2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem sokat tudunk a roma holokausztról
2015. 07. 31. 00:00

Augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament hivatalos európai emléknappá.

 

“A Európai Roma Jogok Központja (ERRC)  Európa-szerte a romák kirekesztése és elnyomása ellen harcol nap mint nap.Azért teszünk a jog eszközeivel, hogy soha többé ne kerülhessen sor egy Holokauszthoz hasonló tragédiára”– mondja Djordje Jovanovic, az ERRC kutatási igazgatója, akinek több családtagját hurcolták munkatáborokba és ölték meg.

Forrás: ERRC

Augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament hivatalos európai emléknappá. 1945-ben ezen az éjszakán több mint háromezer embert öltek meg a nácik a birkenaui táborban. Az augusztus 2-át megelőző tíz napban az ERRC minél több információt igyekszik eljuttatni a széles közönséghez a tömegmészárlásról a közösségi média csatornáin keresztül.

Forrás: ERRC

A jövőre 20 éves jogvédő szervezet a kampány során a roma holokauszt áldozatainak egyéni történeteit meséli el, valamint kevésbé ismert történelmi tényeket mutat be. Mindehhez a United States Holocaust Memorial Museum archívumának korabeli képeit használja illusztrációként. Úgy tűnik, a kampány eléri a célját, hisz már az első néhány nap során több mint százezer emberhez ért el.

A metróban is a romákra emlékeznek

A roma holokauszt áldozataira emlékező tablókiállítás nyílt pénteken Budapesten, amelyet szeptember 30-ig lehet megtekinteni a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.

Forrás: ERRC

Az utazóközönség a tablókon roma festők és költők műveivel, valamint túlélők visszaemlékezéseivel találkozhat. 

"A roma genocídiumban megölt és megkínzott honfitársaink elvesztéséveljóvátehetetlen és megmagyarázhatatlan tragédia, öncsonkítás érte a magyar nemzetet"- mondta el Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnöke.

Forrás: ERRC

Donáth László evangélikus lelkész az eseményen beszédében úgy fogalmazott, gyilkosok és áldozatok leszármazottaiként kell hordoznunk a közös sorsot, annak reményében, hogy talán esély nyílik egy igazabb és emberibb, kevesebb gyilkost és áldozatot hozó életre. 

Hozzátette azt is, hogy mindannyiunk kötelessége bőrszínre, származásra, vallásra és állampolgárságra való tekintet nélkül segíteni a rászorulókat.