2024 April 29., Monday/Péter napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődött az idei roma filmfesztivál
2015. 05. 31. 00:00

A filmnek hatalma van, amellyel lehet élni és visszaélni egyaránt – mondta Kállai Ernő a már hatodik alkalommal megrendezésre került a Nemzetközi Cigány Filmfesztivál megnyitóján az Örökmozgóban.

A cigány filmek fesztiválját idén is megrendezték. A nézők, az érdeklődők a három napos rendezvénysorozaton olyan alkotásokat is láthatnak, amelyeket sem az interneten, sem pedig mozikban, televízióban nem vetítenek. A szerény, egyre szűkösebb költségvetésből megvalósuló rendezvénysorozat azonban így is nívós, a roma kulturális élet egyik fontos eseményévé nőtte ki magát.

 

A Romani Film Fest főszervezője és megálmodója, Kalla Éva a RomNet-nek elmondta, hogy nehézségekkel szembenézve tudják megrendezni minden évben a filmfesztivált, mert szponzorok, támogatók nem karolják fel a rendezvénysorozatot, és a többségi média sem igazán mutat érdeklődést az egyedülálló kezdeménysorozat iránt.

 

éva   Szenty

 

Addig, amíg más filmfesztiválra vörös szőnyegen érkeznek a színészek, rendezők és operatőrök, az Örökmozgó bejáratánál javarészt azokat az embereket lehet üdvözölni, akik minden évben megjelennek az eseményen, és a fotóriporterek hada helyett mobiltelefonnal készülnek felvételek.

 

Bár a filmfesztivál programjában olyan filmeket is megnézhetnek, amelyeket sikerrel vetítenek mozikban, és a most bemutatásra kerülő dokumentumfilmek valós képet mutatnak a cigányságról, a cigányokkal szembeni társadalmi közöny, az érdektelenség itt is tetten érhető. A megnyitón távol maradtak a politikai, és a társadalmi élet „jeles személyei” , az integrációs államtitkár sem jött el, hogy elmondja a program szerint meghirdetett köszöntőjét. Nem volt ott a világhírű producer, rendező, filmügyi kormánybiztos, sem a kormány kulturális ügyekért felelős vezetője, képviselője.

 

Ott voltak viszont azok, akik fontosnak tartották, és értéknek tartják a filmfesztivál megrendezését, azt a társadalmi üzenetet, amelyet ez a rendezvénysorozat közvetít. A filmfesztivál sajtókommünikéjében olvasható mondat így válik és vált realitássá, sokkal fontosabbá: „Ismét feltehetjük magunknak a kérdést, amit a filmprogram számos alkotása: az a hely, ahol élünk, igazi otthona-e minden magyar állampolgárnak, származásától, szociális helyzetétől függetlenül”.

 

A Szilvási Gipsy Band és a Szenty Band flashmobja után Kunhegyesi Ferenc kiállítását Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg, azt hangoztatva, a képzőművészet is része fontos része a roma kultúrának, és Péli Tamás, Balázs János munkáin keresztül betekintést kaphatunk a cigányság életébe, és tanításaik örökérvényűek maradnak.

 

Kállai Ernő 

 

Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman a megnyitón személyes élményein és életútjának állomásain keresztül arra világított rá, hogy a filmnek hatalma van, amellyel lehet élni és visszaélni egyaránt. Lehet híressé válni, és kiszorulni általa társadalmi körükből – tette hozzá. A Magyar Tudományos Akadémia társadalomkutatója azt mondta, a cigányság nem jutott még el oda, hogy megcsinálja a saját filmjét, amely az életéről, sorsáról szól. Azt sem sikerült még kivívni, hogy azt mi magunk játszhassuk el, és annak mi magunk lehessünk rendezői – fűzte hozzá. Kállai Ernő szavai szerint erre nagy szükség lenne, nem csak az önbecsülés miatt, hanem azért is, hogy tiszteletet és elismerést tudjunk kivívni, és elérjük, a hatalmasoknak és másoknak legyen megtiszteltetés, ha megjelenhetnek a romák, az élet filmszereplőinek oldalán.

 

Az Örökmozgó mozi termében rendezett megnyitón fellépett Horváth Kristóf és A tudás hatalom slam poetry csoport, Szegedi Tamás színész,  Bakondi Jázmin és Kovács Mónika, a cigány himnuszt a Szilvási Band kíséretében Geszti Petra, a beás himnuszt pedig Balogh Attila első osztályos tanuló adta elő.

 

Himnusz  flashmob

 

A rendezvényen felolvasták a filmfesztivál támogatójának, Mága Zoltán hegedűművésznek a levelét, aki egy vidéki jótékonysági koncertje miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón.

 

A filmfesztivál vasárnap estig látogatható az Örökmozgóban.

 

A megnyitóról Galyas Gyula által készített riportot az alábbi linket nézhetik meg.

 

 

Mága Zoltán levele a filmfesztiválhoz: 

 

Tisztelt fesztiválszervezők, Kedves Közönség!

 

Kultúránk ápolása és gazdagítása emberi kötelességünk. Nyelvében és kultúrájában él a nemzet, és a nemzetiség. Egyik legfontosabb küldetésünknek tartom ezért, hogy gyarapítsuk, és minél szélesebb körben ismertessük szellemi kincsünket, amely az egyetemes világörökség és az emberi kultúra része. A romák nem csak emberként, állampolgárként számítanak államalkotó tényezőnek, megkerülhetetlen és vitathatatlan érdemeket szerezve alapozták meg a magyar szellemi örökséget. A képzőművészet, az irodalom, a zene, és a filmművészet is utakat tud törni, falakat rombolni, és hidakat építeni a többség és a kisebbség között. Önmagunk, vagy egy társadalmi csoport érzéseinek legkifejezőbb eszköze a művészet, amely empátiát ébreszt a nézőben, a hallgatóságban. Bekapcsolódást hoz, gondolkodásra és cselekedetre késztet sokakat egy szebb és élhetőbb, emberibb világ megteremtésére.

 

Meggyőződésem, ez a filmfesztivál is segít lebontani az előítélet láthatatlan falait, megismerteti, bemutatja a különféle társadalmi csoportokkal a cigányok sorsát, életét. Azokat a körülményeket, amelyet sokszor a sztereotip megközelítés miatt nem látnak tisztán. Nem csak a sanyarúságot, hanem a sikert ás az örömöt is közvetítenünk kell, pozitív példákkal bemutatva, hogy értelmes és értékes emberek alkotják a cigány nemzetiséget, akik éppen ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, az emberiségnek.

 

Végignézve a filmfesztivál programját, látom ezt a törekvést, ezért támogatom örömmel és büszkén idén is ezt a kezdeményezést. Sajnálom, hogy egy másfajta kulturális misszióm teljesítése miatt személyesen nem tudok jelen lenni a rendezvény nyitóünnepségén, de fontosan tartottam üdvözölni ezt a nemes kezdeményezést, a szervezőket, és tudatni a nézőkkel, a társadalom tagjaival, hogy vannak értékek, amelyet meg kell becsülni, és felkarolni. Számomra ilyen érték a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál is.

 

A rendezvényhez sok sikert, az alkotóknak és a szervezőknek hazai és nemzetközi elismeréseket, a nézőknek pedig kellemes bekapcsolódást kívánok!

 

Budapest, 2015. május 29.

 

Baráti üdvözlettel:

Mága Zoltán