2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kik döntik el, ki repülhet Kanadába?
2015. 07. 09. 00:00

Főleg roma embereket nem szállhatnak fel a kanadai járatokra. A jogvédő azt tanácsolja a kiutazóknak, ha hasonló eset történne velük, mindenek­előtt igyekezzenek mindent dokumentálni.

 

„A csomagfeladásra vártunk, amikor többedmagammal kiállítottak a sorból, majd egy másik pulthoz vittek minket, ahol elkezdtek kérdezgetni arról, miért szeretnénk Kanadába utazni” – mesélte Károly, aki feleségével és hatéves kisfiával szeretett volna Torontóba utazni pár nappal ezelőtt, hogy meglátogassa testvérét. Az utazása azonban meghiúsult, mert a hosszas kérdezősködés, az iratok átvizsgálása után nem engedték őket felszállni a gépre. De tájékoztatást sem kaptak arról, hogy miért nem utazhatnak Kanadába, de még arra vonatkozólag sem informálták őket, mi lesz a közel 600 ezer forinttal, amit a jegyekért kifizettek.

 

 

Károly szerint a reptéri sorból főleg roma embereket állítottak ki, ami számukra megalázó volt. Ráadásul, akik kiállították őket, nem viseltek semmilyen egyenruhát vagy azonosítót, és nem adtak felvilágosítást arról sem, hogy ők tulajdonképpen kinek is dolgoznak, kinek az alkalmazottai. Károlyék egyébként rendelkeztek érvényes meghívólevéllel, repülőjeggyel, útlevéllel, így nem értik, miért nem utazhattak családlátogatóba.

 

Ellenőrzések

 

Az ő esetük nem egyedi, azóta lapunk kiderítette, a kanadai járatokon előfordul ez az eljárás. Már a jogvédőkhöz is eljutott az információ, akik vizsgálják ennek a hátterét. „Bécsi, müncheni, budapesti repterekről is érkeztek már panaszok, de az ügyfelek sem tudják pontosan, hogy a kanadai bevándorlási hivatal emberei, vagy a légitársaság alkalmazottai állítják ki őket a sorból” – ezt dr. Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje mondta. Õ úgy tudja, a légitársaság együttműködik a bevándorlási hivatallal és ennek értelmében történnek ezek az ellenőrzések. De egyelőre az látszik: a légitársaság és a hivatal egymásra mutogat.

 

Mit tehet ilyenkor az utas, hogy visszakapja a pénzét? – kérdeztük. „Uniós panaszbeadvánnyal élhetnek a légitársaság ellen” – válaszolta. De hozzátette: irodájuk is próbál segíteni ezeknek az embereknek.

 

Az ügyvéd azt is elmondta, sokan meghívólevéllel, családlátogatásra mennének, de persze az iroda igazából nem tudja a kiutazás pontos okát.

 

A Légitársaság mondja


Tóth Attila, az Air Transat – ezzel a társasággal utaztak volna Károlyék – magyarországi irodavezetője is megerősítette, hogy nem a légitársaság emberei döntik el, ki utazhat Kanadába, ki nem. „Pár éve fennálló problémáról van szó, ami azután kezdődött, hogy eltörölték a kanadai vízummentességet. Sokan próbáltak akkor kiutazni Kanadába, olyannyira, hogy hazánk bevándorlás szempontjából az első három ország egyike volt. Ezért Kanada elkezdte védeni a határait. De nemcsak azokat szűrik ki, akik letelepedési céllal mennének, azokat is, akik feketén vállalnának munkát” – magyarázta.

 

Az irodavezető kitért arra is, hogy ez a helyzet a légitársaságnak sem jó, mivel az utas helye üresen marad, a jegyet már nem tudják újra érvényesíteni. Éppen ezért – folytatta – a jegy árát nem fizetik vissza az utasoknak.

 

Mit javasol a kiutazóknak? – érdeklődtünk. „Ha a családdal szeretnének találkozni, utazzanak Amerikába, az közelebb van, oda Torontóból is átutazhatnak” – tanácsolta. Olvasható a mon.hu oldalán.

 

„Ha így van, az igazságtalanság”

 

„Magam is szeretném tudni, mi történik a reptéren, hiszen nem az országból való kilépést, hanem a járatra való felszállást tiltják meg” – ezt már dr. Lukács Gábor, kanadai utasjogvédő mondta. Azt is, hogy a kanadai hatóságok megbüntetik a légitársaságokat, ha olyan személyt utaztatnak az országba, aki arra nem jogosult. „A nem hivatalos információm az, hogy ki van adva, romákat ne engedjenek fel a gépekre, s ha ez így van, az égbekiáltó igazságtalanság, súlyos diszkrimináció” – fogalmazott.

 

Lukács Gábor szerint a légitársaságnak joga van eldönteni, kit enged fel a saját gépére. „Az idevonatkozó európai rendelet alapján azonban ha meghiúsul az utazás, a légitársaságnak kártérítés-fizetési kötelezettsége van, kivéve, ha ez az utas hibájából történt. A kártérítés mértéke, Kanada esetében, a repülőjegy árán túl, 600 euró fejenként” – tudtuk meg.

 

A jogvédő azt tanácsolja a kiutazóknak, ha hasonló eset történne velük, mindenek­előtt igyekezzenek mindent dokumentálni: kivel beszéltek, kik nem engedték fel őket a gépre, volt-e az illetőnek azonosítószáma, mi volt a neve, stb. Azt is javasolja, használják mobiltelefonjukat, készítsenek fényképet, hangfelvételt, videofelvételt az eseményről. Ha ezt bárki meg akarja tiltani, ne engedjék, ha kell, hívjanak rendőrt. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy valakit „csak úgy” kiállítsanak a sorból, hiszen magyar területen vagyunk, itt a magyar hatóságok intézkedhetnek csak – tette hozzá. „Sajnos a tapasztalat az, hogy az utasoknak fogalmuk sincs, kik veszik ki őket a sorból” – hangsúlyozta.

 

Lukács Gábor elmesélte azt is, a légitársaságnál érdeklődött telefonon az ügyekről, és ott tagadták, hogy munkatársaik részt vennének az utasok kiállításában, azt állították, vélhetően a kanadai hatóság emberei teszik ezt. A jogvédő szerint ez azért döbbenetes, mert Magyarország területén nincs joguk intézkedni a kanadai hatóságoknak. Dr. Lukács Gábor a telefonbeszélgetés során ezt is firtatta, de az ügyintéző arra kérte, írásban küldje el kérdéseit.