásához nincs semi köze, azt Farkas Flórián embereihez kötődő képviselők rendelték meg Gáspár Szilvia megbízásából. 

 

Hidvégi-B. Attila

 

További fotók a képgalériában

 

Telefon várják az utasítást   Sötét autó a székház előtt

 

Zárás   Zárás 2