HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem sokat tudunk a roma holokausztról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Július 31    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

“A világ semmit sem tanult a Holokausztból” – vallja Zoni Weisz, roma Holokauszt túlélő, akinek az egész családját a nácik gyilkolták meg. A második világháború előtt és alatt Zoni családján kívül is romák százezreit ölték meg embertelen szenvedések után. A romákat különösen gyakran használták emberkísérletek alanyaként. A roma holokauszt a mai napig ritka beszédtéma, nem véletlenül nevezi Weisz az “Elfeledett Holokausztnak”.

Hirdetmény

 

“A Európai Roma Jogok Központja (ERRC)  Európa-szerte a romák kirekesztése és elnyomása ellen harcol nap mint nap.Azért teszünk a jog eszközeivel, hogy soha többé ne kerülhessen sor egy Holokauszthoz hasonló tragédiára”– mondja Djordje Jovanovic, az ERRC kutatási igazgatója, akinek több családtagját hurcolták munkatáborokba és ölték meg.

Forrás: ERRC

Augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament hivatalos európai emléknappá. 1945-ben ezen az éjszakán több mint háromezer embert öltek meg a nácik a birkenaui táborban. Az augusztus 2-át megelőző tíz napban az ERRC minél több információt igyekszik eljuttatni a széles közönséghez a tömegmészárlásról a közösségi média csatornáin keresztül.

Forrás: ERRC

A jövőre 20 éves jogvédő szervezet a kampány során a roma holokauszt áldozatainak egyéni történeteit meséli el, valamint kevésbé ismert történelmi tényeket mutat be. Mindehhez a United States Holocaust Memorial Museum archívumának korabeli képeit használja illusztrációként. Úgy tűnik, a kampány eléri a célját, hisz már az első néhány nap során több mint százezer emberhez ért el.

A metróban is a romákra emlékeznek

A roma holokauszt áldozataira emlékező tablókiállítás nyílt pénteken Budapesten, amelyet szeptember 30-ig lehet megtekinteni a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.

Forrás: ERRC

Az utazóközönség a tablókon roma festők és költők műveivel, valamint túlélők visszaemlékezéseivel találkozhat. 

"A roma genocídiumban megölt és megkínzott honfitársaink elvesztéséveljóvátehetetlen és megmagyarázhatatlan tragédia, öncsonkítás érte a magyar nemzetet"- mondta el Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnöke.

Forrás: ERRC

Donáth László evangélikus lelkész az eseményen beszédében úgy fogalmazott, gyilkosok és áldozatok leszármazottaiként kell hordoznunk a közös sorsot, annak reményében, hogy talán esély nyílik egy igazabb és emberibb, kevesebb gyilkost és áldozatot hozó életre. 

Hozzátette azt is, hogy mindannyiunk kötelessége bőrszínre, származásra, vallásra és állampolgárságra való tekintet nélkül segíteni a rászorulókat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Bennem a vonó van, ők meg húzzák

  • Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel

  • Józsefváros vezetése akadályozza a kerületi roma kampányt

  • Az olasz belügyminiszter azon sajnálkozik, hogy az olasz romákat nem tudja kitoloncolni

  • Gazdag cigányok elleni rablógyilkosságra készültekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt