2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Személycserékre lehet számítani az ORÖ rendkívüli közgyűlésén
2015. 09. 30. 00:00

Rendkívüli közgyűlést tart holnap az ORÖ. Az ellenzék elnök leváltást, Hegedüs István pedig ellenfeleinek mandátumfosztását, és a pénzügyi ellenőrző bizottság átalakítását terjeszti a képviselők elé.

Rendkívüli közgyűlést tart az Országos Roma Önkormányzat csütörtökön Budapesten. A RomNet-hez is eljutott meghívóból és elnöki előterjesztésből az derül ki, hogy az idén május 15-én elfogadott, erre az évre vonatkozó költségvetés módosítást tervezi Hegedüs István úgy, hogy a személyi jellegű kiadásokat megtriplázza.

 

Az előterjesztés szerint míg májusban az előirányzat az ORÖ hivatalának személyi jellegű kiadásaira 176 millió 387 ezer forint volt, a szeptember 30-i előterjesztés már 438 millió 584 ezer forintot mutat. A hivatal dologi kiadásaira 151 millió 456 ezer forintot terveztek, míg most ezt 566 millió 371 ezer forintra emelnék. Beruházás és felújítás címén 17 millió forintot különítettek el év elején, most ez a módosított javaslat szerint közel a duplája, 34 millió 802 ezer forint lenne. Emelnék az ORÖ intézményeink költségvetését is, így könyvtár, a múzeum, a médiacentrum forrását, míg az önkormányzat fenntartásában lévő három általános iskola költségét is.

 

A költségvetést módosító előterjesztést az ORÖ hivatala azzal magyarázza, hogy jogszabályi kötelezettség alapján az Országos Roma Önkormányzatot, mint önálló jogi személyt kell megjeleníteniük a költségvetésben. Ez alapján az Önkormányzat fogadja, majd átadja az intézmények részére Költségvetési törvényben az Országos Roma Önkormányzat és Intézményei részére előírt támogatást (527.100 eFt), illetve az Önkormányzat fenntartásában lévő iskolák normatív, támogatását, és egyéb átadott pénzösszeget (341.725 eFt). A magyarázat szerint „az Országos Roma Önkormányzat ezen költségvetése nem vonható össze az Intézmények költségvetésével, mert a kizárólag belső pénzeszközátadás így halmozódást eredményez, a valódi bevétel/költség duplázódik”.

 

Az előterjesztés szerint az Országos Roma Önkormányzat 868 millió 825 ezer forint bevétellel, és ugyanennyi kiadással számol.  A hivatal bevétele viszont 1 milliárd 176 millió 437 ezer forint, és szintén ugyanennyi a kiadása is. A bevétel és a kiadás között más intézmények között sincs eltérés. A RNKFMI 345 millió 616 ezer, Múzeum 20 millió 159 ezer, Könyvtár 23 millió 354 ezer, Média Centrum 7 millió 350 ezer, Roma Misszió 15 millió, Sportközpont 35 millió, Tiszapüspöki Általános Iskola 154 millió 88 ezer, Teleki József Általános Iskola és SZI 138 millió 753 ezer, és a szolnoki Dr. HTA Szakiskola, amelynek fenntartásáról májusban lemondott az ORÖ, és büntetőfeljelentést is tettek az állami normatív támogatással való csalás gyanúja miatt 134 millió 731 forint bevétele és kiadás lesz erre az évre.

 

Több frontos támadás az ORÖ elnöke ellen


A RomNet úgy tudja, Hegedüs István elnöknek az utóbbi hónapokban többször is nézeteltérése támadt az ORÖ pénzügyi ellenőrző bizottságának elnökével, akinek felelősségét a képviselők több közgyűlésen is felvetették a különféle bűncselekmény-gyanús programokkal és nyomozóhatósági eljárásokkal összefüggésben. A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság (PEB) ellenőrizni akarta az önkormányzat, valamint az ORÖ intézményeinek és az általa fenntartott közintézmények 2015.05.15-től 2015.09.15-ig tartó időszakának pénzügyi gazdálkodását, tekintettel arra, hogy az ORÖ-nek nincs könyvvizsgálója és az ellenőrzést ebben az esetben a PEB látja el.

 

közgyűlésen

 

Hegedüs István elnök viszont azt írta levélben Gáspár Szilviának, a PEB elnökének, hogy nem, vagy csak részben tudja rendelkezésére bocsátani a számlákat, adatokat, mert az ORÖ hivatalában „több esetben tűntek el és semmisültek meg iratok”, amely miatt rendőrségi nyomozás zajlik. Felajánlotta az elnök, hogy a meglévő dokumentumokba előre egyeztetett időpontban és „felügyelet mellett” a PEB elnöke betekinthet.

 

Farkas Flórián embereinek ellehetetlenítése, és a hatalmának biztosítása, erősítése érdekében a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen Hegedüs István azt terjeszti elő, hogy a PEB „hatékonyabb munkavégzése érdekében” további három fővel növeljék a bizottság létszámát. Így saját emberei lennének már többségben az ellenőrző bizottságban, amelynek elnöke a Farkas Flórián táborához köthető „frakciót” erősíti.

 

Hegedüs István ellen már több fronton is indult támadás az utóbbi hónapokban, és az elnök lemondását követelték. Míg korábban a különböző bűncselekmény-gyanús ügyletek miatta a gazdálkodást vizsgáló úgynevezett Alternatív bizottság tagjai követelték Hegedüs István távozását, hétfőn már az ORÖ elnöksége is felszólította saját elnöküket a lemondásra. A RomNet úgy tudja, kedden Hegedüs István már úgy tárgyalt Cziber Károly államtitkárral, hogy a képviselők futárpostával, levélben már tájékoztatták az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt, valamint Garai Pétert, az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárt, hogy Hegedüs István nem élvezi az ORÖ elnökségének bizalmát. Hegedüs István még aznap délután tartott sajtótájékoztatóján viszont azt bizonygatta, sem a kormányban, sem a választókban, sem pedig a képviselőtársaiban nem rendült meg a bizalom, és a kormány továbbra is stratégiai partnernek tekinti az ORÖ-t.

 

Farkas Flórián új bábot szeretne az ORÖ élére


Hegedüst, míg korábban az ellenzéki képviselők is az elnök távozását sürgették. Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnöke, a romaügyeket felügyelő miniszterelnöki megbízott a testületen belüli lungo dromos emberi révén szintén Hegedüs István lemondatását sürgeti. Hegedüs Istvánt az ORÖ közgyűlésében, a roma közéletben és a politikában szinte mindenki Farkas Flórán bábjának tekintette. Farkas Flórián –mivel az összeférhetetlenségi törvény miatt nem maradhatott ORÖ-s képviselő, és  a mentelmi joggal is járó parlamenti mandátumát nem akarta feladni -  maga jelölte Hegedüs Istvánt és választatta meg az ORÖ elnökének tavaly októberben. Az új elnök első javaslata az volt, hogy Farkas Flórián kvázi örökös elnökként részt vehessen a testület munkájában, vezethesse a közgyűléseket, önálló irodát és infrastruktúrát kap a Dohány utcai székházban, és minden vagyont adjanak át a szintén Farkas Flórán által vezetett foglalkozatási szövetkezetnek. Hegedüs, megízlelte az elnöki hatalommal járó pozíciót és ismertséget, majd a botrányok és a rendőrségi, adóhivatali nyomozások hatására rendkívül feszült és romlott lett a viszonya Farkas Flóriánnal. Az elnök kijelentette: „nem viszi el a balhékat, nem fog börtönbe menni Farkas Flórián helyett”. Az elhatárolódás jele volt az is, hogy Hegedüs május utolsó napján csak záradékkal volt hajlandó elfogadtatni az ORÖ 2014-es évi költségvetési beszámolóját, arra hivatkozva, nem vállal felelősséget a Farkas Flórián elnöksége alatti pénzherdálásokért. Az is az új útirányt mutatta, hogy visszahelyeztette augusztus 2-án a Dohány utcai székház faláról Farkas Flórán által eltávolíttatott roma holokauszt emléktáblát, és a rendezvényre meg sem hívták az ORÖ volt elnökét.

 

flóri hegedüs

 

A nyílt szembenállás első megnyilvánulása volt, hogy Hegedüs István a közelmúltban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a „zokniját nem bízná Farkas Flóriánra, hogy kimossa”, de „kormányzati feddésre” még aznap délután saját magát megcáfolva egy sajtóközleményt adott ki, hogy továbbra is töretlen közötte és a miniszterelnöki megbízott között a bizalom.

 

A RomNet-nek több ORÖ-s képviselőtő is azt mondta, Farkas Flórián a közelmúltban ultimátumot adott Hegedüs Istvánnak, hogy amennyiben még az ősz folyamán nem mond le elnökségéről, az ORÖ feloszlatását fogja kezdeményeztetni. Kormányzati és ORÖ-s képviselői forrásból a RomNet úgy értesült, Farkas Flórián közbenjárására vette el a kormány az ORÖ-től a kiemelt uniós projektek koordinálását, és emiatt került át a mintegy 10 milliárd forintos uniós forrásösszegű programok kezelése a Türr István Intézethez.  Farkas Flórián több fontos csatáját mutatja az is, hogy amennyiben nem tudja eltávolíttatni Hegedüs Istvánt az elnöki székből, akkor a Híd a munka világába projektben szabálytalanul elköltött 228 millió forint visszafizetésével még ez évben csődbe juttathatja az önkormányzatot.

 

Hegedüs ellen több ügyben is tettek büntetőfeljelentést, de erről a hatóságok a „nyomozás érdekeire való hivatkozással” nem kívántak nyilatkozni.  Az egyik feljelentés szerint az elmúlt év decemberében Hegedüs István felhatalmazás, közgyűlési jóváhagyás nélkül fizetett ki jelentős összegű jutalmakat, és ebben az ügyben az adóhivatal folytat nyomozást.

 

Farkas Flórián „emberei” a rendkívüli közgyűlésen várhatóan kezdeményezni fogják Hegedüs lemondását, bizalmatlansági indítványuk benyújtásával, amelyet az ORÖ elnöke várhatóan azzal nem fog elfogadni, hogy a rendkívüli közgyűlésen csak az előre meghirdetett napirendi pontokat lehet tárgyalni. Ugyanakkor saját előterjesztéseként Hegedüs István méltatlanság és összeférhetetlenség jogcímén több képviselőtársak mandátumának megfosztását fogja kezdeményezni.  

 

Hegedüs mentené hatalmát


Az ORÖ elnöke a személyét és hivatalát érintő támadásokra az elmúlt időszakban kétértelmű védekezéseket mutatott. Míg az ellenzéki képviselőkből álló vizsgálóbizottság tagjait azzal fenyegette, hogy rágalmazásért és becsületsértésért beperli képviselőtársait, és a jogi lépések megtételével Futó Barnabás ügyvédet már meg is bízta, a RomNet a napokban megtudta, Hegedüs István mégsem indított jogi keresetet.

 

Hatalmának megtartását, és a képviselői többség bizalmának megtartását akarta elérni az ORÖ elnöke azzal is, hogy kedden egyeztetett a felzárkóztatási államtitkársággal, azt üzenve, továbbra is lesz pénz és politikai támogatás az ORÖ részére, mert a pénzelvonásról szóló kormánydöntés „még nincs kőbe vésve” és nem rendült a meg a kormány bizalma az ORÖ-ben.

 

Hegedüs István a RomNet kérésére ugyanakkor kilátásba helyezte azt is, ha a kormány mégsem ad uniós forrású kiemelt projekteket az önkormányzatnak, és a december végén lejáró kormányzati megállapodást nem hosszabbítják meg, akkor akár egy nagyszabású demonstrációra, vagy más jellegű, „határozott lépésekre” is kész.

 

Farkas Flórián viszont azzal próbál újra hatalomra törni az ORÖ-ben, hogy, mivel az ORÖ a jövőben kimarad a sokmilliárdos kiemelt uniós forrásokból való gazdálodásból,  a Türr István Intézet és más projektlebonyolító szerveztet mellett konzorciumi partner lesz a bábáskodása alatt létrehozott, a Lungo Drom országos központjának budapesti címére bejegyzett Oktatási és Továbbképzési Központ (OTKA), és ezene  aszervezeten keresztül tudja majd fizetni a hozzá hű embereit és kilentúráját. A Híd a munka világába programban a projektvezető havi 1,2 millió, a pénzügyi vezető 1,4 millió forint fizetést kapott, míg az ORÖ képviselői, vagy családtagkai havi 300-450 ezer forintos fizetést kaphattak. 

 

Cigány-munka a bűn árnyékában


Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, valamint a Lungo Drom két korábbi erős embere Vajda László és Lakatos Oszkár a RomNet-nek korábban többször is úgy nyilatkozott, teljes megtisztulásra, új alapozásra van szükség a roma közéletben, így az ORÖ-n belül is, ahhoz, hogy valós szakmai és szakmapolitikai munkát lehessen végezni. Makai István úgy fogalmazott: a kormány hitelességét, valamint a teljes roma társadalmi felzárkóztatási programot veszélyezteti az, ha bűncselekmények elkövetőire, vagy annak gyanúinak árnyékában lévő emberekre bízzák a cigányság jövőjét, és kegyelmes urakkal, marionett-bábokkal odázzák el generációk sorsát.

 

ellenzéki sasjtáj

 

Farkas Flórián 2011-2014 közötti ORÖ-s elnöki tevékenységében, valamint a szervezet gazdálkodásban az Állami Számvevőszék több hiányosságot is feltárt, bár a jelentés szövege cizellált, a megállapításokból kiderült, hogy több olyan szabálytalanság is történt, amely miatt akár büntetőfeljelentést is tehette volna az ÁSZ, mint ahogy  azt az 1998-2002 közötti időszak vizsgálata alapján meg is tette, csak a rendőrségi nyomozást időközben megszüntetésre került.

 

Farkas Flórián ügyeit korábban többször is elsikálták a hatóságok. Egyik ügyében úgy kerülte el Farkas Flórián a bírósági eljárást, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök eljárási kegyelemben részesítette.

 

Annak ellenére, hogy a mostani legtöbb bűncselekmény-gyanús programok Farkas Flóriánhoz, vagy az általa elnökölt időszak programjaihoz köthetők, úgy látszik, továbbra is élvezi a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök bizalmát, mert az elmúlt hónapokban sajtótájékoztatókon, parlamenti felszólalásokon az összes parlamenti párt Farkas Flórián felelősségét firtatta, azt javasolva, az egyébként fideszes országgyűlési képviselő az első rendőrőrsön adja fel önmagát.  Legutóbb a Demokratikus Koalíció vetette fel, hogy ideje lenne, ha az ORÖ volt elnökének kezén kattanna a bilincs.

 

Megjegyzendő, az eddig nyilvánosságra került bűncselekmény-gyanúk töredékéért 1 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kolompár Orbánt, aki 2003-2011 között két cikluson át is irányította az önkormányztot, annak ellenére, hogy a bíráság jogerős ítéletében is kimondta, egyetlen fillért sem sikkasztott el az OCÖ akkori elnöke.

 

Hidvégi-B. Attila