2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolozsvár Európa Roma Ifjúsági Fővárosa is lesz
2015. 07. 03. 00:00

Egy teljes hétig Kolozsvár Európa Roma Ifjúsági Fővárosa is lesz a Phiren Amenca által szervezett eseménysorozatnak köszönhetően. A román városba 15 országból 400 fiatal érkezik a rendezvénysorozatra.

A Phiren Amenca „So keres, Európa?!” (Mit csinálsz, Európa?!) címmel nemzetközi roma ifjúsági eseményt szervez Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretein belül. Az egy hetes eseménysorozaton Európa 15 országából mintegy 400 fiatal vesz részt, Magyarországról 100 fiatal utazik az eseményre jövő vasárnap.

 

so keres?


Kolozsvár 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa: idén ezért a városnak lehetősége nyílik bemutatni a fiatalság kulturális, szociális, politikai, és gazdasági életét. A magyar Kormány azt kérte, Kolozsvár 2015-ben a magyar fiatalok fővárosa is legyen, hogy minél több magyar fiatal megtapasztalhassa a pezsgő kolozsvári ifjúsági életet, a közös élményekből pedig közösségek szülessenek. A Phiren Amenca és partnerszervezetei, illetve az Európa Ifjúsági Fővárosa szervezésében mindezen célokért 2015. július 12-20. között 15 különböző európai országból, közel 400 roma és nem roma fiatal találkozik Kolozsváron, hogy mozgalmat teremtsenek és felemeljék a hangjukat a romákat érő rasszizmus és a diszkrimináció ellen. A Provokáld Európát, változtasd meg a világot! szlogen alatt rendezett eseménysorozat egyik fő célja, hogy egy nyári fesztivál keretében a kritikus gondolkodásra motiválják a fiatalokat, véleményeket ütköztessenek, illetve, megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját.

 

A nemzetközi roma ifjúsági találkozóra Magyarországról mintegy 100 fiatal érkezik, hogy európai társaikkal roma és nem roma fiatal aktivistákkal, ifjúsági vezetőkkel találkozzanak, és sokoldalú programokon, műhelymunkákon, 48 órán át tartó folyamatos helyi akciókon, és különböző közösségi eseményeken vehessenek részt. A záróeseményre 2015. július 18-án kerül sor. Légy része a változásnak! rendezvénysorozat révén Kolozsvár 2015-ben Európa Roma Ifjúsági Fővárosa is lesz, a szervezők pedig azt vallják: a kulturális sokszínűség gazdagítja és összeköti, nem pedig rombolja a társadalmat.
A rendezvénysorozat honlapja: www.sokeres.eu

http://www.cluj2015.eu/events/mini-events/1311-so-keres-europa-whats-up-europe.html

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/636900296443782/

 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. A szervezetk közel 20 európai országban és Kanadában tevékenykedik: évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szerveznek és koordinálnak. 2014-ben Lengyelországban, egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal emlékeztek a roma holokauszt 70. évfordulójára. A Krakkóban és Birkenauban tartott eseménysorozaton Európa 20 országából több mint ezer roma és nem roma fiatal vett részt. Magyarországot 130 fiatal képviselte.