HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyar romák rasszizmussal vádolják Kanadát

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Július 04    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Magyarországi romák rasszizmussal vádolják Kanadát, írja a metronews.ca. A cikkben konkrét példákat is felhoznak.

Hirdetmény

Az egyik szerint például néhány hónappal ezelőtt a halott férjét gyászoló Kalla Évát meghívták Kanadába magyar barátai, hogy látogassa meg őket Torontóban. Az írónőtől azonban már a bécsi repülőtéren megtagadták, hogy felszálljon a Torontóba tartó gépre, annak ellenére, hogy mint európai uniós állampolgár mentesül a vízumkötelesség alól.

 

„Feltettek nekem egy sor kérdést: mi az utazásom célja, mennyi pénzem van, ki fizette az utazásomat, illetve, hogy honnan szereztem ennyi pénzt. Én elmagyaráztam neki, hogy nem áll szándékomban Kanadába emigrálni, van munkám, és a gyermekeim Magyarországon élnek"− mondta Kalla. "Úgy bántak velem, mint egy bűnözővel, úgy éreztem magam, mintha súlyos bűncselekményt követtem volna el" − tette hozzá.

 

Csányi-Robah Gina, a Kanadai Romák Szövetségének alapítója, és ügyvezető igazgatója szerint annak ellenére, hogy a romáknak nincs szükségük vízumra, hogy Kanadába utazzanak, az országmégis sokszor visszatartja őket a beutazástól. Szerinte ez egyértelmű diszkrimináció. De Iványi Péter, Torontóban élő menekültügyekkel foglalkozó ügyvéd is arról beszélt a lapnak, hogy több ilyen esetről is hallott. Azt viszont nehéz megmondani, hogy mennyire jellemző ez a probléma, mivel ezeknek az embereknek nincs fellebbezési joguk, gyakorlatilag semmiféle jogorvoslatra nincs lehetőségük. "De ha valakit levesznek az utaslistáról, csak azért mert ránézésre roma, az egyszerű rasszizmus" − tette hozzá.

 

A kanadai határőrség szerint nincs statisztikájuk arról, hogy hány Magyarországról - vagy egyéb más vízummentes országból - érkező ember esetében utasították el a belépést az országba.

 

Vendel Orsos and his family were not allowed to travel to Canada to visit relatives.

 

A lap egy másik konkrét példát is leír. A hedrehelyi Orsós Vendel három hetes vakációt tervezett Kanadába májusban, kint élő nővérét szerette volna meglátogatni. Feleségével és két kisgyermekével utazott volna. A becsekkolás előtt kiszedték őket a sorból, hogy ellenőrzik őket. Több kérdést is feltettek, majd miután mind megválaszolta, a tolmács azt mondta, ez egy teszt volt, amin most elbukott, így nem utazhatnak Kanadába, mert félő, menekültstátuszért folyamodnának kint.

 

Orsósék szerint nagyon megalázó volt, ahogy félreállították őket mindenki előtt, és ott kérdezgették mindenki előtt őket. Arról nem is beszélve, milyen lesz elmondani a faluban, hogy nem engedték őket be Kanadába. „Magyar útlevelünk van, nincs szükségünk vízumra Kanadába, nem értem, milyen papírt kellene még megszereznünk, hogy meglátogathassuk a rokonainkat Kanadában?" − kérdezte a férfi.

 

"Tisztában vagyunk azzal, hogy Kanada meg akarja magát védeni az illegális bevándorlóktól, de nem minden roma illegális bevándorló, csak azért mert nem gazdag. Az embereket nem a bőrük színe alapján kellene megítélni, vagy az alapján, hogy hol élnek" − tette hozzá.

 

Bővebben a kanadai Metroban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt