2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Több százan emlékeztek a Phiren Amenca renedezvényén a roma hősökre
2015. 05. 17. 00:00

Több százan vettek részt a Phiren Amenca által a Roma Ellenállás Napján tartott rendezvényen a józsefvárosi Mátyás téren. Öt ország roma aktivistái és a budapestiek együtt emlékeztek roma hősökre.

A Phiren Amenca öt országból érkezett fiatal roma és nem roma aktivistái és önkéntesei közreműködésével szervezte meg Budapesten a Roma Ellenállás Napja alkalmából az európai központi rendezvényét. A Spanyolországból, Romániából, Lengyelországból és Ausztriából, valamint Magyarország különböző településeiről érkezett fiatalok délben fejet hajtottak a Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműnél, tisztelegve a vészkorszak áldozati emléke előtt, délután pedig a józsefvárosi Mátyás téren interaktív, kulturális és művészeti programokkal, kiállítással, valamint a roma holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseivel emlékeztek a hősökre.

 

A téren több százan jelentek meg, akik hallgatták a külföldről érkezett fitalok, roma aktivisták szónoklatait, valamint a rendezvényen fellépő amatőr előadókat és zenészeket.

 

Színpadkép   Phiren Amenca énekkórus

 

Az európai roma ifjúsági szervezet a Roma Ellenállás Napja alkalmából egy közleményt is kiadott, amelyet az alábbiakban mi is megosztunk olvasóinnkal:

 

 

Sajtóközlemény

 

A roma holokauszt egész Európa történelmének a része. Mi, roma és nem roma fiatalok, azért küzdünk, hogy a roma holokauszt történetét megismertessük nemzedékünkkel, az utókorral. Mi vagyunk az utolsó generáció, akiknek még élő, valós kapcsolata lehet a holokauszt borzalmainak túlélőivel, akiktől személyesen hallhatjuk a történelem legsötétebb időszakának rémtetteit, hogy okuljuk és tanuljunk belőle.

 

Ma van Május 16. A Roma Ellenállás Napja. 

 

1944-ben ezen a napon a birkenau-i lágerben fogva tartott cigányok példát mutatva hősiességből, szembe mertek szállni a nácikkal, és még ha csak időlegesen is, de megakadályozták elgázosításukat. Botokkal, kövekkel felfegyverkezve ellenállást tanúsítva a német katonák akaratának, megakadályozták a birkenau-i cigány tábor felszámolását. A hősies ellenállás reményt adott, és életeket mentett még akkor is, ha az összecsapásban sokan életüket vesztették. A tábor felszámolására csak augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel került sort, amikor is háromezer nőt, gyermeket és férfit gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt.

 

A roma holokauszt évtizedekig tabutéma volt, elhallgatták. Nem beszéltek róla, nem tanították az iskolákban. Május 16-át sem jegyzi ma még a történelem. Mi, fiatalok, az új generáció képviselői hisszük és valljuk, hogy a roma ellenállás napja ma is útmutatás, példaértékű cselekedet lehet, mert az elnyomással szemben még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe kell helyezkedni! Arra hívni fel a figyelmet, hogy még a legnehezebb, a legembertelenebb helyztekben is, összefogással társadalmi változásokat lehet elérni. Ma is egységre, kiállásra van szükség!

 

Együtt kell felhívnunk a figyelmet, hogy Európában és Magyarországon szüntelenül terjed a cigányellenesség, az antiszemitizmus, a rasszizmus.

 

A társadalomban ma is aktívan jelen lévő cigányellenesség bizonyítéka az is, hogy a Phiren Amenca nemzetközi szervezet Spanyolországból és Romániából érkezett aktivistáit péntek éjjel nem engedték be egy budapesti belvárosi szórakozóhelyre. A több diplomás, nyelveket beszélő, a társadalmi szerepvállalásaikkal a rasszizmus ellen küzdő fiatalokat csak azért diszkriminálták, mert bőrük sötétebb színű, és nyíltan vállalták származásukat.  Ez a szégyenteljes cselekedet is bizonyítja, van még miért küzdenünk, és meg kell változtatni a sztereotípiákat, a cigányokról kilakított előítéletes képet,  és ezzel az előítéletességgel kapcsoltaban Magyarországról kialakult nemzetközi megítélését is.   

 

A küzdelmünk egyik eszközeként Phiren Amenca öt országból érkezett fiatal roma és nem roma aktivistái és önkéntesei közreműködésével szervezte meg Budapesten a Roma Ellenállás Napja alkalmából az európai központi rendezvényét. A Spanyolországból, Romániából, Lengyelországból és Ausztriából, valamint Magyarország különböző településeiről érkezett fiataljaink délben fejet hajtottak a Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműnél, tisztelegve a vészkorszak áldozati emléke előtt.

 

Délután a józsefvárosi Mátyás téren interaktív, kulturális és művészeti programokkal, kiállítással, valamint a roma holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseivel emlékeztünk a hősökre. Romák, nem romák, fiatalok, idősek. Együtt, közösen. 

 

Büszkék vagyunk hőseinkre, követjük példamutatásukat, hogy most Mi küzdjünk és harcoljuk a kirkesztés és az elnyomás ellen, amely a cigányokat Európa minden országában egyformán sújtja. Eljött az idő, hogy most mi fiatalok váljunk őseink hőseivé, amiért harcoltak és meghaltak értünk. Erre tanít, és erre figyelmeztet május 16-a, a Roma Ellenállás Napja!

 

A Phiren Amenca a holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódva 2014. május 16-án a Tom Lantos Intézettel közösen egy kerekasztal-beszélgetésen emlékezett a Roma Ellenállás Napjára, míg nemzetközi önkénteseink és aktivistáink Bécsben, Párizsban, Barcelónában és Berlinben a köztereken, valamint Brüsszelben és Strasbourgban az Európai Parlament intézményei, épületei előtt flashmobokkal hívták fel a figyelmet az egyre terjedő szélsőséges ideológiák elleni küzdelemre.

 

Budapesti rendezvényünkkel párhuzamosan, idén is Európa több nagyvárosában is megemlékezéseket tartanak a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat tagjai, aktivistái.

 

A Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. Szervezetünk közel 20 európai országban és Kanadában tevékenykedik: évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervezünk és koordinálunk.

 

Phiren Amenca

 

További fotók a képgalériában:

 

/galeriak/2015/05/17/tobb_szazan_emlekeztek_a_phiren_amenca_renedezvenyen_a_roma_hosokre