2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ORÖ feloszlatását kezdeményezik az RPM képviselői
2015. 11. 24. 00:00

Az Országos Roma Önkormányzat feloszlatását kezdeményezik a szervezetben a Roma Polgárjogi Mozgalom színeiben mandátumot nyert képviselői - tudta meg a RomNet.

Az ORÖ képviselői, Dancs Mihály, Dógi János, Balogh Mihály, Bordás Géza, Horváth József, Tóth Ferenc és Orbán Gyula által aláírt, a RomNet-hez eljuttatott keddi közleményben a roma szervezet körüli botrányokra utalva azt írták: „a helyzet súlyosságát és kilátástalanságát látva mi képviselők arra a döntésre jutottunk, hogy a törvényes rend helyreállítás érdekében rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezzük az elnök méltatlanságának kimondása és az Országos Roma Önkormányzat feloszlatása érdekében.”

 

Dancs Mihály, a RPM vezetője a RomNet-nek azt mondta, az ORÖ jelenlegi vezetésének hibájából az önkormányzat nem tölti be azt a szerepét, mellyel a választók megbízták, a szervezet vezetői sorozatosan visszaéltek, és jelenleg is visszaél a választók bizalmával, és ez a felelőtlenség a roma társadalom képviseletének ügyét hosszú távra veszélybe sodorja.

 

Meggyőződése szerint a sorozatos korrupciós botrányok, csalások, a felzárkóztatásra szánt pénzek „gátlástalan lenyúlása” csak erősíti a többségi társadalomban a romákkal szemben amúgy is erősödő előítéleteket, és tovább mélyíti a szakadékot romák és nem romák között. Ezért álláspontjuk szerint nem maradt más lehetőség csak az, ha egy rendkívüli közgyűlésen Hegedüs István elnök méltatlanságának kimondása mellett feloszlatják az országos önkormányzat közgyűlését.

 

Dancs Mihály arra, hogy az önfeloszlatáshoz szükséges döntést a 47 fős grémium többségének kell kimondania, és a kezdeményezéshez eddig csak hét képviselő csatlakozott, úgy reagált: abban bíznak, hogy maradtak még tisztességes képviselők az ORÖ-n belül, akik csatlakoznak a kezdeményezésükhöz, és bátran szembe mernek nézni a magyarországi romákkal.

 

Mint arról a RomNet beszámolt, hétfő este az ORÖ elnökének ellenzékeként számon tartott képviselők többsége egy négy csillagos erdei wellnesshotelben tartott titkos tanácskozáson Hegedüs István ORÖ-elnök végleges megbuktatásának stratégiáját akarta kidolgozni.  A „jövőbeni elképzelések kellő alapossággal végig gondolt megoldásainak keresésére és céljaik útmutatására irányuló baráti beszélgetésre” Berényi László volt fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom „Farkas Flóriános frakciójának” vezetője invitálta képviselőtársait.

 

A RomNet több képviselőtől is megtudta, a Pest megyei, Kóspallag-Nagyirtáspusztán lévő négycsillagos Szent Orbán Erdei Wellness Hotelben összesen 20 képviselő vett részt, és a tanácskozáson Hegedüs István lemondatásának lehetőségei mellett a testület feloszlatásának kérdését is áttárgyalták.

 

Dancs Mihály a RomNet-nek arra a kérdésére, hogy az önfeloszlató kezdeményezésükhöz a hétfő esti „baráti beszélgetésen” részt vett képviselők miért nem csatlakoztak nyíltan, úgy válaszolt: erre vonatkozóan nem született közös döntés, de úgy gondolták, a helyzet súlyosságára való tekintettel nem várvak tovább, élére állnak a „mindenki számára megnyugtató és végleges megoldást jelentő lépésnek”. Abban bíznak, hogy még a héten benyújtandó rendkívüli közgyűlési kezdeményezésükhöz azok a képviselőtársaik is csatlakoznak, akik nem vettek részt a hétfő esti kóspallagi találkozón.

 

Mint arról a RomNet korábban már többször is beszámolt, az ORÖ feloszlatásának lehetőségét korábban több képviselő, köztük Dancs Mihály is felvetette, de Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, a szervezet korábbi elnökének befolyására lungo dromos képviselők is tettek erre vonatkozó kijelentéseket. Hegedüs István lemondatására is volt több sikertelen próbálkozás az elmúlt fél évben.

 

Az ORÖ körüli botrányokkal kapcsolatban az összes parlamenti párt kifejtette már álláspontját, legutóbb hétfőn a Demokratikus Koalíció is az ORÖ feloszlatását követelte a kormánytól.

 

A RomNet a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása alapján korábban hírt adott arról, ha az országos nemzetiségi önkormányzat közgyűlése feloszlatja önmagát, akkor új időközi választást ír ki a Nemzeti Választási Bizottság, de a voksolás teljes költségét az önkormányzat költségvetéséből kell fizetni. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a 2014. évi országos önkormányzati választáson listát állított. Az országos önkormányzat elnökét a közgyűlés nem válthatja le, megbízatása csak lemondással, vagy választójogának elvesztésével szűnik meg, illetve ha a közgyűlés kimondja a feloszlatást, illetve ha a bíróság megszünteti az elnök tisztségét.

 

A RomNet úgy tudja, az erdei luxushotelben arra vonatkozóan is megegyeztek a képviselők, hogy egy új választás esetén közös listát indítana a Lungo Drom, az RPM, az MCF, így nem kaphatnának mandátumot azok a képviselők, akik „megvásárolhatóak”, akik alkalmatlanok a feladat ellátására, vagy saját, önös érdekeikből szervezeti színeket váltanak.

 

A RomNet megkeresésére Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke azt mondta,  kedd délutánig hozzá nem érkezett rendkívüli közgyűlés összehívására vonatkozó kezdeményezés, és nincs arról tudomása, hogy a wellnesshotelben tartott tanácskozáson miről döntöttek, illetve tárgyaltak a képviselőtársai.

 

Hidvégi-B. Attila

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök