2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már Budapestről is visszafordítják a Kanadába utazni vágyó romákat
2015. 07. 09. 00:00

Több tucatnyi roma család járt úgy az elmúlt két hónapban, hogy bár minden feltételnek megfeleltek, mégsem utazhattak Kanadába családlátogatásra, mert már a reptereken megtagadták tőlük a beutazást.

Az elmúlt hónapokban a magyar sajtó, köztük a RomNet is többször beszámolt olyan esetekről, hogy a Magyarországról Kanadába utazni szándékozókat egyszerűen nem engedték fel az európai reptereken az amerikai kontinensre tartó repülőgépre annak ellenére, hogy érvényes okmányokkal, a visszaútra szóló repülőjegyekkel, meghívólevéllel, és megfelelő mennyiségű pénzzel is rendelkeztek. Volt akit Bécsből, Münchenből, és Frankfurtból fordítottak vissza.

 

Dancs Mihály, a Borsod megyei Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és a Váradi Gábort, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a RomNet-et arról tájékoztatta, hogy hogy csak ezen a héten hét család fordult hozzájuk panasszal, és mindegyikül arról számolt be, hogy Kanadába szerettek volna utazni, de a célállomásig egyikük sem jutott el.

 

Közlésük szerint az egyik család május 15-én Németországon keresztül, müncheni átszállással szeretett volna Kanadába utazni két gyermekükkel turistaként, és augusztus 13-án utaztak volna vissza Magyarországra. A család elmondása szerint Münchenben a becsekkolást  követően kezdődtek a problémák: az utolsó ellenőrzőponton mielőtt a gépre szálltak volna, a reptéri dolgozó elkérte a beszálló kártyájukat, majd az útlevelüket, a magyar személyi igazolványukat, a férfi jogosítványát, és közölte velük, hogy „nagy probléma van”.  A jegykezelő heves telefonálásba kezdett, hogy hívja a rendőrséget. A családfő, aki alapszinten beszél németül és angolul, próbálta kérdezni a férfit, hogy mi a probléma, de a férfi csak azt hajtogatta, hogy nagy a probléma. Mivel a férfi és a család okmányai rendben voltak, a rendőrök nem intézkedtek. A család kérte, hogy egy tolmács segítségével tisztázzák a helyzetet, de két öltönyös férfi jelent meg, akik nagyítóval kezdték el vizsgálni a családtagok útleveleit. A reptéri dolgozó arról faggatta a családfőt, hogy mi a szakmája, van-e munkahelye,  és mióta dolgozik ott, van-e jogosítványa, saját autója, és a gépkocsija jelenleg hol van? Már sokadszorra kérdezték meg tőle miért utazik a család Kanadába. Elmondták, hogy turistaként utaznak Kanadába vakációzni nagybátyjához, akinek megadta a címét és a telefonszámát. A családfő elmondása alapján reptéri dolgozó felhívta a kanadai követséget, akik felhívták nagybátyját, aki visszaigazolta, hogy a család hozzá utazik és helytálló a férfi állítása. Közben a reptéri dolgozó felhívott telefonon  egy magyar származású hölgyet, aki egyik ismerőse lehetett, de a kiléte nem derült ki. Õ is feltette ezeket a kérdéseket, hogy miért utaznak Kanadába és elmondta, hogy Õ is értetlenül áll a történtek előtt és nem érti, hogy miért van ez a procedúra.

 

A hosszas telefonálásokat követően a reptéri dolgozó közölte a családdal, hogy nem utazhatnak Kanadába, mivel Kanada nem fogadja őket.

 

A családfő kérte, hogy hívják ki a rendőrséget, de nem hívták, de mivel a férfinak lejárt a munkaideje, egyszerűen otthagyta a családot. A férfi kérdezte, hogy most mi lesz velük, a repülőjegyük árát ki kifogja megtéríteni, ugyanis az 744.000 -Ft ba került.   A dolgozó válasza az volt: „őt ez nem érdekli, menjenek haza”. Egy másik dolgozó pedig visszairányította a családot Magyarországra.

 

A család repülőgépe Kanadába 11:55 perckor indult volna. Az alapos „ellenőrzés” 10:30-tól 13:30 percig tartott, többszöri kérésre sem hívtak tolmácsot a család részére. A reptéri dolgozó azt mondta a családnak, hogyha Kanadába akarnak utazni, akkor beszélniük kell tökéletesen a az angol nyelvet.

 

A család Münchenből visszatért Magyarországra, majd megérkezésüket követően már a reptéren felkeresték a Lufthansa légitársaság kirendeltségét, hogy megtudják, mi lesz a repülőjegyük árával azt ki fogja részükre visszatéríteni. Ott azt a választ kapták, hogy „örüljenek, hogy ennyi pénzért tudtak jegyet venni”. Közölték, a jegy árát nem térítik vissza, mert Kanada nem fogadta őket.

 

 

Már Budapesten is megtagadják a beutazást


A miskolci kisebbségi önkormányzathoz hat család fordult eddig azzal a panasszal, hogy ők közvetlen járattal akartak Budapestről Kanadába utazni, sikertelenül. Három család  június 25-én közvetlen járattal utazott volna a Budapest Liszt Ferenc Repülőtérről Torontóba. Elmondásuk szerint a reptéri csomagfeladás és jegyellenőrzésig nem kis volt semmi probléma, de az utolsó ellenőrző ponton két ember jelent meg, akik bár nem igazolták magukat, nem mutatkoztak be, a családot kiállították a sorból a várakozók közül. Ezt követően elkérték az útlevelüket, egy szobába kísérték őket ahol kihallgatták a családokat egy tolmács jelenlétében.

 

A  család elmondása szerint a férfi és a nő a következő kérdéseket tette fel:, miből vásárolták a repülőjegyet,  milyen célból utaznak Kanadába, hol dolgoznak?

 

A családok elmondták, hogy rokonlátogatóba utaznának az országba, bemutatták a meghívólevelüket, és igazolták, hogy rendelkeznek elegendő kézpénzzel a beutazáshoz, és kérték, hogy a meghívót küldő rokontól kérjenek visszaigazolást, aki igazolja az általuk elmondottakat. A kihallgatást végző személyek ennek a kérésnek nem tett eleget. A családok azt is elmondták, hogy a kihallgatást során az egyik személy a mobiltelefonjával képeket készített róluk. Az egyik kihallgatást végző személy azt kérdezte a családoktól, hogy rendelkeznek–e bevándorlási vízummal. A ferihegyi reptéri kihallgatásról semmilyen dokumentumot nem adtak át a családnak, arról semmilyen hivatalos irat nem készült, ennek ellenére megtagadták tőlük az utazást.

 

A légi társaság megkeresésükre ebben az esetben is úgy nyilatkozott: a repülőjegyek árát „nem áll módjukban megtéríteni”.

 

Egy másik család hasonló procedúrán esett át a budapesti reptéren, akkor a „kihallgatók” azt közölték velük: „ nem megfelelő a kinézetük ezért nem utazhatnak Kanadába”

 

Két másik család július 2-án utazott volna szintén Budapestről közvetlen járattal Kanadába, de ők már a reptéri csekkolásig sem jutottak el, mivel a reptéren két ellenőrző pultot is felállítottak a ccekkolási pont előtt. Az eljárás itt is ugyanaz, mint korábban: kérdések tömkelege, de a visszakérdésekre válaszok nincsenek.

 

A családok nem tudják, hogy kik ellenőrzik őket, a kihallgatásról nincs dokumentum és teljes homály fedi, hogy kik és kinek a felhatalmazásával, engedélyével végzik ezeket az idegenrendészeti eljárásokat Magyarország területén.

 

A családok elmondása szerint kizárólag a bőrszín alapján végzik ezeket az ellenőrzéseket, mert csak akinek barna a bőre, csak azokat hallgatják ki. Ugyanarról a településről, szintén hasonló célból, családlátogatás miatt Kanadába tartó fehér bőrű utasokat nem hallgatják ki, ők gond nélkül átjutnak az ellenőrzéseken, és a reptéri dolgozók jó utat kívánva minden probléma nélkül felengedik a repülőgépre.

 

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatójának tájékoztatása szerint ebben az évben már féltucatnyi panasz érkezett a jogvédő irodához a kanadai utazással kapcsolatban. Voltak, köztük miskolci, budapesti, Zala és Tolna megyei panaszosok is, akiktől megtagadták a Kanadába utazást. Három konkrét ügyben már elindították a jogi eljárást, mondta Dr. Muhi Erika, a NEKI igazgatója.

 

A Roma Polgárjogi Mozgalom, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a NEKI azt tervezi, hogy levelet intéz Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumához illetve az érintett légitársaságokhoz, hogy adjanak magyarázatot a különös ellenőrzésekre, hogy kik, milyen felhatalmazás alapján, kinek az engedélyével végzik ezeket az ellenőrzéseket Magyarország területén, és milyen célzattal.

 

Váradi Gábor, a miskolci kisebbségi önkormányzat vezetője és Dancs Mihály a RomNet-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta:  nem kivándorolni, hanem  a nyári szünidő alatt a családtagokat, rokonokat meglátogatni szeretnék a romák, és diszkriminatív eljárásnak tartják, hogy bár minden feltételnek megfelelnek, mégis megtagadják tőlük a beutazást. Véleményük szerint több száz embert érinthetett csak a nyár folyamán ilyen megkülönböztetés, de sokan nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért, vagy szégyenükben nem merik elmondani hogyan jártak.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője idén májusban a Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársával Torontóban meglátogatta azokat a családokat, akik az elmúlt időszakban a miskolci számozott utcákban végrehajtott önkormányzati rendelkezések és kilakoltatások miatt Kanadába utaztak, és menedékjogot kértek, illetve azokat, akik az elmúlt években Torontóban letelepedtek, és megkapták a menekültsatust.

 

RomNet-HBA