2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megbukott a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke
2015. 08. 17. 00:00

Lemondott posztjáról a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a szervezet hétfő délelőtti közgyűlésén. Lakatos László az előtt jelentette be távozását, hogy képviselőtársai felmentették volna.

„Azért van, mert oláh cigány vagyok”

Megbukott a roma önkormányzat elnöke

 

Lakatos László közölte, azért kellett távoznia, mert a képviselő-testület tagjai nem bírták elviselni azt, hogy ő oláh cigány. Csóka János képviselő ezt azonnal kikérte magának társai nevében is, Balog Artúr képviselő pedig azt közölte: „nem Lakatos származásáról, hanem korrupcióról van szó”.

 

Ezzel egyébként megszűnt a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat lungo dromos vezetése, a szervezet pedig minősített többséggel megválasztotta elnöknek Csóka Jánost, aki a Roma Polgári Tömörülés képviselője. Az új elnök megköszönte a bizalmat s közölte, fel kívánja venni a kapcsolatot az összes fővárosi roma szervezet vezetőjével, s új alapokra szeretné helyezni az önkormányzat működését.

 

Tartozás az iskolánál

 

Az önkormányzat közgyűlését eredetileg azért hívták össze, mert Lakatos László fel akarta menteni a szervezet által fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola igazgatóját, aki szintén jelen volt a közgyűlésen, ám erre végül nem került sor. Az iskola működéséről egyébként nemrég lapunk számolt be, ugyanis június végén a Magyar Államkincstár vizsgálatot tartott az iskolában.

 

Az ellenőrzés azért érdekes, mert márciusban rendkívüli közgyűlést tartottak a fővárosi roma önkormányzatnál, amelyen vizsgálóbizottság felállítása mellett döntöttek az iskola tartozásainak ügyében. Erre azután került sor, hogy felvetődött a gyanú, hogy az iskola különös körülmények közt 30 millió forintos adósságot görget maga előtt. Az ülésen elhangzott, hogy a roma szervezet fenntartásában lévő, 700 felnőttnek szakképzést nyújtó intézmény adósságállománya tavaly nyáron 15 millió forint volt. Azóta pedig ez az összeg rejtélyes módon több mint 28 millióra hízott. Egyes roma képviselők akkor úgy nyilatkoztak a Népszabadságnak, hogy a pénzt „lemutyizták”.

 

Megvan a pénz

 

A mai közgyűlésen szó volt az iskolánál tartott vizsgálatról is. Nagy Sándor, az önkormányzat alelnöke elmondta, hogy az államkincstár kisebb szabálytalanságokat talált, ám az iskola működhet tovább. Mindezt alátámasztja az is, hogy a júniusi vizsgálat után Purebl Balázs iskolaigazgató lapunknak azt mondta, hogy az intézményt csaknem 15 millió forint tartozással vette át a roma önkormányzat a korábbi fenntartó Szeretet Szövetségtől, vállalva azt, hogy a kötelezettségeket részletekben törleszti.

 

Mint mondta, az adósságrendezésről meg is kezdődtek a tárgyalások, ám jelentős jogi problémák vetődtek fel, ezért nem tudták kiegyenlíteni a tartozásokat. Purebl Balázs közölte, valójában nincs is ügy, a pénz rendelkezésre áll az iskola bankszámláján, a számlakivonatot meg is mutatta lapunknak az igazgató, amely szerint valóban rendelkezésre áll a tartozás összege. Hozzátette, remélhetőleg hamarosan rendeződik a helyzet az ügyben.