2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Anyázás és ordibálás a roma sajtótájékoztatón
2015. 06. 25. 00:00

Káoszba fulladt az Országos Roma Önkormányzat székházában tartott szerdai sajtótájékoztató. Miután az ellenzéki képviselők arról számoltak be, hogy Hegedüs István ORÖ-elnök éveken át a saját ...

" Az ORÖ egyre mélyebbre süllyed, többet árt a magyarországi cigányságnak, mint amennyit használ"

 

- hangzott el az Országos Roma Önkormányzat elegáns Dohány utcai székházában tartott sajtótájékoztatón. A súlyos gazdálkodási botrányokkal terhelt szervezet újabb visszás ügyeinek a leleplezését ígérő eseményt a Farkas Flórián Lungo Drom elnökkel és az ORÖ aktuális vezetésével szembenálló Alternatív Vizsgálóbizottság tartotta, de azon megjelentek az elnök emberei is, ami miatt elég nagy feszültség volt a tükörteremben. A Hegedüs István ORÖ-elnökhöz hű képviselőkön kívül jó néhányan voltak az elnök Baranyából érkezett hívei - ez a komlói illetőségű Hegedűs szűkebb pátriája.

 

4O5A8667

Fotók: Ajpek Orsi


A kívülállók és a belső kritikusok szerint a Farkas Flórián örökségeként egyszerű patrónus-kliens rendszerben működő roma önkormányzaton belül az elmúlt hónapokban, a folyamatosan nyilvánosságra kerülő botrányok miatt annyira felerősödtek az ellentétek, hogy már teljes működésképtelenségről lehet beszélni.

 

A szervezet ügyeiben most már négy ügyben fogadta be a feljelentést a nyomozóhatóság, miközben a korábban Farkas Flóriánnak látványos gesztusokat tevő Fidesz-vezetés is óvatos. Balog Zoltán és Lázár János nem áll ki nyilvánosan Farkas, vagy az utódjául megválasztott Hegedüs mellett.

 

"Jelenlegi formájában nincs szükség az Országos Roma Önkormányzatra"

 

- mondta a sajtótájékoztatón Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom borsodi vezetője. Dancs azokat a dokumentumokat ismertette, amelyek arról tanúskodnak, hogy az ORÖ mostani elnöke rendszeresen saját családtagjainak adott munkát az ORÖ felügyelete alá tartozó különböző programokban.

 

A vád szerint feleségének, fiának, lányának és menyének 2012 és 2015 között összesen 29 és fél millió forintot fizettek ki különböző juttatások formájában. Hegedüs elnök az Index kérdésére nem kívánta cáfolni, hogy valóban foglalkoztatták ORÖ-programokban a rokonait, de az összegeket abszurdnak nevezte, és - a kérdéshez szorosan nem tartozóan - azt mondta, ő összesen 600 ezer forint jövedelemmel rendelkezett 2014-ben.

 

Arról nem beszélt, hogy ennél jóval magasabb összeget vett fel az ORÖ-től költségtérítésként.

 

4O5A8707

 

Az ORÖ Hegedüshöz hű képviselői eközben 50 ezer forintos jutalmat kaptak Vajda László tájékoztatása szerint. A hivatalos indoklás szerint képviselőként végzett eredményes munkájukat díjazták egy kis extrával, de ennek ellentmond, hogy olyanok is kaptak, akik a megnevezett időszakban még nem is voltak ORÖ-képviselők.

 

A 47 ORÖ-képviselő közül csak tizenketten maradtak ki ebből, éppen azok, akik Hegedűs ellenzékébe tartoznak; összesen 51 millió forint ment el ilyen jutalmazásokra, ebben az összegben az ORÖ-képviselőkön kívül mások kifizetései is benne vannak. Vajda László szerdán éppen a nyomozóhatóságról jött, tájékoztatása szerint ugyanis a jutalmazásokkal kapcsolatban már a NAV is nyomoz.

 

Vajda az Alternatív Vizsgálóbizottság nevében azt kérte az ORÖ képviselőktől, hogy „ne tekintsetek ellenségnek minket”, a jelenlévők éles reakciója szerint azonban ezt hiába reméli. Amikor a szintén a vizsgálóbizottsághoz tartozó Lakatos Oszkár arról beszélt, hogy véleménye szerint az ORÖ részéről hamis, utólag elkészített jegyzőkönyveket adtak le, hogy kamupapírokkal pótolják a korábbi hiányosságokat, az ezzel megvádolt Gáspár Szilvia, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke egy hangos „anyádat!”-tal válaszolt.

 

4O5A8894

 

Ezután a teremben nagyjából kitört a káosz. A heves vitában a Hegedűs táborába tartozók élesen bírálták a mostani elnök ellenzékét. „Nem azt kellene nézni, hogy melyik képviselő mit vitt el” — mondták, alaptalan vádaskodásokról beszéltek, és arról, hogy „a Quaestornál vannak a problémák, nem itt”.

 

Úgy tűnt, a Hegedüs mellett felszólalók azt sem tartják problémának, hogy az ORÖ-dolgozók és képviselők rendszerszerűen a saját családtagjaikat juttatják státuszhoz és jövedelemhez a közpénzekből finanszírozott programok keretében. „Végre elindult egy másfajta gondolkodás a Fidesz-kormány részéről, miért baj az, hogy a közigazgatásban egyre több roma dolgozik?” - hangzott el, azt a részletkérdést nem érintve, hogy a foglalkoztatottak jellemző esetben rokoni alapon jutottak álláshoz.

 

"Az egész cigányságnak rossz, hogy a média az ő ügyeiken csámcsog"


- hangsúlyozták többen, de a felszólalások, bekiabálások alapján legalább ilyen fontos szempont, hogy attól tartanak, a botrányok nyilvánosságra kerülése a felső politikai támogatást veszélyezteti. A legfőbb érv az volt, hogy senkinek nem szabad támadnia az Országos Roma Önkormányzat és a kormány között kötött keretmegállapodást. Magyarul ez a Fidesz és a Farkas Flórián vezette Lungo Drom közötti szövetséget jelenti.

 

Sárközi Károly, Hegedűs elnök tanácsadója azt mondta, nem szabad veszélyeztetni a roma politika ügyét botránypolitizálással.

 

4O5A8831

 

"Mi is azt mondjuk, hogy soha nem volt ennyi pénz a cigányság felemelésére, mint a Fidesz alatt, az a baj, hogy rosszul költöttétek el"


- válaszolt erre Dancs Mihály. Makai István szerint végre beszélni kell ezekről az ügyekről, mert különben csak elmérgesednek, ezért ő azt kéri Hegedűstől, hogy rendkívüli közgyűlésen válaszoljon a felmerült vádakra.

 

A hangos veszekedésbe torkolló sajtótájékoztatón arról nem esett szó, hogy a botrányos pénzügyekre mi adott lehetőséget, milyen nagypolitikai háttere van annak, hogy a gyanú szerint a Fidesz-Lungo Drom szövetség működése alatt az elvileg a cigányság helyzetének a javítására szánt pénzek, soha nem látott nagyságrendű EU-s források nagyrészt politikai bázisépítésre és kifizetésekre mentek el.