2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megosztott dobogós helyezések születtek a II. Lavotta János Cigányprímás versenyen
2015. 07. 24. 00:00

Megosztott dobogós helyezések születtek a kétnapos balatonfüredi II. Lavotta János Cigányprímás versenyen - közölte a zsűri elnöke szerda délután az MTI-vel.

Radics Ferenc elmondta, hogy az idei verseny egységesebb színvonalat hozott a két évvel ezelőttinél, a kétfordulós, keddi és szerdai döntőben tízen vettek részt. Az első napon a kötelező darabok között Bihari János, Lavotta János, Csermák Antal és Szentirmay Elemér egy-egy műve szerepelt, míg szerdán a versenyzők az általuk legkedveltebb, de kötelezően magyar szerzők műveiből válogatott műsorral álltak a zsűri elé.

 

A zsűri - Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Puka Károly az 1984-es cigányprímás verseny győztese és Sánta Ferenc, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője - az első helyezést a budapesti Sárközi Józsefnek és a szintén a fővárosból érkező Danyi Richárdnak ítélte. 

 

A második helyen is megosztva két fővárosi zenész, Varga Jenő és Balázs Tamás végzett, a harmadik helyezett szintén megosztva az egri Berki László és a budapesti Horváth Jenő lett. Különdíjként egy 1932-ben készített mesterhegedűt a debreceni Tordai Zoltán vehetett át.

 

Az Anna-bál kísérőrendezvényeként a Hagyományok Házával közösen szervezett kétnapos prímásversenyt páros években népzenei, páratlanokbancigányprímások számára írják ki. Az idei versenyen 16-35 év közötti klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök indulhattak, akiknek egy kötelező és egy szabadon választható 5-5 perces versenyszámot kellett előadni. 

 

A verseny díjazottai Budai Beatrix, Tarnai Kiss László, Tintér Gabriella és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara közreműködésével szerda este kilenc órától gálakoncertet adnak a balatonfüredi Gyógy téren.