HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kik döntik el, ki repülhet Kanadába?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Július 09    Forrás: kanadavilaga.com


Ez a cikk archív

Többeket, főleg roma embereket kiállítanak a sorból a reptéren és a kanadai járatra nem szállhatnak fel.

Hirdetmény

 

„A csomagfeladásra vártunk, amikor többedmagammal kiállítottak a sorból, majd egy másik pulthoz vittek minket, ahol elkezdtek kérdezgetni arról, miért szeretnénk Kanadába utazni” – mesélte Károly, aki feleségével és hatéves kisfiával szeretett volna Torontóba utazni pár nappal ezelőtt, hogy meglátogassa testvérét. Az utazása azonban meghiúsult, mert a hosszas kérdezősködés, az iratok átvizsgálása után nem engedték őket felszállni a gépre. De tájékoztatást sem kaptak arról, hogy miért nem utazhatnak Kanadába, de még arra vonatkozólag sem informálták őket, mi lesz a közel 600 ezer forinttal, amit a jegyekért kifizettek.

 

 

Károly szerint a reptéri sorból főleg roma embereket állítottak ki, ami számukra megalázó volt. Ráadásul, akik kiállították őket, nem viseltek semmilyen egyenruhát vagy azonosítót, és nem adtak felvilágosítást arról sem, hogy ők tulajdonképpen kinek is dolgoznak, kinek az alkalmazottai. Károlyék egyébként rendelkeztek érvényes meghívólevéllel, repülőjeggyel, útlevéllel, így nem értik, miért nem utazhattak családlátogatóba.

 

Ellenőrzések

 

Az ő esetük nem egyedi, azóta lapunk kiderítette, a kanadai járatokon előfordul ez az eljárás. Már a jogvédőkhöz is eljutott az információ, akik vizsgálják ennek a hátterét. „Bécsi, müncheni, budapesti repterekről is érkeztek már panaszok, de az ügyfelek sem tudják pontosan, hogy a kanadai bevándorlási hivatal emberei, vagy a légitársaság alkalmazottai állítják ki őket a sorból” – ezt dr. Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje mondta. Ő úgy tudja, a légitársaság együttműködik a bevándorlási hivatallal és ennek értelmében történnek ezek az ellenőrzések. De egyelőre az látszik: a légitársaság és a hivatal egymásra mutogat.

 

Mit tehet ilyenkor az utas, hogy visszakapja a pénzét? – kérdeztük. „Uniós panaszbeadvánnyal élhetnek a légitársaság ellen” – válaszolta. De hozzátette: irodájuk is próbál segíteni ezeknek az embereknek.

 

Az ügyvéd azt is elmondta, sokan meghívólevéllel, családlátogatásra mennének, de persze az iroda igazából nem tudja a kiutazás pontos okát.

 

A Légitársaság mondja


Tóth Attila, az Air Transat – ezzel a társasággal utaztak volna Károlyék – magyarországi irodavezetője is megerősítette, hogy nem a légitársaság emberei döntik el, ki utazhat Kanadába, ki nem. „Pár éve fennálló problémáról van szó, ami azután kezdődött, hogy eltörölték a kanadai vízummentességet. Sokan próbáltak akkor kiutazni Kanadába, olyannyira, hogy hazánk bevándorlás szempontjából az első három ország egyike volt. Ezért Kanada elkezdte védeni a határait. De nemcsak azokat szűrik ki, akik letelepedési céllal mennének, azokat is, akik feketén vállalnának munkát” – magyarázta.

 

Az irodavezető kitért arra is, hogy ez a helyzet a légitársaságnak sem jó, mivel az utas helye üresen marad, a jegyet már nem tudják újra érvényesíteni. Éppen ezért – folytatta – a jegy árát nem fizetik vissza az utasoknak.

 

Mit javasol a kiutazóknak? – érdeklődtünk. „Ha a családdal szeretnének találkozni, utazzanak Amerikába, az közelebb van, oda Torontóból is átutazhatnak” – tanácsolta. Olvasható a mon.hu oldalán.

 

„Ha így van, az igazságtalanság”

 

„Magam is szeretném tudni, mi történik a reptéren, hiszen nem az országból való kilépést, hanem a járatra való felszállást tiltják meg” – ezt már dr. Lukács Gábor, kanadai utasjogvédő mondta. Azt is, hogy a kanadai hatóságok megbüntetik a légitársaságokat, ha olyan személyt utaztatnak az országba, aki arra nem jogosult. „A nem hivatalos információm az, hogy ki van adva, romákat ne engedjenek fel a gépekre, s ha ez így van, az égbekiáltó igazságtalanság, súlyos diszkrimináció” – fogalmazott.

 

Lukács Gábor szerint a légitársaságnak joga van eldönteni, kit enged fel a saját gépére. „Az idevonatkozó európai rendelet alapján azonban ha meghiúsul az utazás, a légitársaságnak kártérítés-fizetési kötelezettsége van, kivéve, ha ez az utas hibájából történt. A kártérítés mértéke, Kanada esetében, a repülőjegy árán túl, 600 euró fejenként” – tudtuk meg.

 

A jogvédő azt tanácsolja a kiutazóknak, ha hasonló eset történne velük, mindenek­előtt igyekezzenek mindent dokumentálni: kivel beszéltek, kik nem engedték fel őket a gépre, volt-e az illetőnek azonosítószáma, mi volt a neve, stb. Azt is javasolja, használják mobiltelefonjukat, készítsenek fényképet, hangfelvételt, videofelvételt az eseményről. Ha ezt bárki meg akarja tiltani, ne engedjék, ha kell, hívjanak rendőrt. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy valakit „csak úgy” kiállítsanak a sorból, hiszen magyar területen vagyunk, itt a magyar hatóságok intézkedhetnek csak – tette hozzá. „Sajnos a tapasztalat az, hogy az utasoknak fogalmuk sincs, kik veszik ki őket a sorból” – hangsúlyozta.

 

Lukács Gábor elmesélte azt is, a légitársaságnál érdeklődött telefonon az ügyekről, és ott tagadták, hogy munkatársaik részt vennének az utasok kiállításában, azt állították, vélhetően a kanadai hatóság emberei teszik ezt. A jogvédő szerint ez azért döbbenetes, mert Magyarország területén nincs joguk intézkedni a kanadai hatóságoknak. Dr. Lukács Gábor a telefonbeszélgetés során ezt is firtatta, de az ügyintéző arra kérte, írásban küldje el kérdéseit.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 5 hozzászólás érkezett.

#5   moroder65  | 2015 Július 10 02:53:49 like(0) dislike(0)

Atya eg mekkora kamu ez az egesz ! Most jott be a tobbi gep is rajta menekultekkel es senkit nem foditottak vissza ! Lefogadom ez vagy megint vakami szandekos propaganda hadjarat vagy egy ket roma csalad csinalt felhajtast akiket valoban  nem engedtek be vagy vissza forditottak de annak mind meg volt a valos oka csak nem mondjak el a teljes igazsagot ! En egy par kerdes utan megmondom hogy miert  is nem engedtek be oket ! En meg egy emberrel sem talakoztam vagy beszeltem a tobb ezerbol akit alaptalanul visszaforditottak vagy nem engedtek be volna kanadaba mint menekult vagy valos latogato , turista ! 

#4   moroder65  | 2015 Július 10 01:58:36 like(0) dislike(0)

Ok ! most erkeztek roma menekultek az air transattal ! Axt mondtak csak egy parost allitottak meg ! A romakhoz  a kutya nem szolt ! Nagy kamu az egesz riogatas ! Azokat forditjak vissza akikrol mar korabban irtam hogy annak megvan az oka ! A legegyszerub hogy aki nem turista es valamit kerdeznek az mondjon igazat

#3   moroder65  | 2015 Július 09 19:05:02 like(0) dislike(0)

Amugy aki visszafordithat barkit is az csakis a kanadai hatarrendeszet embere teheti meg !!  az hogy valaki azt mondja hogy turista es van meghivo levele az edes keves ! annal mar az is jobb ha valaki oszintem megmondja hogy menekult ! a mighivo fel hitelessege nagyon fontos pl ha a meghivo szemely epito iparban  dolgozik az mar egy felkialto jel !!! vagy ha egyaltalan nem is dolgozik es segelyen el azert mert leszazalekoltak vagy nincs meg mindig munkaja ! a keves penz is gondot okoz , sokszor az is gyanus hogy egy csalados ferfi akinek otthon van 2-3 gyereke az egyedul utazik nyaralgatni !! en nem tennem az biztos ! Es meg sok mas tenyezo !

#2   moroder65  | 2015 Július 09 18:41:33 like(0) dislike(0)

Bar mennyire fajdalmas is azokat forditjak altalaban vissza akik mar voltak kanadaban elozoleg menekultek es nem mentek haza az elutasitastol szamitott 30 napon belul hanem pl fellebbeztek es tovabb maradtak azok sajnos kitoloncolt szemelyeknek szamitanak es nekik egy kulon engedelyt kell kerni a kovetsegtol hogy ide utazhassanak de az engedely keres elott ki kene fizetniuk 1500 dollar fejenkent amennyiert haza vittek oket !! ezeket embereket mar amennyire tudjak visszaforditjak !! azok is visszaforditasra kerulhetnek akik turistanak kiadva magukat jonnek feketen dolgozni es nem rendelkeznek megfelelo fogado emberrel vagy nincs naluk eleg penz es tul hosszu ideig voltgak mar ezelott kanadaban mint turistak tobb alkalommal az tobb mint gyanus !! egyebkent igy van aki atcsuszik es a tobbi embert be kell hogy engedjek meg ha menekultkent is jon !! egyebkent juniusban az air trabsattal 42 menekult erkezett ebbol is volt egy par aki mar elozoleg kert kerelmet . ugy hogy ez igy nem igaz hogy mindenkit es ok nelkul csak azert mert roma visszaforditanak !!! azokat is visszafordithatjak akiknek rokonaik epp a menekult statuszt kertek es vagy kaptak es nincs munkahelyuk es segelyen vannak vagy leszazalekolva es igy nem biztositott hogy a ,,latogatoba '' erkzot el tudja latni plana akkor ha az sem rendelkezik eleg penzzel !!! esszel kell elindulni !

#1   moroder65  | 2015 Július 09 18:35:42 like(0) dislike(0)

Baemennyire fajdalmas is azokat forditjak altalaban vissza akik mar voltak kanadaban elozoleg menekultek es nem mentek haza az elutasitastol szamitott 30 napon belul hanem pl fellebbeztek es tovabb maradtak azok sajnos kitoloncolt szemelyeknek szamitanak es nekik egy kulon engedelyt kell kerni a kovetsegtol hogy ide utazhassanak de az engedely keres elott ki kene fizetniuk 1500 dollar fejenkent amennyiert haza vittek oket !! ezeket embereket mar amennyire tudjak visszaforditjak !! azok is visszaforditasra kerulhetnek akik turistanak kiadva magukat jonnek feketen dolgozni es nem rendelkeznek megfelelo fogado emberrel vagy nincs naluk eleg penz es tul hosszu ideig voltgak mar ezelott kanadaban mint turistak tobb alkalommal az tobb mint gyanus !! egyebkent igy van aki atcsuszik es a tobbi embert be kell hogy engedjek meg ha menekultkent is jon !! egyebkent juniusban az air trabsattal 42 menekult erkezett ebbol is volt egy par aki mar elozoleg kert kerelmet . ugy hogy ez igy nem igaz hogy mindenkit es ok nelkul csak azert mert roma visszaforditanak !!! 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt