2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigányság gondjai – Foglakoztatás és oktatás a megoldás
2015. 08. 19. 00:00

A cigányság problémáira keresték a megoldásokat egy konferencián Zalaszentgróton roma szervezetek képviselői, a megyei közgyűlés, a kormányhivatal, a város és a rendőrség vezetői részvételével.

Hegedűs István ORÖ elnök hangsúlyozta: a foglakoztatási problémák mellett az oktatásban is nagyon sok a tennivaló, cél, hogy értelmiségieket képezzenek.  - Nyílván ezekhez hozzátartozik a lakhatás és az egészségügy kérdése – folytatta Hegedűs István – Az úgynevezett cigányproblémát komplexen kell kezelni. Azt gondolom, hogy azok a megállapodás tervezetek, amelyeket a minisztériummal már szóban egyeztettünk, megfelelő lehetőséget adnak. Ez arról szólna, hogy olyan állami beruházásokban vennénk részt, amire eddig nem volt lehetőség, és ez több ezer cigány családnak a megélhetését biztosítaná hosszú távon és kiszámítható jövedelemmel. Amíg a cigány családoknak nem lesz megfelelő jövedelme, és nem tudnak megfelelő módon szocializálódni, addig az oktatásban sem lesznek olyan átütő sikerek, mint amit várunk.

 

vajda lászló   vajda lászló2

 

A konferencia levezető elnöke, a Zalaszentgróti Roma Nemzetiségi Önkormányzatot vezető Vajda László elmondta, hogy fontosnak tartják a zalai települések és az itt élő cigányság problémáinak feltérképezését és kezelését. – Zalában 15-18 ezer roma él, közfoglalkoztatással, vagy más munkaviszonnyal 65-70 százalékuk dolgozik – részletezte a szentgróti elnök. – Vannak, akik több évtizedes munkaviszonnyal rendelkeznek, és sok fiatal megpróbál képzésben részt venni, szakmát szerezni, így nagyobb lehetőségük adódik, hogy el tudjanak helyezkedni. A konferencián több ORÖ-ös képviselő is részt vett.

 

A konferencia zárasa képpen került megrendezésre a roma kulturális nap, amelyen több hagyományőrző együttes is fellépett, és amelynek keretében vendégül láttuk a megjelent roma közösséget.

 

Vajda László, a Zalaszentgróti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sikeresnek értékeli a megtartott rendezvényt, és bízik abban, hogy a jövőben is nyílik lehetőség hasonló programok megszervezésére.