2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A parlamenti szószóló szerint is tarthatatlan az ORÖ helyzete
2015. 12. 11. 00:00

A jelenlegi formában nem működhet tovább az ORÖ, ezért törvényes és szakmai alapokra helyezve új irányba kell terelni a működést – mondta a RomNet-nek Farkas Félix, parlamenti szószóló.

Farkas Félix - aki múlt év áprilisától látja el a parlamenti szószólói megbízatását, és ezt megelőzően négy cikluson keresztül volt képviselője a romák országos önkormányzatának – a RomNet-nek adott interjújában az ORÖ jelenlegi helyzetére utalva úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mert a folyamatos balhék és negatív megnyilvánulások, a sajtón keresztüli személyes hadjáratok, és a szakmaiatlanság a teljes magyarországi cigányság társadalmi felzárkóztatását veszélyeztetik.

 

Véleménye szerint az erőt nem arra kellene koncentrálni, hogy melyik tábornak van pillanatnyilag egy-két fős többsége, hanem arra, hogy érdemi döntésekkel segítsék a társadalmi felzárkózatási programokat, törekvéseket. A cigányság ügye nem szólhat sem Farkas Flóriánról, sem Hegedüs Istvánról, vagy a két személy és tábora közötti erőviszonyokról, a lejárató hadműveletekről – jelentette ki, hozzátéve, az állítólagos szavazatvásárlások pedig rendkívül veszélyes, törvénytelen játékok.

 

A romák parlamenti szószólója, aki egyben a Farkas Flórián által irányított Lungo Drom elnökhelyettese is, a RomNet-nek nyilatkozva leszögezte: az ORÖ a jelenlegi formában nem működhet tovább, ezért a roma érdekképviselet alternatíva előtt áll: vagy szakmai alapokra helyezve mind a 47 képviselő egy irányba indul el, vagy „mindannyian hagyják el a hajót”. Kijelentette: ezt a sürgős lépést a magyarországi cigányság és a teljes magyar társadalom érdekében kell a kisebbségi képviselőknek megtenniük, és belátniuk, hogy a körülöttük zajló balhék miatt nem kapnak programtámogatást a kormányzattól, és a már meglévő projekttámogatási összegeket is megvonják.

 

Utalva a RomNet által csütörtökön megírt két és fél milliárdos programtámogatási összeg elvonására, Farkas Félix arra hívta fel a figyelmet, hogy a Híd a munka világába uniós programtól szakmaiatlanság vonták el a forrást, így egy csökkentett tartalommal kellett befejezni a kiemelt kormányzati projektet, amelynek konzorciumvezetője az ORÖ volt.

 

Az ORÖ szakmai szégyenének nevezte a nemzetiségi szószóló azt is, hogy a kormány döntése értelmében már nem az önkormányzat, hanem a Türr István Képző és Kutató Intézet koordinálhatja a társadalmi felzárkóztatási programokat, így a mintegy kétmilliárd forint keretösszegű mentorprogram, mind pedig az ezer roma nős projekt folytatásából kihagyják a roma érdekképviseleti szervezetet.

 

Farkas Félix azt mondta: már megszámlálhatatlan alkalommal vette fel a kapcsolatot az önkormányzat elnökével és hivatalvezetőjével, és megpróbálta „jobb belátásra bírni és jó útra terelni” az ORÖ képviselőit, de nem járt sikerrel. Annak ellenére, hogy országgyűlési megbízatása alapján tanácskozási joggal részt vehetne az ORÖ közgyűlésein, eddig egyetlen alakalommal sem hívták meg, az ORÖ elnöke pedig a meghívásai ellenére nem vesz részt a parlament nemzetiségi bizottsági üléseken – jegyezte meg.

 

Farkas Félix az önkormányzton belül zajló eseményekről közvetlenül és értesülhet, mert a Lungo Drom szneiben fia is tagja a 47 fős grémiumnak, és az elnökség tagjai is többszüör fordultak már hozzá a szervezetbnen belül zajló eseményekkel összefüggésben. 

 

Az önkormányzat és a projektek körüli hatósági nyomozásokra utalva Farkas Félix azt mondta, amíg az eljárások tartanak, amíg a botrányok folytatódnak, ne is számítsanak támogatásra, mert a belső vitákat rendezni kell, és az elnök egyedüli felelőssége, hogy megtudja-e teremteni az egységet.  Hozzátette: az egy évvel ezelőtti választások után, a hivatal átadás-átvételekor kellett volna jogászokkal konzultálva feltárni minden kötelezettségvállalást és hiányosságot, és nem most kellene hátrafelé nyilazni.

 

Megjegyezte, a hatóságok dolga tisztázni a Farkas Flóriánnal szemben megfogalmazott vádakat és gyanúkat, de úgy gondolja, az ORÖ korábbi elnöke, jelenlegi romaügyi miniszterelnöki biztos csak a programok által megkövetelt és megfogalmazott feladatokat hajtotta végre, és nem tett törvénybe ütköző cselekedeteket.

 

Arra a kérdésre, hogy például miért kellett ismerős cégeknek kiszervezve százmillió forintért háttértanulmányokat készíttetni, úgy válaszolt, ha a program ezt megkívánta, még ha ez ésszerűtlennek is tűnik, meg kellett valósítani. A programmal kapcsolatos szabálytalanságok még nem jelentik azt, hogy bűncselekményt követett volna el bárki is – jegyezte meg. Arra kérdésre, hogy mivel a 2011-2014 közötti időszakban Õ is képviselője volt az önkormányzatnak, ezért érez-e bármilyen felelősséget a botrányokért, úgy válaszolt: a botrányokat érdekek és politikai célok alapján generálták, de meggyőződése, hogy a törvényeket betartva, a romák valós társadalmi integrációját segítve, a követelményeknek és a pályázatokban foglaltaknak a végrehatása mentén zajlott a munkafolyamat.

 

Farkas Félix a RomNet-nek azt mondta: az ORÖ Híd a munka világába programjával kapcsolatban zajló eljárásokról, nyomozásról szószólói megbízatása révén nem egyezetett Farkas Flóriánnal, és mint megjegyezte, ez nem is feladata, ő kizárólag a cigányság érdekeit képviseli az Országgyűlésben. A Farkas Flórián személyét, szakmai és politikai tevékenységét érintő kérdéseket a miniszterelnöki biztosi tisztséget betöltőhöz kell intézni – fűzte hozzá.

 

A roma nemzetiségi szószóló kijelentette: ő kizárólag a cigányság hangját közvetíti a parlamentben, és eszerint a közös akarat az, hogy az ORÖ sürgősen rendezze a körülötte lévő helyzetet vagy úgy, hogy szembenézve a kihívásokkal és feladatokkal teszik a dolgukat, vagy ha ez nem megy, akkor oszlassák fel önmagukat.

 

Hidvégi-B. Attila