2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kompromisszumra jutottak az ORÖ képviselői
2016. 01. 18. 00:00

Kompromisszumra jutva közösen zárták be és pecsételték le az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházának ajtóit az érdekképviseleti szervezet képviselői hétfő este.

Hétfőn délelőtt rendkívüli közgyűlés tartott az ORÖ, de a tanácskozáson Hegedüs István nem tudott részt venni, mert kora reggel szívinfarktussal kórházba került. Az elnök távollétében a képviselők megtartották az ülést, ahol - a jegyzőkönyv szerint 27 igen szavazattal, zárt ülés keretében - előbb menesztették Dr. Buri Edina hivatalvezetőt, majd határozatot hoztak arról, hogy a Kormányhivatalnál méltatlanság jogcímén kezdeményezik az elnök megbízatásának megszüntetését, és hivatalvezetőjével együtt fegyelmi eljárás megindítását.

 

A döntést követően a megbízott elnök, az MCF színeiben mandátumot nyert Balogh János azonnal lezáratta az elnök és a gazdasági vezető, valamint a hivatalvezető irodáit, és az ajtót lepecsételtette. Az intézkedésen felháborodtak a Hegedüs Istvánt támogató képviselők, és Pongó Ignác, a pénzügyi bizottság vezetője letépte a záró matricákat. A bejárati ajtón is próbáltak zárakat cserélni, de a próbálkozás nem járt sikerrel. Mind a két tábor kölcsönösen rendőrt hívott, így tucatnyi rendőr érkezett a hivatal épületébe, akik mintegy két órán keresztül próbálták tisztázni a helyzetet. A botrányos közgyűlésről szóló sajtóhíradások miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói is megjelentek az épületben, ellenőrizni, hogy az általuk már korábban lezárt és pelepecsételt iratraktár plombái megsérültek-e, de a képviselők ahhoz nem nyúltak. Az ellenőrzésről a NAV munkatársai jegyzőkönyvet készítettek. Az adónyomozók a Híd a munka világába, és az Intézményhálózat foglalkozatási programjával kapcsolatban jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárás miatt zárolták az ORÖ iratraktárát, hogy az eljárás befejeztéig dokumentumokat ne tüntethessenek el.

 

Hosszú órákon át tartó teljes a patthelyzet alakult ki a két tábor között, a képviselők nem tudtak megegyezni arról, ki „uralja”, és így zárhatja be épületet. A bizonytalan helyzettől legelőször a portás sokallt be, telefonon értesítve a hivatalvezetőt bejelentette felmondását, majd összepakolta cuccát, és távozott az épületből, hátrahagyva a vitatkozó képviselőket és a sajtó munkatársait. A képviselők a kivárásra játszva akarták eldönteni, hogy aki tovább bírja, az zárhatja majd be a cigány önkormányzati székházat.

 

Végül este 20 órára sikerült egyezségre jutniuk azzal a kompromisszumos megoldással, hogy kulcsra zárják az épületet, a zárakat pedig lepecsételik, és azt majd közösen, a megbízott elnök és a pénzügyi bizottság vezetőjének jelenlétében csütörtök reggel nyitják ki. Kedden és szerdán a hivatal nem tart ügyfélfogadást, a munkatársakat két nap szabadságra küldik.

 

 

A Hegedüs Istvánt támogató, és az elnök ellentáborát alkotó képviselők azért zárták be két napra az ORÖ hivatalát, mert abban bíznak, a Fővárosi Kormányhivatal csütörtökig meghozza állásfoglalását, hogy szabályszerű volt-e a hétfői rendkívüli közgyűlés megtartása, és a hozott határozatok jogszerűek-e. Balogh János álláspontja szerint minden szabályszerűen történt, míg az ellentábor szerint az ülést a körülmények miatt nem lehette volna megtartani.  Vajda László képviselő személyesen is járt az önkormányzat ügyvédjével napközben  a Kormányhivatalnál, de csak szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hogy az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó szervezet továbbra is Hegedüs Istvánt tekinti elnöknek, és Dr. Buri Edinát hivatalvezetőnek.

 

A RomNet tudósítójának jelenlétében Pongó Ignác és Balogh János a megbízott hivatalvezetővel, Csala Elvirával közösen az összes ajtót kulcsra zárták, az ajtót pedig a két roma képviselő aláírásával ellátott matricával ragasztották le. Megállapodtak abban, hogy a bejárati ajtót csak egymás jelenlétében, csütörtökön nyitják ki. Az épület kulcsait a Hegedüs Istvánhoz tartozó képviselőcsoport nevében Pongó Ignác vitte magával. A Dohány utcai épület bejárati ajtajának egyetlen zárja van, ezért nem tudtak korábban megegyezni arról, ki vigye magával a kulcsot.

 

Balogh János és Pongó Ignác a RomNet-enk azt mondta: a napközben tartott folyamatos egyeztetések során megállapodtak abban is, hogy a Kormányhivatal által, a hétfői közgyűléssel kapcsolatban hozott állásfoglalás lesz a jövőbeli munkájuk irányadója, és azt elfogadják akár jogszerűnek, akár szabálytalannak ítéli meg a felügyeleti szerv Hegedüs István és Dr. Buri Edina leváltását.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Zárás   Zárás 2

 

Zárás 3   Bejárati ajtó