HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Négymillió iskolai krétára – új nyomozás az ORÖ ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Augusztus 07    Forrás: NOL - Czene Gábor


Ez a cikk archív

Bár az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése eldöntötte, hogy megválik szolnoki iskolájától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) úgy tudja: minden marad a régiben. Közben a Liberálisok feljelentésére nyomozás indult költségvetési csalás gyanúja miatt.

Hirdetmény

 

Május közepén még semmi nem utalt rá, hogy az ORÖ számára kolonccá vált volna a Hegedűs T. Andrásról elnevezett szolnoki iskola és kollégium. Az akkori – Kisvárdára összehívott – közgyűlésen módosították az iskola alapító okiratát, elfogadták pedagógiai programját.

 

Néhány hét múlva a testület egy abonyi vendéglő kerthelyiségében ülésezett. A roma képviselők ekkor már arról határoztak, hogy az ORÖ „nem kívánja tovább fenntartani” a szolnoki iskolát. A „jogszerűtlen felhasználásra került” állami normatívák ügyében Hegedüs István elnök felhatalmazást kért (és kapott) arra, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen.

 

Több képviselőtől is azt hallottuk, hogy az iskola „állítólag” a valódi diáklétszámnál többet jelentett be, az indokoltnál több költségvetési támogatást vett fel. Az ülésen ez a vád nem került szóba. A RomNet portál aztán feltűnően nagy összegű kiadásokról számolt be, jellemző esetként említve, hogy a szolnoki iskolában egy tanév során közel négymillió forintot költöttek krétára.

 

A RomNet forrásként pénzügyi elszámolásokat és interneten fellelhető dokumentumokat jelölt meg, míg az ORÖ a megyei kormányhivatal vizsgálatának eredményére hivatkozva köszönt el szolnoki iskolájától. A kormányhivatal jelentését a közgyűlés helyszínén nem osztották ki.

 

Makai István, az ORÖ ellenzéki képviselője, a Roma Polgári Tömörülés vezetője később kikérte a jelentést. A kormányhivatal öt pontban összegezte a különféle működési szabálytalanságokat. Ezek között szerepelt az is, hogy az iskolai tanműhelyben töltött szakmai gyakorlat után a tanulók nem részesültek díjazásban, de költségvetési csalás gyanújáról a kormányhivatal nem tett említést. Megállapította ugyanakkor, hogy a felsorolt pontokban a fenntartó, tehát az ORÖ sértette meg a jogszabályi rendelkezéseket, ennek megfelelően az ORÖ-nek kell gondoskodnia a „feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről”. Különben visszavonják az intézmény működési engedélyét.

 

„A közgyűlésen Hegedüs István elmulasztotta szóba hozni, hogy őt, a fenntartó képviseletét ellátó ORÖ-elnököt komoly felelősség terheli. Nem vette észre, hogy tulajdonképpen saját magát is feljelenti" – mondta Makai István.

 

Az, hogy az ORÖ nem vállalja tovább az intézmény fenntartását, nemcsak az iskolát, hanem a szolnoki önkormányzatot is váratlanul érte. A döntés tizennyolc pedagógust és mintegy kétszáz tanulót érint. Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP), Szolnok polgármestere közölte: szeretnék, ha az iskola tovább működne.

 

A tanév közeledtével az intézmény honlapján nyoma sincs annak, hogy gondok lennének. Az iskola nem nyilatkozott, a szolnoki önkormányzattól is az ORÖ-höz irányították lapunkat. Hegedüs Istvánt sokszori próbálkozásunk ellenére sem sikerült megszólaltatnunk. Szutorisz-Szügyi Csongor, a Klik szolnoki tankerületének igazgatója viszont elmondta, hogy információi szerint a szolnoki iskolának (szemben a közgyűlési határozattal) a jövőben is az ORÖ lesz a fenntartója és működtetője.

 

Egyelőre nem tudni, hogy Hegedüs István valóban megtette-e a maga feljelentését, a Liberálisok mindenesetre – a kormányhivatal megállapításaira és a RomNet cikkére alapozva – az ügyészséghez fordultak. Elindult a nyomozás, amit az ügyészség határozata szerint az adóhatóság folytat le.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt