2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián mindent elkövet az ORÖ bedöntéséért
2016. 01. 04. 00:00

Mindent elkövet Farkas Flórián annak érdekében, hogy bedöntse az ORÖ-t; teszi ezt feltehetően azért, mert már nem vezetheti a szervezetet, és nem is az ő kezébe összpontosulhat minden pénz és hatalom.

A HVG Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez közeli forrásaira hivatkozva az év utolsó napján megjelent számában írt arról, hogy forgatókönyvet dolgozott ki a kormány Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat 2011–2014 közötti elnökének, jelenlegi miniszterelnöki biztosnak az eltávolítására. A lap szerint a tárcavezető szerintük még az „ügyészség előtt” akar lépni. A fifikás akcióterv szerint be akarják dönteni az egész ORÖ-t, hogy új, a jelenleginél is lojálisabb önkormányzat jöhessen létre, majd utána egyszerűen elküldik Farkast, a Fidesz-szövetséges Lungo Drom szervezet elnökét, ha a zűrös ORÖ-ügyekben vizsgálódó ügyészség talál valamit.

 

Farkas Flórián - itt az idő

 

Az ORÖ képviselőinek egyszerű többsége által kiadott mai közlemény is ezt a verziót erősíti. Újabb puccskísérlet készül az ORÖ elnöke ellen, így hamarosan jubilálhat Hegedüs István, aki ugyan még csak egy éve vezeti az országos önkormányzatot, de lassan tízedik alkalommal próbálják eltávolítani abból az elnöki székből, amelybe elődje, Farkas Flórián ültette. Ahhoz, hogy Kolompár Orbán rekordját megdöntse, még hivatalban kellene maradnia legalább másfél évig, mert annak idején az OCÖ akkori vezetőjét négy éves regnálása alatt 22 alkalommal próbálták leváltani, vagy megpuccsolni – sikertelenül. Köztük olyanok is, akik a mostani testületnek a tagjai. Kolompár Orbánt végül a jogerős bírósági döntéssel hozott börtönbüntetés és a közügyek gyakorlásától való 3 éves eltiltás zárta el a politikai élettől. Az, hogy újabb bírósági tárgyalások során hozott ítéletekkel állítsanak parkoló pályára újabb roma politikusokat, nem kizárt, mert közel egy éve folytat nyomozást az adóhatóság és az ügyészség jelenős értékre elkötetett költségvetési csalás miatt.

 

Kolompár nem volt olyan szerencsés, mint annak idején Farkas: hiába ápolt nagyon jó kapcsolatokat a kormányzó szocialistákkal, neki nem jártak ki köztársasági elnöki kegyelmet, mint 1998-ban Horn Gyula miniszterelnök az akkori államfőnél, Göncz Árpádnál. A sikkasztás és más bűncselekmények miatt vád alatt állt Farkas Flóriánt az eljárási kegyelem mentette meg a bírósági tárgyalástól, és nem kizárt, a börtönbüntetéstől. Igaz, sajtóhírek szerint nem voltlett volna számára idegen sem a börtön, sem a jogerős ítélethozatal, mert korábban háromszor is elítélték felfüggesztett és letöltendő börtönbüntetésre egyaránt.

 

A mostani hatósági eljárások, és a politikai botrányok szintén Farkas Flórián által vezetett ORÖ-höz és a jelenlegi miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő fideszes parlamenti képviselőhöz kapcsolódnak. Sok száz millió forintot, és egy budai, több mint százmilliót érő luxusvilla kulcsait is keresik az ORÖ-t 2011-2014 közötti időszakban vezető politikuson, aki nem csak az uniós pályázati pénzeket, hanem a roma érdekképviseleti szervezet állami forrásit is jelentősen megcsapolta. Legalábbis ennek gyanúja miatt tett ellene feljelentést több, egykori képviselőtársa, akik az elmúlt időszak pénzügyi gazdálkodásait vizsgálták. A nyomozók pedig kutakodnak. Házkutatásokat, iratlefoglalásokat tartottak, tanúkat hallgattak meg, de gyanúsítottjuk még nincs, a nyomozás határidejét pedig már négyszer meghosszabbították. Legutóbb idén január 24-ig.

 

A jelenlegi roma politikai élet viszonyát és elhivatottságát, szakmaiságát jelzi az is, hogy Farkas Flórián „borításra”, leszavazásra és egyéb cselekményekre is utasította már az ORÖ-s képviselőket, és havi 250-300 ezer forintos minisztériumi szerződésekkel próbálta és próbálja befolyásolni a képviselőket, hogy megakadályozzák az ellen folyó vizsgálatok folytatását, a pénzügyi visszaélések feltárását. Mostani támogatói között akadnak viszont olyanok is, akik ellene feljelentéseket tettek, vagy nyíltan bírálták és károsnak nevezték az általuk is csak kegyelmes úrként emlegetett Farkas Flórián politikai tevékenységét.

 

Most szerződéseket és havi sok százezres fizetéseket várnak a „Főnöktől”, aki cserébe csak azt kéri, érjék el, hogy Hegedüs István távozzon az elnöki székből, és vele együtt hivatalvezetője is, aztán majd az új elnök - akit szintén bábként irányíthat majd, mint annak idején Hegedüst – segítségével az általa vezetett Foglalkoztatási szövetkezethez átjátszhat minden ingó és ingatlanvagyont. Farkas Flórián abban bízik, hogy a költségvetési csalás gyanújával zajló eljárások miatt az ORÖ nem kap egyetlen pályázati programot sem, így a kiemelt jelentőségő programokat majd az általa alapított Foglakoztatási szövetkezet és Oktatási alapítványa, az OTKA  kaphatja meg. A RomNet több forrásból is úgy értesült, Farkas Flórián most azzal hitegeti az ORÖ képviselőit, hogy továbbra is minden pályázati pénzt majd ő koordinálhat, és aki támogatásáról biztosítja, azzal újabb mentori szerződéseket köthet minisztériumi segítségekkel. Ezek viszont minden bizonnyal üres ígéretek, mert a kormányból már csak Orbán Viktor az egyetlen, aki nem akarja elengedni a kezét. Balog Zoltán miniszter kínosan ügyel arra, hogy ne vállaljon nyilvános szereplést Farkas Flóriánnal, az ORÖ ügyeiről nem kíván nyilatkozni. Lázár János pedig többször tett megjegyzést arra, hogy Farkas Flórián karrierje „megy a lecsóba”.  

 

Az ártatlanság vélelme természetesen Farkas Flóriánt is megilleti, de több kormánypárti és ellenzéki politikus, parlamenti képviselő, és az ORÖ tagjai is úgy vélik, túl sok már a gyanús ügy, lehetetlen mindezt eltussolni, és emlékeztettek: egyszerű kacsának minősítették Schmitt Pál doktorija körüli ügyeket is, aztán végül mégis le kellett mondania a kínossá és terhessé vált köztársasági elnöknek.

 

Farkas Flórián pedig rendületlenül próbálja bizonyítani erejét és hatalmát, de sok képviselőtársa szerint ez már csak egy fuldokló ember utolsó kapálózásai. A fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos újabb támadásaként január 3-ra hívta össze azokat az ORÖ-s képviselőket, akiktől azt reméli, segítenek majd véghezvinni tervét, leváltani Hegedüst, és bedönteti az önkormányzatot. A 47 tagú ORÖ közgyűlésnek 27 képviselője jelen volt a megbeszélésen. Az ülést követő napon egy tiltakozó sajtóközleményt adtak ki, amelyben rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik, mert úgy látják, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mert az elnök a pozícióját „zavarkeltésre, politikai támadásokra használja, ami nem használ a magyarországi cigányság megítélésének”. „Az ORÖ jövőbeni működésének alapja csakis a roma közösség érdekeinek maradéktalan képviselete, a törvényesség tiszteletben tartása és a színvonalas szakmai munka lehet” – fogalmaztak.

 

A RomNet több képviselőtől is megtudta, Farkas Flórián újabb cselszövése szerint Hegedüs István egyik bizalmasát, Csóka Jánost, a jelenlegi elnököt támogató lungo dromos frakció vezetőjét jelölnék elnöknek, ha sikerül lemondatni Hegedüst, tovább gyengítve ezzel is a regnáló elnök támaogatói körépt. Azt a korábbi tervet, hogy Balogh János, a Kolompár Orbán vezette egykori MCF-es képviselőcsoport vezetője legyen az önkormányzat elnöke, a polgárjogi képviselőkön kívül senki más nem támogatja, mert elképzelhetetlennek tartják, hogy az ORÖ-t ne lungo dromos mandátummal rendelkező képviselő vezesse. Abban sem sikerült egyezségre jutni, hogy Berényi László egykori országgyűlési képviselő, szintén lungo dromos képviselő legyen az elnök, mert Berényi a Híd a munka világába foglalkoztatási szöveteket elnöki székébe szeretne beülni.

 

Több ORÖs- képviselő a RomNet-nek azt mondta: Farkas Flórián bizonyította, amire ráteszi a kezét, az vagy eltűnik, vagy romlásba dől, de kiderült, nem csak enyves kezű, hanem enyves szemű is, mert elég, ha ránéz valamire, az máris eltűnik.  Egykori képviselőtársai azt mondták: épp itt lenne az ideje, hogy a hatóságok és Orbán Viktor kormányfő is ránézzen már Farkas Flóriánra, mert a megtisztulás érdekében történnie kellene valaminek.

 

Hegedüs István jelenlegi ORÖ elnök újévet köszöntő közleményében a múlt szégyenét lemosva a fiatalok felé nyitva a roma közélet megújítását, az új kiegyezés és az új alapozás évének hirdette meg 2016-ot. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke szerint a cigányság legnagyobb civil bázisát, a Lungo Dromot is meg kellene újítani, amelynek elnöke már több mint 25 éve Farkas Flórián.

 

Farkas Flórián és az ORÖ képviselőinek egy része - akik közül többen a bűncselekény-gyanús időszkban is képviselőként asszisztáltak a cigány felzárkóztatáshoz - viszont úgy gondolja, a megújulást  a visszarendeződéssel kell elérni.

 

Hidvégi-B. Attila