HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Európai roma ifjúsági konferenciát tartanak Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Október 20    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az Európa Tanács Roma Fiatalok Akciótervének (Roma Youth Action Plan/Terne Romengo Akciono Plan) értékeléséről, eddigi hatékonyságáról, a program további lehetőségeiről, valamint roma fiatalok politikai és társadalmi szerepvállalásáról, az ifjúság döntéshozatali folyamatokban való részvételi lehetőségeiről tartanak nemzetközi roma ifjúsági konferenciát Budapesten.

Hirdetmény

Az Európa Tanács szakmai támogatásával már második alkalommal szerveznek ilyen jellegű nemzetközi tanácskozást roma és nem roma fiatalok, ifjúsági szervezetek és a témában meghatározó és releváns intézmények és döntéshozók részvételével. Az Európa Tanács Ifjúsági és Sport Igazgatósága első alkalommal 2011-ben, Strasbourgban szervezett Roma Ifjúsági Konferenciát, amelynek eredményeként az Európa Tanács megalkotta a Roma Fiatalok Akciótervét (2011-2015). A mostani, október 18-22 között, a budapesti Európai Ifjúsági Központban tartott nemzetközi rendezvényen mintegy száz európai küldött vesz részt. A második Roma Ifjúsági Konferencia célja, hogy az akcióterv hatékonyságát az elmúlt négy évben értékelje, a jó gyakorlatokat megossza, illetve hogy a résztvevők ajánlásokat tegyenek a program második szakasza előtt, az ugyanis 2016-2017-ben is folytatódni fog. A konferencia célja mindamellett, hogy a roma fiatalok politikai részvételét szorgalmazza, a roma fiatalok szerepét a cigányellenesség elleni küzdelemben meghatározza, illetve a Roma Fiatalok Akciótervének alappilléreit és partnereit meghatározza, bevonja. A roma ifjúsági konferencia résztvevői arra is keresik  a választ, hogy  a roma fiatalok kérdései, javaslatai hogyan épülhetnek a jövőbeli politikai irányvonalakba, miként vehetnek részt a jövőt, és a következő nemzedék életét is jelentősen befolyásoló döntéshozatalokba. A résztvevők egy közös nyilatkozatban az Európai Unió és a nemzeti kormányok felé is javaslatokat tesznek majd, hogy az Európa Tanács 2010-es strasbourgi nyilatkozata a romákról (The Strasbourg Declaration on Roma), illetve a Nemzeti Roma Integrációs Stratégiák a roma fiatalok helyzetét prioritásként kezelje.

 

Az európai ifjúsági konferenciát az Európa Tanács Ifjúsági és Sport Igazgatósága mellett, a budapesti székhelyű Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat, a FERYP (Európai Roma Fiatalok Szövetsége), az EIF (Európai Ifjúsági Fórum), az Európa Tanács ifjúsági tanácsadó testülete (Advisory Council on Youth) és a ROMED/ROMACT program képviselői készítették elő.

 

A Roma Fiatalok Akciótervének informális kapcsolattartó csoportjának (Informal Contact Group) tagjai – Nyílt Társadalom Intézet Roma Kezdeményezések Irodája, az Európai Emberi Jogok Központja (ERRC), a Roma Oktatási Alap (REF), az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala - mellett az Európai Bizottság képviselete is részt vesz a konferencián, hogy a roma és nem roma fiatalokkal, helyi és nemzetközi szervezetekkel az akcióterv folytatásához javaslatokat tegyenek, illetve esetenként együttműködési lehetőségeket dolgozzanak ki.

 

A roma fiatalok akciótervéről bővebben:  http://enter.coe.int/roma

 

Hidvégi-B. Attila

 

   Konferencia  Konferencia az Európai Ifjúsági KözpontbanHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt