HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányvajdák márpedig nincsenek! Nyílt levél a magyarországi médiumok főszerkesztőihez!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Június 30    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Tisztelt Kollégák, Főszerkesztő urak! A cigányvajdák intézménye nem létezik, a mai korban az önjelölt vajdák nem mások, mint egy fekélyes seb a cigányság testén.

Hirdetmény

Tisztelt Kollégák, Főszerkesztő urak!

 

A magyarországi cigányság egyik meghatározó médiumának vezetőjeként úgy érzem, eljött az idő, hogy egy alapvető fontosságú ügyre felhívjam minden újságíró, szerkesztő és főszerkesztő figyelmét: a cigányvajdák intézménye nem létezik, a cigányvajdák kizárólag olyan önjelölt emberek, akiknek semmilyen társadalmi támogatottságuk – esetlegesen saját családjukat és rokonságukat kivéve - nincsen!

 

Tisztelettel kérem Önöket, hogy a jövőben sem magát országos fővajdának, vagy megyei és városi vajdának nevező egyéneket a magyarországi cigányság nevében ne nyilatkoztassanak, az esetlegesen magánvéleményüket ne próbálják a többségi társadalom tagjai és a cigányság felé úgy beállítni, mintha az egy „vezető személyiség” véleménye lenne.

 

Ha valóban objektíven, és nem manipulatív szándékkal szeretnék tájékozatni a közvéleményt, olvasóikat egy fontos társadalmi kérdésről, akkor azt hiteles, választott képviselők, vagy a témakörben megfelelő szakmai tapasztalattal és képzettséggel rendelkező társadalmi szervezet tagjai útján tegyék! A magukat vajdának nevező, kétes erkölcsű és múltú emberek méltatlanok és alkalmatlanok arra, hogy a romák valós társadalmi integrációját elősegítsék. Megnyilvánulásuk közvetítésével Önök, mint a véleményformáló médiumok képviselői, a sztereotípiákat erősítik, amely ellen mindannyian évtizedek óta küzdünk.

 

Tény, hogy a cigányvajdák valóban léteztek, de egy letűnt, eltűnt korban, és joggal nem tart már rájuk igényt sem a cigányság, sem a teljes magyar társadalom. A cigányság kivetette magából a vajdákat, és a mai korban az önjelölt vajdák nem mások, mint egy fekélyes seb a cigányság testén. A vajdák a történelmi tények alapján is tudható, egyfajta kápók, besúgók voltak, akik kiszolgálták az urak, a csendőrök és a rendőrök igényeit, miközben saját bűneik alól cserébe kegyelmet kértek. Javaslom, erre vonatkozóan lapozzák fel a történelemkönyvet, a hiteles forrásokon alapuló beszámolókat, írásokat, tanulmányokat!

 

A jelen korban a magukat vajdáknak nevező emberek sem mások, mint elődeik: kétes körülmények között megszerzett vagyonukkal próbálnak hatalmat szerezni, uralkodni, keresni a „hatalmasságok” kegyeit. Nem járhat élen, nem hirdethet erkölcsi példát az, aki maga is nyakig sáros. Bűnmegelőzésről, vagy oktatási és társadalmi kérdésekről ne a bűn árnyékában élő, iskolázatlan emberek véleményét kérdezzék és közvetítsék! Ha a cigányság élethelyzetén szeretnének pozitív irányban változtatni, jó példák bemutatásával segítsenek lebontani az előítélet falait. Szólaltassanak meg például felkészült, tanult embereket, mert a romák között is találnak szép számmal diplomás, nyelveket beszélő, európai szinten is kiválóan teljesítő szakembereket, vagy évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szervezetek vezetőit. Örömmel üdvözölnénk mindannyian, ha például roma származású közgazdászok elemezhetnék az Önök médiumaiban az ország gazdasági helyzetét, roma származású politológusok kommentálnák a választási eredményeket, ha rasszjegyeket viselő orvosok, tanárok, szakmunkások beszélhetnének fontos társadalmi kérésekről, és nem csak vágóképként, a szegénységet vagy a bűnözést bemutató híradásokban szerepeltetnék a romákat.

 

Tisztelt Kollégák!

 

Szorítkozzunk a tényekre: a magát országos vajdának nevező úr avatási ceremóniáján egyetlen ember sem vett részt, pedig azt egy budapesti sportcsarnokban rendezték. Akkor lehet-e társadalmi támogatottságról beszélni? Magát a fővajdát korábban köztörvényes bűncselekményekért több ízben is elítélték. A megyei vajdaavatásokkal kapcsolatos sikkasztási ügyek miatt a fővajdát két év börtönbüntetésre ítélték, az őt felkenő állami díjakkal is elismert írót szintúgy elítélték. A magukat megyei cigányvajdáknak nevezők közül többet a közelmúltban szintén börtönbüntetésekre ítéltek jogerősen. A „börtönromantika” ellen szót emelő, magát borsodi vajdának nevező férfi mielőtt Miskolcon, vagy az országban élő cigányság nevében beszélne, saját környezetében, családjában próbáljon rendet tenni, ne azzal akarjon példát mutatni, hogyan kellene fogadni a börtönből való szabadulásakor gyermekünket. Tájékozódjanak saját archívumaikban, mert mindezekről Önök is többször beszámoltak.

 

A Magyarországon élő cigányság az Alkotmány, az Alaptörvény szerint is államalkotó tényező, része a nemzet egységének. Köztársaságban, nem pedig monarchiában élünk, nem királyok uralkodnak felettünk, még akkor sem, ha sokan hatalmukat ekként képzelik el. Magyar állampolgárok vagyunk, és identitásunkat szívünkben és lelkünkben éljük meg. A romákra, a cigányokra - ahogy tetszik - Magyarország törvényei, és nem a Romani Krisz, a Cigánytörvény vonatkozik, és magyar állampolgári jogunk és kötelességünk alapján kell, és akarunk élni.  

 

A magyarországi cigányság egy európai közösségben, és nem rezervátumban él, hogy önjelölt vajdák, kápók  befolyásolják, irányítsák életüket. A vajdák egy felvilágosult korban nem lehetnek mások, mint pusztán hagyományőrző egyesületek képviselő, és ehhez mérten kell, kellene személyüket, tevékenységüket a sajtónak és a társadalom tagjainak kezelni. Bizonyára Önök is belátják, hogy rendkívül disszonáns lenne, ha a Magyar Honvédség Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni szerepvállalásunkkal, vagy a magyar katonák külföldi missziójával kapcsolatban egy kistelepülés katonai hagyományőrző egyesületének vezetőjének véleményét hangoztatnák saját médiumaikon keresztül.

 

Nyílt levelem azért fogalmaztam meg, mert a cigányvajdákkal kapcsolatos figyelmetlenségük, vagy uram bocsá’ tájékozatlanságuk hatalmas károkat okoz nem csak a cigányság, hanem az egész magyar társadalom számára is! Ha pedig tudatos cél által vezérelve próbálják befolyásolni  ezen emberek megszólaltatásával a közvéleményt, kérjük ne tegyék, ne ássák alá a nehezen megteremtett és kivívott társadalmi békét, ne ássák alá a demokráciába vetett hitünket!

 

Ha nyílt levelemhez bárki csatlakozni kíván, örömmel veszem jelzését!

 

Budapest, 2014. június 30. 

 

Hidvégi-B. Attila

Főszerkesztő – RomNetHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Gurinmacsek  | 2015 Július 07 07:33:01 like(0) dislike(0)

Vajdák viszont vannak!

MERT HAGYJUK!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt