2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kanadában is téma a magyarokat érintő rasszista gyakorlat
2015. 07. 09. 00:00

Miközben már a kanadai közélet is hangos az ország rasszistagyanús beutazási politikájától, újabb esetek láttak napvilágot, amikor magyar családok torontói utazását akadályozták meg.

A napokban két vezető kanadai napilap, The Star és a Metro is viszonylag nagy felületen számolt be a kanadai hatóságok rasszistának tűnő bevándorlási eljárásáról, melynek áldozatai között Kanadába készülő magyarok voltak. A történetüket a magyar sajtóban elsőként a hvg.hu dolgozta fel (itt és itt).

 

A cikkekből kiderül, hogy a beutazni vágyókat úgy fordítottak vissza a reptérről a felszállás előtt, hogy megvoltak az utazáshoz szükséges feltételek (jegy, készpénz, meghívólevél), és a beutazni vágyókat ránézésre, vélhetően romának tűnő külsejük miatt állították ki a sorból, és hogy kérésre sem ellenőrizték le rendesen a szállásadóikat, akik igazolták volna, hogy látogatásra érkeztek volna hozzájuk. Vagyis a kanadai hatóságok eljárása de facto rasszista volt. Ez is a cikkek címe: Rasszista eljárással vádolják Ottawát (Kanadát).

 

 

Fotó: 

 

 

A kanadai parlament egyik liberális képviselője, Irwin Cotler is megszólalt a kérdésben. Azon ugyan felülemelkedett, hogy a magyarok turistaként, rövid látogatásra érkeztek volna Kanadába, de észrevétele releváns Kanada menekültügyi politikájával kapcsolatban. Szerinte miközben sok szlovák és magyar menekültügyi kérelmet pozitívan bírálnak el, nem kellene akadályokat gördíteni épp a romák beutazása elé. Cotler úgy látja, ha kellően hozzáférhető lenne a kanadai menekültügyi intézményrendszer, akkor még többen élnének vele.

 

Egyre több romának tilos a beszállás


Közben Magyarországon a helyzet több fronton is változatlan. A Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda (NEKI) úgy tudja, újabb esetek történtek, információjuk szerint három, az érintettek elmondása szerint szintén baráti látogatásra induló család repülését tagadták meg a kanadai hatóságok. Egy müncheni mellett volt két ferihegyi eset, hiszen már a magyar fővárosból is megy közvetlen járat Torontóba. A három család is ugyanazokkal a feltételekkel röpült volna: volt meghívólevelük, pénzük, ám mégsem engedték fel őket a gépre, miközben a vendéglátójukat senki nem kereste telefonon, azaz senki nem ment ténylegesen utána, a meghívás feltételei valósak-e.

 

Ezekkel együtt így már összesen nyolc hasonló esetről tud a NEKI, ebből az utolsó öt Budapesten történt. A legutóbbi során már be sem csekkolhatott a család (a korábbi alkalmakkor az útlevél-ellenőrzésénél akasztották meg őket), már a beszállókártyák átadásakor kiemelték őket a sorból Ferihegyen. Az Air Transat légitársaságtól kapott információk alapján úgy tűnik, a kanadai hatóság emberei önálló akciók keretein belül kiválasztják a nekik gyanúsnak tűnő utasokat, és kiveszik őket a becsekkolásra várók sorából – amennyiben tényleg így van, az komolyan felveti a joghatóság meglétének kérdését. Vagyis hogy külföldön milyen alapon járnak el a kanadai hatóságok emberei.

 

Miskolcot nem érdekli az Alaptörvény


Mindeközben az a nyomás sem szűnik, ami miatt az összes Magyarországról érkező beutazót menekültnek hiszik a kanadiak. Mint ismert, Miskolc városa az új futballstadion építése miatt módosította a város számozott utcáiban található szociális bérlakások szerződéses feltételein, és elkezdte kiszorítani az ott élőket, jellemzően roma családokat. Azzal az indokkal, hogy megszegik az együttélés szabályait, rendőrökkel közös ellenőrzésekbe kezdtek. Akiknek felmondták a bérleti szerződésüket, azoknak csak akkor adtak otthonteremtési esélyt, ha vállalták, hogy elköltöznek a városból. Ez utóbbi gyakorlatot a Kúria is elkaszálta még májusban.

 

Nem segített az sem, hogy ajánlást adott ki az ott élők védelmében az ombudsmani hivatal. Miskolcot és Kriza Ákos polgármestert azonban nem zavarja, hogy Alaptörvény-ellenes gyakorlatot folytat – a fideszes polgármester bejelentette, nem áll le a felszámolásokkal, "nem is érti, miért kellene megszüntetniük az ellenőrzéseket". Kriza kitart amellett, hogy az intézkedések bűnmegelőző és bűnfelderítő funkciót töltenek be.

 

 

Orbán Viktor és Kriza Ákos

Fotó: 

 

Ha tehát Miskolc folytatja a jogellenesnek minősített gyakorlatot, akkor továbbra is utcára kerülnek családok, amelyeknek, ha nem akarják, hogy gyerekeiket a gyámhatóság magához vegye, sokszor nem marad más lehetőségük, mint mindenüket pénzzé tenni, és jegyet venni Kanadába vagy más országokba.

Az ombudsmani hivatal mellesleg az Emminek is a Miniszterelnökségnek is címzett feladatokat a helyzet orvoslása érdekében. Utóbbi nem válaszolt a kérdésünkre, az előbbi pedig azt írta a hvg.hu-nak, hogy megvizsgálják a jelentést, és "amennyiben ebből számunkra kötelezettségek adódnak, úgy azokat teljesítjük"