HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romapénzek nyomában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Május 13    Forrás: Népszabadság - Czene Gábor


Ez a cikk archív

Viharos közgyűlés elé néz az Országos Roma Önkormányzat. Ellenzéki képviselők milliárdos kiadások sorsát firtatják, és arra készülnek, mindenkit feljelentenek, aki megszavazza a tavalyi költségvetésről szóló beszámolót.

Hirdetmény

Húsvétkor magabiztosnak tűnt Farkas Flórián miniszterelnöki biztos (a Lungo Drom fideszes elnöke) és Hegedűs István, az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) új vezetője. Levelükben arról tájékoztatták a roma képviselőket: lezárultak a „méltatlan támadások miatt elrendelt” vizsgálatok az önkormányzatnál és a Híd a munka világába elnevezésű szövetkezeti programnál.

 

Szerintük az „alaptalan híresztelésekkel ellentétben nemhogy bűncselekmény, még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten”. Farkas és Hegedűs állítását a valóság nem igazolta. Ellenkezőleg. A minap az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán az ORÖ szövetkezeti programjával kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást, amit az adóhatóság folytat le. Makai István (Roma Polgári Tömörülés), az ORÖ ellenzéki képviselőiből alakult alternatív vizsgálóbizottság tagja úgy tudja, összesen hat feljelentés ügyében várható hasonló eljárás.

 

Bele se kezdünk annak felsorolásába, hogy az összesen százmilliós nagyságrendű gyanús pénzköltések milyen tételekből állnak össze: közben ugyanis újabb botrány készülődik. Az alternatív vizsgálóbizottságnak a Lungo Drom két képviselője is tagja. Egyikük, Lakatos Oszkár milliárdos különbözetre bukkant. A lapunkhoz elküldött kimutatás szerint az ORÖ közgyűlése 2014-re eredetileg mintegy 700 millió forintos költségvetést hagyott jóvá, a most beterjesztett zárszámadásban ellenben már 2,3 milliárd forintos bevétel és közel 2,6 milliárd forintos kiadás szerepel. Az elfogadott költségvetés és a kiadások közötti különbség mintegy 1,9 milliárd forint.

 

Lakatos közlése szerint külső személyi juttatások címén 183 millió forintot, szolgáltatási kiadások címén megközelítőleg 520 milliót, kiküldetések, reklám- és propagandakiadások címén majdnem 69 milliót fizettek ki – közgyűlési határozat nélkül. Képlékeny a helyzet – nyilatkozta Hegedűs István ORÖ-elnök. Állítása szerint a zárszámadást az államkincstár készíti, de az adatok még nem véglegesek. Elképzelhető – tette hozzá –, hogy ezt a pontot a mostani közgyűlés nem is tárgyalja. Hegedűs elmondta: sárdobálásban nem akar részt venni. Ezért az ellenzéki váddal, hogy költségvetési csalás előkészítése folyna, nem kívánt érdemben foglalkozni.

 

Makai István meglepve fogadta a közlést, hogy a zárszámadást az államkincstár készíti. Ám a lényegen szerinte ez nem változtat: az előterjesztésnek pontos, közgyűlés által jóváhagyott összegeket kell tartalmaznia.

 

Annyi biztos: forrónak ígérkezik az ORÖ péntekre meghirdetett közgyűlése, amit az elnök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, a Nyíregyháza és Záhony között lévő Kisvárdára hívott össze.

 

Az ellenzéki Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) úgy látja, a legtisztább az lenne, ha az elnök, az elnökség és a pénzügyi ellenőrző bizottság lemondana, az ORÖ pedig bocsánatot kérne a magyarországi cigányságtól.

 

Makai István hangsúlyozta, hogy a zárszámadás elfogadása önmagában kimerítené a bűncselekmény fogalmát: ezért bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás miatt feljelentést tesznek a képviselőkkel szemben, akik megszavazzák az előterjesztést.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt