HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ: Milliárdos feljelentés

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Június 12    Forrás: Népszabadság - Czene Gábor


Ez a cikk archív

Gazdasági visszaélések gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóság bűnügyi főigazgatóságánál az Országos Roma Önkormányzat alternatív vizsgálóbizottsága. Az ellenzéki képviselőkből álló testület korábban arra szólította fel a közgyűlés tagjait, hogy ne fogadják el a zárszámadást (a tavalyi év költségvetéséről szóló beszámolót), mert ezzel költségvetési csalást követnek el. A többség azonban megszavazta az előterjesztést.

Hirdetmény

A ORÖ közgyűlése a költségvetés elfogadásakor 2014-re mintegy 700 millió forintról határozott, a zárszámadásban viszont bevételként 2,9 milliárd forint szerepel. Tehát a közgyűlés által elfogadott 2014-es költségvetés és a zárszámadásban elfogadásra javasolt összeg között 2,2 milliárd forint a különbség. Ennek felhasználásáról a közgyűlés nem bírt tudomással, arról nem kapott tájékoztatást – áll a feljelentésben, amit a vizsgálóbizottság képviseletében a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István jegyez.

 

Az ellenzék szerint a zárszámadással kapcsolatos dokumentumokból sem derült ki pontosan, hogy a 2,2 milliárd forintot milyen célra használták fel. A milliárdos különbözet felhasználásáról nincs közgyűlési döntés, ezért a zárszámadás elfogadása felveti a költségvetési csalás gyanúját – állítják az ellenzéki képviselők. Az ORÖ-nek vannak olyan intézményei is (például az Országos Roma Képző és Kutató Intézet vagy az Országos Roma Misszió), amelyek azért nem kerültek be a zárszámadásba, mert az önkormányzat gazdasági irodája szerint nem rendelkeztek költségvetéssel. A vizsgálóbizottság ellenben úgy tudja, ezeknek az intézményeknek a valóságban volt valamilyen költségvetésük, hiszen vezetőt is kineveztek az élükre.

 

A képviselők számára megküldött összevont pénzforgalmi beszámoló szerint az ORÖ ingatlanok beszerzése, létesítése címén 285 millió forintot költött. A bizottság vélelmezi, hogy ezt az összeget a „Híd a munka világába” elnevezésű foglalkoztatási programmal összefüggésben fizették ki. A közgyűlés korábban erről sem tárgyalt, a programmal kapcsolatban nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség.

 

hegedüs

 

 

Hegedüs István, az ORÖ új elnöke tavaly október óta tölti be posztját. A feljelentés emlékeztet rá: Hegedüs azzal a záradékkal fogadtatta el a zárszámadást, hogy az első háromnegyed évért (amikor még nem ő, hanem Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő volt az elnök) nem vállal felelősséget. Az ellenzék szerint ez szabálytalan, ilyen eljárásra a törvények nem adnak lehetőséget.

 

A vizsgálóbizottság eredetileg úgy tervezte, hogy név szerint jelenti fel azokat a képviselőket, akik megszavazzák az előterjesztést. Jogi szakértőkkel konzultálva végül ismeretlen tettesek ellen tették meg a feljelentést.

 

Az ORÖ rendkívüli közgyűlése május végén, Abonyban fogadta el a zárszámadást. A rendezvényen miniszterelnöki biztosként Farkas Flórián is jelen volt. Kérdésünkre azt mondta, szerinte minden rendben van az országos önkormányzat gazdálkodásával. Hegedüs István mostani elnök ugyanerre nem tudott válaszolni, hisz –utalt az ügyészség által elrendelt nyomozásra – ennek vizsgálata éppen most folyik.

 

Házkutatások, lefoglalások

Az adóhatóság pénzügyi nyomozói házkutatásokat, lefoglalásokat hajtanak végre az ORÖ részvételével zajló Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet. Május közepén a RomNet adta hírül, hogy az adónyomozók iratokat foglaltak le az országos önkormányzat Dohány utcai székházában. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az érintetteknek viselniük kell a jogi és politikai felelősséget, de ugyanez érvényes a feljelentőkre is, ha a vádak megalapozatlanoknak bizonyulnak. A Demokratikus Koalíció lemondásra szólította fel Farkas Flóriánt.

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt