HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cigányság gondjai – Foglakoztatás és oktatás a megoldás

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Augusztus 19    Forrás: Zalai Hírlap


Ez a cikk archív

Zalaszentgrót – A cigányság problémáira keresték a megoldásokat egy szombati konferencián, amelyen roma szervezetek képviselői, a megyei közgyűlés, a kormányhivatal, a város és a rendőrség vezetői is részt vettek – mert csak összefogással lehet feltérképezni a gondokat, kidolgozni a megoldási javaslatokat, majd segíteni is. Jelen volt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke is, aki úgy véli a legfontosabb feladat a fogalakoztatási helyzet javítása, hogy a romák ne csak közmunkaprogramokban, hanem a versenyszférában is el tudjanak helyezkedni.

Hirdetmény

Hegedűs István ORÖ elnök hangsúlyozta: a foglakoztatási problémák mellett az oktatásban is nagyon sok a tennivaló, cél, hogy értelmiségieket képezzenek.  - Nyílván ezekhez hozzátartozik a lakhatás és az egészségügy kérdése – folytatta Hegedűs István – Az úgynevezett cigányproblémát komplexen kell kezelni. Azt gondolom, hogy azok a megállapodás tervezetek, amelyeket a minisztériummal már szóban egyeztettünk, megfelelő lehetőséget adnak. Ez arról szólna, hogy olyan állami beruházásokban vennénk részt, amire eddig nem volt lehetőség, és ez több ezer cigány családnak a megélhetését biztosítaná hosszú távon és kiszámítható jövedelemmel. Amíg a cigány családoknak nem lesz megfelelő jövedelme, és nem tudnak megfelelő módon szocializálódni, addig az oktatásban sem lesznek olyan átütő sikerek, mint amit várunk.

 

vajda lászló   vajda lászló2

 

A konferencia levezető elnöke, a Zalaszentgróti Roma Nemzetiségi Önkormányzatot vezető Vajda László elmondta, hogy fontosnak tartják a zalai települések és az itt élő cigányság problémáinak feltérképezését és kezelését. – Zalában 15-18 ezer roma él, közfoglalkoztatással, vagy más munkaviszonnyal 65-70 százalékuk dolgozik – részletezte a szentgróti elnök. – Vannak, akik több évtizedes munkaviszonnyal rendelkeznek, és sok fiatal megpróbál képzésben részt venni, szakmát szerezni, így nagyobb lehetőségük adódik, hogy el tudjanak helyezkedni. A konferencián több ORÖ-ös képviselő is részt vett.

 

A konferencia zárasa képpen került megrendezésre a roma kulturális nap, amelyen több hagyományőrző együttes is fellépett, és amelynek keretében vendégül láttuk a megjelent roma közösséget.

 

Vajda László, a Zalaszentgróti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sikeresnek értékeli a megtartott rendezvényt, és bízik abban, hogy a jövőben is nyílik lehetőség hasonló programok megszervezésére. Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt