HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Miskolci romáknál járt az EBESZ

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  miskolc, EBESZ, Michael Georg
2015 Július 02    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Két napra Magyarországra jött Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke, hogy az itt élő cigány emberek helyzetéről tájékozódjon. Találkozott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, és elutazott Miskolcra, ahol beszélt a polgármesteri hivatal munkatársaival, a rendőrkapitány helyettesével és Váradi Gáborral, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével is. Elment a számozott utcákba is, hogy közvetlenül beszélhessen az ottani roma lakosokkal és civilekkel.

Hirdetmény

D MAR20150701003 

Michael Georg Link az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnöke és Mirjam Karoly az ODIHR roma és sinti ügyeinek főtanácsosa a romák magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Marjai János

 

Fenntartható, diszkriminációmentes lakhatási megoldást kell találni a romák számára, mondta a magyarországi útját lezáró, szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Link főleg a helyi döntéshozók, hatóságok felelősségét hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy különösen aggasztja: ha az ország egyes részein a helyi önkormányzatok diszkriminatív szabályozást vezetnek be, az rossz példa lehet a többiek számára is.

 

Az ombudsman, Székely László a miskolci helyzetet nemrég a működése legnagyobb társadalmi jelentőségű ügyének nevezte, amikor június elsején előállt a miskolci helyzetről szóló, egy éve készülő jelentésével. Michael Georg Link 

 

beállt az ombudsmani jelentés mögé, és arra kérte az összes érintett szervet, hogy fogadják meg az ombudsman ajánlásait.

Az ombudsman legfontosabb állítása az volt, hogy azonnal le kellene állítani a megfélemlítő, indokolatlan, felhatalmazás nélküli razziákat Miskolc legszegényebb, szegregált részein. A polgármester, Kriza Ákos viszont azóta már - kihasználva, hogy az ombudsmani jelentésnek önmagában nincs kényszerítő ereje - bejelentette, hogy a razziákat igenis folytatják. Az érve az volt, hogy a razziák népszerűek, a miskolciak örülnek neki, hogy vannak, úgy érzik, javul miattuk a közbiztonság.

 

Az ombudsmani vizsgálat a nyomortelepek kisöprését célzó húzásokkal is foglalkozott: a kilakoltatásokkal, a jogosan járó pénz kifizetését Miskolc elhagyásához kötő lakásrendelettel, amelyet azóta súlyosan jogsértő volta miatt a Kúria már meg is semmisített. Ezt a Kúria-döntést Link nagyon fontosnak nevezte a sajtótájékoztatón.

 

Az ombudsmani jelentés kimondta, hogy a szegregátumok problémáinak kezelésére sem a razziák, sem a kilakoltatások nem alkalmasak, csak elmélyítik a konfliktusokat. Székely László június elején felkérte a miskolci önkormányzatot, hogy működjenek együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a kilakoltatások megelőzése érdekében, és szintén a máltaiakkal és a szakmával együttműködve dolgozzanak ki intézkedési tervet a hajléktalanná váló családok elhelyezésére, vegyenek részt egy, az Emmi támogatásával készült komplex telepfelszámolási program kidolgozásában.

 

Link Miskolcon nem magával Kriza Ákossal és nem magával a rendőrkapitánnyal találkozott, hanem a helyetteseikkel, derült ki a sajtótájékoztatón, de arra az újságírói kérdésre kitérő választ adott, miért nem ért rá a polgármester, mi volt az ok, amiért így alakult a program. A Balog Zoltánnal folytatott keddi megbeszélést Link gyümölcsözőnek nevezte, szerinte az érintett felek tárgyalóasztalhoz ülése, a párbeszéd megindulása is eredmény. Ugyanakkor a sajtótájékoztató egyik legtöbbet használt fordulata a "remélni" volt, egy újságírói kérdésre Link úgy fogalmazott: a számozott utcák lakói számára most csak a remény van.

 

Az EBESZ egyik állandó feladata a romák helyzetének monitorozása, Magyarországon legutóbb 2009-ben volt hasonló látogatás, akkor - a romagyilkosság-sorozat után - a cigány közösségek biztonsága volt a fő téma.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt