2024 May 04., Saturday/Flórián, Mónika napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szerdán kezdődik a ceglédi szélsőséges romaellenes megnyilvánulás büntetőpere
2015. 05. 19. 00:00

Kezdődik a sértettekből vádlottakká vált ceglédi romák és a járőröző és petárdázó szélsőségesek közös elsőfokú büntetőpere.

A büntetőper szerdán a vádirat iratismertetésével és a vádlottak meghallgatásával kezdődik a Budapest Környéki Törvényszéken (Budapest,  Thököly út 97-101. 21-es tárgyaló) 9 órakor. A sértettekből vádlottakká vált romák közül többek jogi képviseletét Dr. Udvari Márton, a  Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje látja el.

 

A vádirat szerint a 2012. augusztus 18-án este a Pest megyei Cegléden a vádlottak közül sokan a Kékkő utca egyik házának udvarán „bográcsoztak”, majd este 10 óra körül 20-30 fős, hasonló ruházatot viselő, alakzatban együtt mozgó csoporttal a Présház és a Puttony utcában felvonultak. A felvonulással az utcában élő romák között félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltettek az által, hogy ostort csattogtattak, petárdákat dobáltak, és folyamatosan, hangosan kiabáltak az ott lakók felé. ”Meg fogtok hali büdös cigányok! Menjetek vissza Indiába, nem vagytok magyarok” – kiáltozták a fekete egyenruhát viselők.

 

A Présház és a Puttony, illetve a környező utcákból a romák a kiabálásokra és a petárdázások miatt összegyűltek. A Ceglédi Járási Ügyészség vádirata szerint baseball ütőkkel, kapákkal, kaszákkal és botokkal felvonultak a 20-30 fős szélsőségesekkel szemben, akik miután meglátták a romákat, elmenekültek. A cselekmény során személyi sérülés nem történt. Az összetűzés másnapján mintegy négyszázan gyűltek össze Cegléd külterületén, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.

 

 A konfliktus előzményeiről a gyülekezők az MTI munkatársának akkor azt mondták: a helyiek a megszaporodott – szerintük romák által elkövetett – lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint előző este „rendfenntartó sétára” indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 „járőrözőre”.

 

Akkor éjszaka tíz roma szervezet képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Arra kérték a cigányokat, "minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak". Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat képviselői a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozásul egy petíciót fogalmaztak meg, amelyet eljuttattak a belügyminiszternek. Roma szervezetek közös állásfoglalásban ítélték el a Pest megyei városban kialakult helyzetet; azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült. Szerintük a „jogi normáknak ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van a politikának és a rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította”.

 

A több mint kétezer ember által aláírt dokumentumra a tárca közleményében úgy válaszolt: a kormány és a Belügyminisztérium "az ország valamennyi polgárát képes megvédeni a támadásoktól", minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellépnek. Hozzátették: "Magyarország egyetlen települését, városrészét, utcáját nem uralja semmilyen szélsőség, a közrend, a közbiztonság szilárd".

 

A ceglédi eset annak idején azért is keltett botrányt, mert nem sokkal korábban a Veszprém megyei Devecseren is megjelentek szélsőségesek, ahol viszont már kő- és betondarabokkal támadtak romák lakta házakra, miközben a cigánysoron a halálbüntetés visszaállítását sürgették. Akkor ketten meg is sérültek, és a szélsőjobbosoknak egy "saját" emberüket, egy jobbikos képviselőt is sikerült kővel eltalálniuk.

 

A Cegléden alakult helyzet miatt az Országos Rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezett: a konfliktus kezelésének rendőri intézkedéseit törvényesnek, szakszerűnek és határozottnak értékelték.

 

Udvari Márton, a  Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje, aki a most induló büntetőperben a sértettekből vádlottakká vált romák közül többek jogi képviseletét is ellátja a NEKI nevében, RomNet-nek elmondta: a ceglédi rendőrök mulasztása miatt még akkor panasszal éltek, de ezt az eljárást azonban a büntetőeljárásra való tekintettel felfüggesztette a rendőrség.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikk: /hirek/2013/12/19/cegledi_vonulas_8211_az_ugyeszseg_a_ciganyok_ellen_is_vadat_emelt