2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László: a kormány erőn felül is védi Farkas Flóriánt
2015. 11. 25. 00:00

Elfogadhatatlannak tartja Teleki László, hogy a kormány és a Fidesz erején felül is védi a korrupciós botrányokba keveredett Farkas Flóriánt, és hagyja, hogy képviselőtársuk néma maradjon.

Teleki László MSZP-s képviselő hétfőn, az Országgyűlésben az antikorrupciós vitanapon felszólalva arról beszélt, eljött az idő, hogy Farkas Flórián a nyilvánosság elé álljon és feleljen azokra a korrupciós vádakra, amelyek az általa vezet Országos Roma Önkormányzathoz kapcsolódnak.

 

A volt romaügyi államtitkár azt mondta: Farkas Flórián egy szerencsés, kiváltságos helyzetben van, mert ha az MSZP képviselőcsoportjában őt érni ilyen vád, akkor a pártja megkövetelné tőle, hogy azonnal a nyilvánosság elé álljon és válaszoljon a feltett kérdésekre, tisztázza a helyzetet, de a Fidesz ezt nem várja el képviselőjétől.

 

Farkas Flórián az egyedüli ember, aki megteheti azt a Fidesz és  a kormány támogatásával, hogy nem kell megszólalnia közel egy éve, és nem próbálja tisztázni a helyzetét, azokat a vádakat, amelyeket az LMP, a Jobbik és az MSZP is megfogalmazott vele szemben az elmúlt egy évben - mondta.

 

Teleki László arra utalva, hogy Lázár János múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Farkas Flórián továbbra is élvezi  a kormány bizalmát, kijelentette: a roma politikus viszont már nem élvezi a nép bizalmát. Hozzátette azok az ügyek, amelyek az Országos Roma Önkormányzaton belül felvetődtek, azokat a parlament falain kívül kis meg kell, hogy válaszolják, mert ezt már nem lehet szó nélkül hagyni. Megjegyezte, a Fidesznek és a KDNP-nek is különböző lakossági fórumokon meg kell válaszolniuk, hogy Farkas Flóriánt miért védik még annak ellenére is, hogy helyzete úgy néz ki, már védhetetlen.

 

Az MSZP-s képviselő emlékeztetett: a havi 500 ezer forintos autóbérlésekkel robbant ki január végén az ORÖ körüli botrány, majd a sajtóhíradások alapján megtudtuk azt is, hogy a Híd a munka viláégába projekthez kacsolódóan több tízmilliókért rendeltek meg tanulmányokat. Teleki László arra utalva, hogy négy évvel ezelőtt fideszes megyei közgyűlési elnökök az Azori-szigetekre utaztak a „páneurópai romastratégia”érdekében,  azt mondta, bűntelenül szórják ma is ilyen célra  a közpénzt.

 

Felháborítónak tartotta, hogy  tanulmányt kell készíteni ma arról, hogy néz ki a szegénység ma Magyarországon, holott elég lenne, ha elemmének Borsodba, Szabolcsba, vagy az Ormánságba, és saját szemükkel meggyőződnének a helyzet súlyosságáról, valóságáról. Elképesztő a szegénység az országban – mondta Teleki, hozzátéve, hetente járja képviselőként az országot lakossági fórumokat tartva, így van tapasztalata arról, milyen a valós helyzet az ország különböző településein. Mindezeket, és a gyermekszegénységet is figyelembe véve ezért elfogadhatatlannak tartotta azt is, hogy az ORÖ-ben egy szakmai vezető havi 1,2 millió forintot keres, míg a pénzügyi vezető havonta 1.4 millió forintot kaphat. Ezt a pénzt miért nem valós munkahelyek teremtésére és támogatására fordítják – tette fel a kérdést.

 

Teleki László a több mint 10 perces felszólalásában feltette a kormánypártnak azt a kérdést is, hogyan  fordulhatott elő az, hogy a Lungo Drom egyedüli civil szervezetként kaphatott székházat Budapesten teljesen ingyen, miközben más civil szervezetek semmilyen juttatásra nem jogosultak?

 

Egy dolgot lehet látni: megvédik Farkas Flóriánt még akkor is, ha  a közvélemény ezt elfogadhatatlannak tartja, és a hatóságok is vizsgálódnak.

 

Teleki László kijelentette: a kormányzó pártoknak felelősségük van ennek a kérdésnek a kezelésében, mert ha nem teszik, akkor nem csak a Lungo Dromra és az ORÖ-re, hanem a teljes magyarországi cigányságra vetül sötétség, mert azt mondják, hogy ezekben a cigányokban nem lehet megbízni.

 

„Nem szenvedhet el kollektív bűnösséget az egész népcsoport Farkas Flórián bűneiért, csak azért, mert a kormány erőn felül is próbálja védeni képviselőtársát” – fogalmazott Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár.

 

Teleki László felszólalását az alábbi linken megtekinthetik olvasóink: 

http://sgis.parlament.hu/archive/playseq.php?date1=20151123&time1=105513&offset1=094605.134&date2=20151123&time2=105513&offset2=095617.124&type=real

 

HBA