2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mandátumfosztó rendkívüli közgyűlést tart az ORÖ
2015. 12. 06. 00:00

Méltatlanság okán, több képviselő mandátumának megszüntetése miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze hétfőre Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke – értesült a RomNet.

A RomNet úgy tudja, az ORÖ közgyűlése mindössze egyetlen napirendi pontot kíván tárgyalni: a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény alapján méltatlanság és összeférhetetlenség jogcímén több képviselő mandátumának megfosztását terjeszti a 47 fős közgyűlés elé Hegedüs István elnök.

 

Úgy tudjuk, az ORÖ elnöke összesen nyolc képviselővel szemben kezdeményezi a mandátumától való megfosztást, mert az adatok szerint nem szereplenek a köztartozásmentes adózók listájában, de a RomNet által ellenőrzött adatok szerint kilenc képviselővel szemben állhat fent a méltatlaság, mert ennyi képviselőnek lehet köztartozása az állammal szemben.

 

Az ORÖ elnöke már október elején is elő akarta terjeszteni erre vonatkozó határozati javaslatát, de a budapesti Dohány utcai székházba összehívott közgyűlést határozatképtelenség miatt be kellett rekeszteni.

 

A RomNet információ szerint a roma önkormányzat még június 30-án, a törvényi előírásoknak megfelelően méltatlansági vizsgálati eljárást indított, és erről az elnök tájékoztatta a képviselőket is. A vizsgálat eredményéről augusztus 8-án tartott közgyűlésen az elnök tájékoztatta a képviselőket, felhívva a figyelmet, hogy az érintetteknek 30 nap áll rendelkezésükre a jogsértés megszüntetetésére. Az érintett képviselők a határozatról levélben is értesítést kaptak. Az ORÖ elnöke a jogszabályok alapján azért terjeszti a képviselők elé a mandátumok megszüntetésére vonatkozó javaslatát, mert az érintettek  amellett, hogy nem szerepelnek a köztartozásmentes adózók adatbázisában, hitelt érdemlően nem tudták bizonyítani, hogy  az állammal szemben nem áll fenn köztartozásuk.

 

A rendkívüli közgyűlésen a törvények alapján, a képviselők mandátumának megszüntetését kimondó határozathozatalra zárt ülés keretében kerül sor.

 

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény erre vonatkozó rendelkezése:

 

A méltatlanság

107. § (1) Méltatlanság miatt a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását,

a) akinek az állammal szemben - a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően - köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül - részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően - nem rendezi,

b) akinek a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései alapján a felszámolás során ki nem elégített követelésekért a bíróság jogerősen megállapította a felelősségét, és a bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettségét nem teljesítette,

c) akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek,

d) aki a valóságnak nem megfelelő vagyonnyilatkozatot tett.

(2) A képviselő köteles az (1) bekezdés b)-c) pontban foglaltakról, a jogerős ítélet kézhezvételétől, illetve az (1) bekezdés a)-c) pontban foglaltak beálltától számított három napon belül tájékoztatni a képviselő-testületet, közgyűlést, az illetékes választási bizottságot és a fővárosi és megyei kormányhivatalt.

(3) A nemzetiségi önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). A nemzetiségi önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél, közgyűlésnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet, közgyűlést és a fővárosi és megyei kormányhivatalt.

(4) A méltatlansági eljárásra egyebekben az összeférhetetlenségi eljárás szabályait kell alkalmazni.