HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kompromisszumra jutottak az ORÖ képviselői

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 Január 18    Forrás: romnet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A RomNet tudósítójának jelenlétében, közösen zárták kulcsra, majd pecsételték le az ORÖ irodáit és bejárati ajtóját a két táborra szakadt ORÖ-s képviselők hétfő este, 10 órával azt követően, hogy vitatott körülmények között elmozdították hivatalából a szervezet elnökét és hivatalvezetőjét. A hivatal csütörtökig, a kormányhivatal határozathozataláig zárva lesz. 

Hirdetmény

Hétfőn délelőtt rendkívüli közgyűlés tartott az ORÖ, de a tanácskozáson Hegedüs István nem tudott részt venni, mert kora reggel szívinfarktussal kórházba került. Az elnök távollétében a képviselők megtartották az ülést, ahol - a jegyzőkönyv szerint 27 igen szavazattal, zárt ülés keretében - előbb menesztették Dr. Buri Edina hivatalvezetőt, majd határozatot hoztak arról, hogy a Kormányhivatalnál méltatlanság jogcímén kezdeményezik az elnök megbízatásának megszüntetését, és hivatalvezetőjével együtt fegyelmi eljárás megindítását.

 

A döntést követően a megbízott elnök, az MCF színeiben mandátumot nyert Balogh János azonnal lezáratta az elnök és a gazdasági vezető, valamint a hivatalvezető irodáit, és az ajtót lepecsételtette. Az intézkedésen felháborodtak a Hegedüs Istvánt támogató képviselők, és Pongó Ignác, a pénzügyi bizottság vezetője letépte a záró matricákat. A bejárati ajtón is próbáltak zárakat cserélni, de a próbálkozás nem járt sikerrel. Mind a két tábor kölcsönösen rendőrt hívott, így tucatnyi rendőr érkezett a hivatal épületébe, akik mintegy két órán keresztül próbálták tisztázni a helyzetet. A botrányos közgyűlésről szóló sajtóhíradások miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói is megjelentek az épületben, ellenőrizni, hogy az általuk már korábban lezárt és pelepecsételt iratraktár plombái megsérültek-e, de a képviselők ahhoz nem nyúltak. Az ellenőrzésről a NAV munkatársai jegyzőkönyvet készítettek. Az adónyomozók a Híd a munka világába, és az Intézményhálózat foglalkozatási programjával kapcsolatban jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárás miatt zárolták az ORÖ iratraktárát, hogy az eljárás befejeztéig dokumentumokat ne tüntethessenek el.

 

Hosszú órákon át tartó teljes a patthelyzet alakult ki a két tábor között, a képviselők nem tudtak megegyezni arról, ki „uralja”, és így zárhatja be épületet. A bizonytalan helyzettől legelőször a portás sokallt be, telefonon értesítve a hivatalvezetőt bejelentette felmondását, majd összepakolta cuccát, és távozott az épületből, hátrahagyva a vitatkozó képviselőket és a sajtó munkatársait. A képviselők a kivárásra játszva akarták eldönteni, hogy aki tovább bírja, az zárhatja majd be a cigány önkormányzati székházat.

 

Végül este 20 órára sikerült egyezségre jutniuk azzal a kompromisszumos megoldással, hogy kulcsra zárják az épületet, a zárakat pedig lepecsételik, és azt majd közösen, a megbízott elnök és a pénzügyi bizottság vezetőjének jelenlétében csütörtök reggel nyitják ki. Kedden és szerdán a hivatal nem tart ügyfélfogadást, a munkatársakat két nap szabadságra küldik.

 

 

A Hegedüs Istvánt támogató, és az elnök ellentáborát alkotó képviselők azért zárták be két napra az ORÖ hivatalát, mert abban bíznak, a Fővárosi Kormányhivatal csütörtökig meghozza állásfoglalását, hogy szabályszerű volt-e a hétfői rendkívüli közgyűlés megtartása, és a hozott határozatok jogszerűek-e. Balogh János álláspontja szerint minden szabályszerűen történt, míg az ellentábor szerint az ülést a körülmények miatt nem lehette volna megtartani.  Vajda László képviselő személyesen is járt az önkormányzat ügyvédjével napközben  a Kormányhivatalnál, de csak szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hogy az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó szervezet továbbra is Hegedüs Istvánt tekinti elnöknek, és Dr. Buri Edinát hivatalvezetőnek.

 

A RomNet tudósítójának jelenlétében Pongó Ignác és Balogh János a megbízott hivatalvezetővel, Csala Elvirával közösen az összes ajtót kulcsra zárták, az ajtót pedig a két roma képviselő aláírásával ellátott matricával ragasztották le. Megállapodtak abban, hogy a bejárati ajtót csak egymás jelenlétében, csütörtökön nyitják ki. Az épület kulcsait a Hegedüs Istvánhoz tartozó képviselőcsoport nevében Pongó Ignác vitte magával. A Dohány utcai épület bejárati ajtajának egyetlen zárja van, ezért nem tudtak korábban megegyezni arról, ki vigye magával a kulcsot.

 

Balogh János és Pongó Ignác a RomNet-enk azt mondta: a napközben tartott folyamatos egyeztetések során megállapodtak abban is, hogy a Kormányhivatal által, a hétfői közgyűléssel kapcsolatban hozott állásfoglalás lesz a jövőbeli munkájuk irányadója, és azt elfogadják akár jogszerűnek, akár szabálytalannak ítéli meg a felügyeleti szerv Hegedüs István és Dr. Buri Edina leváltását.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Zárás   Zárás 2

 

Zárás 3   Bejárati ajtóHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt