2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hivatal vizsgálja a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat iskoláját
2016. 01. 18. 00:00

A költségvetési csalás bűntettének gyanújára utaló feljelentés alapján a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el.

A vádhatóságnál arról érdeklődtünk, folyik-e bármilyen vizsgálat, eljárás a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott, az immár Európai Polytechnikum Roma Nemzetiségi Nyelvoktató Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola nevű intézmény működése, gazdálkodása kapcsán.


Megírtuk, korábban a Magyar Államkincstár is vizsgálódott az intézménynél, amelynek fenntartását még Makai István elnöksége idején vette át a roma önkormányzat egy kisegyháztól – mint később kiderült, több tízmilliós tartozásokkal. Erről az új összetételű testület csak később szerzett tudomást, majd miután ebből botrány kerekedett több ülésen is, Lakatos László elnök lemondott posztjáról. 


Csóka János Pál személyében az MSZP roma tagozatának budapesti elnöke lett az új vezető, aki viszont később már támogatásáról biztosította Purebl Balázs iskolaigazgatót, és hitet tett amellett, hogy rendezi az intézmény gazdálkodását. Ennek szellemében javaslatára az önkormányzat öt évre meghosszabbította az intézményvezető mandátumát, a visszaélések feltárására alakult bizottságot pedig feloszlatta. Ehhez éppen Lakatos és fia szavazata volt szükséges, amit Csóka meg is szerzett. Purebl egyébként lapunknak korábban arról beszélt, igazából minden rendben van a szakképző körül, sőt, az iskola nemzetiségivé nyilvánítása jelentős állami támogatással jár. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy megkezdhessék az önkormányzaton belüli viták miatt csúszó adósságtörlesztést.