HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már Budapestről is visszafordítják a Kanadába utazni vágyó romákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Július 09    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Több tucatnyi roma család járt úgy az elmúlt két hónapban, hogy bár minden feltételnek megfeleltek, mégsem utazhattak Kanadába családlátogatásra, mert már a reptereken megtagadták tőlük a beutazást. Már nem csak az európai repterekről, hanem Budapestről is visszafordítják a Kanadába utazni vágyó romákat. A diszkriminatív intézkedések miatt többen fordultak panasszal a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához, és kértek jogi segítséget. A NEKI és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Külügyminisztériumtól és a Kanadai Nagykövetségtől kér magyarázatot az intézkedésekre.

Hirdetmény

Az elmúlt hónapokban a magyar sajtó, köztük a RomNet is többször beszámolt olyan esetekről, hogy a Magyarországról Kanadába utazni szándékozókat egyszerűen nem engedték fel az európai reptereken az amerikai kontinensre tartó repülőgépre annak ellenére, hogy érvényes okmányokkal, a visszaútra szóló repülőjegyekkel, meghívólevéllel, és megfelelő mennyiségű pénzzel is rendelkeztek. Volt akit Bécsből, Münchenből, és Frankfurtból fordítottak vissza.

 

Dancs Mihály, a Borsod megyei Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és a Váradi Gábort, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a RomNet-et arról tájékoztatta, hogy hogy csak ezen a héten hét család fordult hozzájuk panasszal, és mindegyikül arról számolt be, hogy Kanadába szerettek volna utazni, de a célállomásig egyikük sem jutott el.

 

Közlésük szerint az egyik család május 15-én Németországon keresztül, müncheni átszállással szeretett volna Kanadába utazni két gyermekükkel turistaként, és augusztus 13-án utaztak volna vissza Magyarországra. A család elmondása szerint Münchenben a becsekkolást  követően kezdődtek a problémák: az utolsó ellenőrzőponton mielőtt a gépre szálltak volna, a reptéri dolgozó elkérte a beszálló kártyájukat, majd az útlevelüket, a magyar személyi igazolványukat, a férfi jogosítványát, és közölte velük, hogy „nagy probléma van”.  A jegykezelő heves telefonálásba kezdett, hogy hívja a rendőrséget. A családfő, aki alapszinten beszél németül és angolul, próbálta kérdezni a férfit, hogy mi a probléma, de a férfi csak azt hajtogatta, hogy nagy a probléma. Mivel a férfi és a család okmányai rendben voltak, a rendőrök nem intézkedtek. A család kérte, hogy egy tolmács segítségével tisztázzák a helyzetet, de két öltönyös férfi jelent meg, akik nagyítóval kezdték el vizsgálni a családtagok útleveleit. A reptéri dolgozó arról faggatta a családfőt, hogy mi a szakmája, van-e munkahelye,  és mióta dolgozik ott, van-e jogosítványa, saját autója, és a gépkocsija jelenleg hol van? Már sokadszorra kérdezték meg tőle miért utazik a család Kanadába. Elmondták, hogy turistaként utaznak Kanadába vakációzni nagybátyjához, akinek megadta a címét és a telefonszámát. A családfő elmondása alapján reptéri dolgozó felhívta a kanadai követséget, akik felhívták nagybátyját, aki visszaigazolta, hogy a család hozzá utazik és helytálló a férfi állítása. Közben a reptéri dolgozó felhívott telefonon  egy magyar származású hölgyet, aki egyik ismerőse lehetett, de a kiléte nem derült ki. Ő is feltette ezeket a kérdéseket, hogy miért utaznak Kanadába és elmondta, hogy Ő is értetlenül áll a történtek előtt és nem érti, hogy miért van ez a procedúra.

 

A hosszas telefonálásokat követően a reptéri dolgozó közölte a családdal, hogy nem utazhatnak Kanadába, mivel Kanada nem fogadja őket.

 

A családfő kérte, hogy hívják ki a rendőrséget, de nem hívták, de mivel a férfinak lejárt a munkaideje, egyszerűen otthagyta a családot. A férfi kérdezte, hogy most mi lesz velük, a repülőjegyük árát ki kifogja megtéríteni, ugyanis az 744.000 -Ft ba került.   A dolgozó válasza az volt: „őt ez nem érdekli, menjenek haza”. Egy másik dolgozó pedig visszairányította a családot Magyarországra.

 

A család repülőgépe Kanadába 11:55 perckor indult volna. Az alapos „ellenőrzés” 10:30-tól 13:30 percig tartott, többszöri kérésre sem hívtak tolmácsot a család részére. A reptéri dolgozó azt mondta a családnak, hogyha Kanadába akarnak utazni, akkor beszélniük kell tökéletesen a az angol nyelvet.

 

A család Münchenből visszatért Magyarországra, majd megérkezésüket követően már a reptéren felkeresték a Lufthansa légitársaság kirendeltségét, hogy megtudják, mi lesz a repülőjegyük árával azt ki fogja részükre visszatéríteni. Ott azt a választ kapták, hogy „örüljenek, hogy ennyi pénzért tudtak jegyet venni”. Közölték, a jegy árát nem térítik vissza, mert Kanada nem fogadta őket.

 

 

Már Budapesten is megtagadják a beutazást


A miskolci kisebbségi önkormányzathoz hat család fordult eddig azzal a panasszal, hogy ők közvetlen járattal akartak Budapestről Kanadába utazni, sikertelenül. Három család  június 25-én közvetlen járattal utazott volna a Budapest Liszt Ferenc Repülőtérről Torontóba. Elmondásuk szerint a reptéri csomagfeladás és jegyellenőrzésig nem kis volt semmi probléma, de az utolsó ellenőrző ponton két ember jelent meg, akik bár nem igazolták magukat, nem mutatkoztak be, a családot kiállították a sorból a várakozók közül. Ezt követően elkérték az útlevelüket, egy szobába kísérték őket ahol kihallgatták a családokat egy tolmács jelenlétében.

 

A  család elmondása szerint a férfi és a nő a következő kérdéseket tette fel:, miből vásárolták a repülőjegyet,  milyen célból utaznak Kanadába, hol dolgoznak?

 

A családok elmondták, hogy rokonlátogatóba utaznának az országba, bemutatták a meghívólevelüket, és igazolták, hogy rendelkeznek elegendő kézpénzzel a beutazáshoz, és kérték, hogy a meghívót küldő rokontól kérjenek visszaigazolást, aki igazolja az általuk elmondottakat. A kihallgatást végző személyek ennek a kérésnek nem tett eleget. A családok azt is elmondták, hogy a kihallgatást során az egyik személy a mobiltelefonjával képeket készített róluk. Az egyik kihallgatást végző személy azt kérdezte a családoktól, hogy rendelkeznek–e bevándorlási vízummal. A ferihegyi reptéri kihallgatásról semmilyen dokumentumot nem adtak át a családnak, arról semmilyen hivatalos irat nem készült, ennek ellenére megtagadták tőlük az utazást.

 

A légi társaság megkeresésükre ebben az esetben is úgy nyilatkozott: a repülőjegyek árát „nem áll módjukban megtéríteni”.

 

Egy másik család hasonló procedúrán esett át a budapesti reptéren, akkor a „kihallgatók” azt közölték velük: „ nem megfelelő a kinézetük ezért nem utazhatnak Kanadába”

 

Két másik család július 2-án utazott volna szintén Budapestről közvetlen járattal Kanadába, de ők már a reptéri csekkolásig sem jutottak el, mivel a reptéren két ellenőrző pultot is felállítottak a ccekkolási pont előtt. Az eljárás itt is ugyanaz, mint korábban: kérdések tömkelege, de a visszakérdésekre válaszok nincsenek.

 

A családok nem tudják, hogy kik ellenőrzik őket, a kihallgatásról nincs dokumentum és teljes homály fedi, hogy kik és kinek a felhatalmazásával, engedélyével végzik ezeket az idegenrendészeti eljárásokat Magyarország területén.

 

A családok elmondása szerint kizárólag a bőrszín alapján végzik ezeket az ellenőrzéseket, mert csak akinek barna a bőre, csak azokat hallgatják ki. Ugyanarról a településről, szintén hasonló célból, családlátogatás miatt Kanadába tartó fehér bőrű utasokat nem hallgatják ki, ők gond nélkül átjutnak az ellenőrzéseken, és a reptéri dolgozók jó utat kívánva minden probléma nélkül felengedik a repülőgépre.

 

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatójának tájékoztatása szerint ebben az évben már féltucatnyi panasz érkezett a jogvédő irodához a kanadai utazással kapcsolatban. Voltak, köztük miskolci, budapesti, Zala és Tolna megyei panaszosok is, akiktől megtagadták a Kanadába utazást. Három konkrét ügyben már elindították a jogi eljárást, mondta Dr. Muhi Erika, a NEKI igazgatója.

 

A Roma Polgárjogi Mozgalom, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a NEKI azt tervezi, hogy levelet intéz Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumához illetve az érintett légitársaságokhoz, hogy adjanak magyarázatot a különös ellenőrzésekre, hogy kik, milyen felhatalmazás alapján, kinek az engedélyével végzik ezeket az ellenőrzéseket Magyarország területén, és milyen célzattal.

 

Váradi Gábor, a miskolci kisebbségi önkormányzat vezetője és Dancs Mihály a RomNet-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta:  nem kivándorolni, hanem  a nyári szünidő alatt a családtagokat, rokonokat meglátogatni szeretnék a romák, és diszkriminatív eljárásnak tartják, hogy bár minden feltételnek megfelelnek, mégis megtagadják tőlük a beutazást. Véleményük szerint több száz embert érinthetett csak a nyár folyamán ilyen megkülönböztetés, de sokan nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért, vagy szégyenükben nem merik elmondani hogyan jártak.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője idén májusban a Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársával Torontóban meglátogatta azokat a családokat, akik az elmúlt időszakban a miskolci számozott utcákban végrehajtott önkormányzati rendelkezések és kilakoltatások miatt Kanadába utaztak, és menedékjogot kértek, illetve azokat, akik az elmúlt években Torontóban letelepedtek, és megkapták a menekültsatust.

 

RomNet-HBA

 Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 6 hozzászólás érkezett.

#6   moroder65  | 2015 Július 10 05:53:02 like(0) dislike(0)

elnezest a #4 -es hozzaszolasomat helyesbitenem junius 18-an 42 erkeztek junius 25 en semmi aztan julius masodikan megint es ma julius 8-en megint csak erkeztek es azt mondtak  lattak hogy egy hazaspart visszaforditottak de oket nem ! na ez  is egy olyan eset lehet ami az elozo is amikor mint a dancs ur is jott es az o elmondasa szerint minden rendben volt nala , en meg tudom hogy nem !! o csak azt hiszi hogy minden rendben mint ahogy azt sokan gondoljak eleg az utlevel meghivo egy valag penz es automatikusan bent vagyok kanadaban mint turista !

 

#5   moroder65  | 2015 Július 09 19:21:09 like(0) dislike(0)

azon sem lennek meglepodve ha ezek a cikkek epp azert jelennek meg ilyen fomaban magyarazat nelkul hogy megint elijesszek a menekult keroket mint a plakatokkal regebben !

#4   moroder65  | 2015 Július 09 19:19:21 like(0) dislike(0)

julius 18-an 32 menekult erkzett ebbol volt egy par aki mar elozoleg volt  menekult tehat ok mar nem megfeleloek arra hogy menekult eljarasban reszesuljenek ! julius 25 -en erdekes hogy nem erkezett menekult aztan julius -2 an megint erkeztek .

 

 

#3   moroder65  | 2015 Július 09 18:43:36 like(0) dislike(0)

Bar mennyire fajdalmas is azokat forditjak altalaban vissza akik mar voltak kanadaban elozoleg menekultek es nem mentek haza az elutasitastol szamitott 30 napon belul hanem pl fellebbeztek es tovabb maradtak azok sajnos kitoloncolt szemelyeknek szamitanak es nekik egy kulon engedelyt kell kerni a kovetsegtol hogy ide utazhassanak de az engedely keres elott ki kene fizetniuk 1500 dollar fejenkent amennyiert haza vittek oket !! ezeket embereket mar amennyire tudjak visszaforditjak !! azok is visszaforditasra kerulhetnek akik turistanak kiadva magukat jonnek feketen dolgozni es nem rendelkeznek megfelelo fogado emberrel vagy nincs naluk eleg penz es tul hosszu ideig voltgak mar ezelott kanadaban mint turistak tobb alkalommal az tobb mint gyanus !! egyebkent igy van aki atcsuszik es a tobbi embert be kell hogy engedjek meg ha menekultkent is jon !! egyebkent juniusban az air trabsattal 42 menekult erkezett ebbol is volt egy par aki mar elozoleg kert kerelmet . ugy hogy ez igy nem igaz hogy mindenkit es ok nelkul csak azert mert roma visszaforditanak !!! azokat is visszafordithatjak akiknek rokonaik epp a menekult statuszt kertek es vagy kaptak es nincs munkahelyuk es segelyen vannak vagy leszazalekolva es igy nem biztositott hogy a ,,latogatoba '' erkzot el tudja latni plana akkor ha az sem rendelkezik eleg penzzel !!! esszel kell elindulni ! 

#2   son of anarchy  | 2015 Július 09 16:46:52 like(0) dislike(0)

A legitársaságoknak kötelező mebizonyosodni arról, hogy az utas nagy valószinűséggel be lesz engedve az országba vagy nem. Ha ugyanis vissza lesz forditva, akkor a légitársaság költségére kellene visszavinni, ezt pedig értelemszerűen nem akarják megkockáztatni.

Abban meg egyetérthetünk, hogy az a "látogatóba megyünk kanadába" dolog erősen sántit. A látogató státusz általában addig tart amig a beléptető határőr elé nem kerül az illető, ott már a látogatóból gyorsan menekült lesz. 100 esetben 99 alkalommal legalabbis. Aki meg valóban csak látogatni megy, köszönje meg ezt a hozzáállást a tezsvireinek.

#1   son of anarchy  | 2015 Július 09 16:42:23 like(0) dislike(0)

Csak a tisztánlátás kedvéért : A kanadába való belépés nem jog hanem egy lehetőség. Amit valaki vagy megkap vagy nem. Kanadának joga van saját magának meghatározni, hogy kit enged belépni a területére és kit nem. A belépés megtagadását nem kötelező megindokolni. A házamba is azt engedek be akit én akarok és nem kötelességem kinyitni az ajtót mindenkinek aki kopog.

Meghivó levél pedig azóta nincs, amióta nem kell turistavizum. A meghivólevél egyébként egy formanyomtatvány, amit a közjegyző tolt ki és hitelesit, nem pedig Gazsi meg Aladár irja otthon meg a szamitógépén. A házi készitésű meghivólevelek lobogtatása már alapól gyanút kelt. 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt