HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy hét múlva a Kúria dönt a romagyilkosságok ügyében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Január 06    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Egy hét múlva, jövő kedden tart tárgyalást harmadfokon a Kúria a romagyilkosságok ügyében, és feltehetően jogerős ítéletet is hirdet a már hat éve zajló eljárásban - tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

A romák elleni gyilkosságsorozat ügyében január 12-én 9 órától tart tárgyalást a Kúria. A tényleges életfogytiglanra ítélt három vádlott, Kiss Árpád és testvére Kiss István, valamint Pető Zsolt ügyében harmadfokon, várhatóan jogerős ítéletet is hirdethet a legfőbb bírói tanács. Negyedik társuk, Csontos István 13 éves fegyházbüntetése már májusban jogerőre emelkedett, így a tiszalöki és a kislétai gyilkosságban bűnsegédként elítélt egykori szerződéses katona a teljes büntetését kitöltve hét év múlva, 2022 augusztusában szabadlábra kerülhet.

 

A bírósági tárgyalásra Kiss Árpádot a szombathelyi, testvérét Kiss Istvánt a fővárosi, Pető Zsoltot pedig a tiszalöki büntetés-végrehatási fegyintézetből szállítják Budapestre.

 

romagyilkosságok-ítélőtábla

 

Az ítélet másodfokon azért nem lett jogerős mind az első-, a másod-, és a harmadrendű vádlottakkal szemben,  mert a testvérpárt és harmadrendű vádlott társukat, Pető Zsoltot az Ítélőtábla a besenyszögi fegyverrabláshoz kapcsolódó cselekményben egy újabb minősítéssel, személyi szabadság korlátozásában is bűnösnek mondta ki, ezért annak fellebbezési lehetőségével megnyílt az út a harmadfokra. Az Ítélőtábla a 2008 márciusában történt cselekmény során újabb bűncselekmény tényét is megállapította azzal, hogy a hivatásos vadász kirablásakor a gyermekeket és a családtagokat is megkötözték a vádlottak, amikor  az eltervezett támadássorozathoz használni kívánt fegyvereket támadásukkal megszerezték.

 

A 2008-2009 között katonai pontossággal megtervezett és végrehajtott romák elleni támadássorozatnak hat halálos áldozata, és öt súlyos sérültje volt. A besenyszögi vadásztól elrabolt egyik fegyverrel 2009 júniusában a debreceni menekülttáborra adtak le lövéseket. A romákat célba vevő támadások közül az első a galgagyörki volt 2008. július 20-án. Ezt követte Piricse, Nyíradony-Tamásipuszta, Tarnabod, majd Nagycsécs, ahol az első gyilkosságot elkövették. Itt 2008. november 3-án Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön lőtték agyon a 28 éves Csorba Róbertet és kisfiát. Tiszalökön 2009. április 22-én lelőtték az 54 éves Kóka Jenőt. Az utolsó támadás 2009. augusztus 3-ra virradóra történt Kislétán. Ekkor gyilkolták meg az ágyában alvó, 43 éves Balogh Máriát, 13 éves kislányának pedig maradandó sérüléseket okoztak.

 

A cigányok elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság elkövetésének vádjával bíróság elé állított négy férfit 2009. augusztus 21-én hajnalban Debrecenben, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen fogták el, amely mind a négy vádlottnak a munkahelye volt.

 

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án hirdetett elsőfokú ítéletet. Miszori László vezette bírói tanács tényleges életfogytiglanra ítélte az első-, másod- és harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés bűntette miatt. Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt bűnösségét emellett kétrendbeli fegyveres, csoportos rablásban, lőfegyverrel és haditechnikai eszközökkel való visszaélésben is kimondta. Negyedik társukra, Csontos Istvánra, aki bűnsegédi minősítésben sofőrként segédkezett a három vádlottnak a tiszalöki és a kislétai gyilkosságok idején, 13 év fegyházbüntetést szabott, azzal, hogy a feltételesen bocsájtható szabadlábra, vagyis a teljes büntetést ki kell töltenie.

 

Mind a négy vádlott fellebbezett az ítélet ellen, így  a per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A vádlottak az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezést és teljesen új eljárást akartak kiharcolni, de a bírónő 20015. május 8-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta az elsőfokú döntést. Csontos István negyedrendű vádlott ítéletét az ügyészi indítványra az Ítélőtábla nem súlyosította, így büntetése jogerőre emelkedett.

 

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója, aki az ügyben a Piricsén meglőtt és súlyosan megsérült Getyinás Magdolnát és családját képviselte a bíróság előtt, a RomNetnek azt mondta: álláspontja szerint a Kúria harmadfokon nem hozhat más ítéletet, csak helybenhagyhatja a már első-, és másodfokon kimondott döntést, mert a tényleges életfogytiglaninál nincs súlyosabb büntetés. A NEKI igazgatója és Csonka Árpád, a tatárszentgyörgyi áldozatok jogi képviseletét ellátó ügyvéd is egyaránt úgy véli: megalapozatlan az a vádlotti és védői indítvány, hogy eljárásjogi szabálytalanságok miatt az ítéletet helyezzék hatályon kívül, és új eljárást folytassanak le. Megjegyzték, a jogerős ítélethirdetést követően a sértettek hat év után benyújthatják kártérítési keresetüket.

 

Csonka Árpád ügyvéd azt várja a Kúriától, jogerős ítéletében mondja ki: a szélsőséges nézeteket valló terheltek cselekményükkel népirtást követtek el.

 

A vádlottak és védőik pedig abban bíznak, a Kúria helyt ad kérelmüknek, és egy „újra kezdett tisztességes tárgyalás” keretében tisztáznák a vádakat. 

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt