HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Performansszal emlékezett a romagyilkosságok áldozatira a Káva Kulturális Műhely

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 29    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Kéttucatnyi diákkal, utcai performansz formájában emlékezett a hat halálos áldozatot követelt romák elleni támadássorozat áldozataira a Káva Kulturális Műhely a budai Alle Bevásárlóközpont mellett.

Hirdetmény

A rendhagyó előadás egy fiktív történeten keresztül vizsgálja az emlékezés témakörét és a roma - nem roma együttélés néhány aspektusát. Az alkotók által létrehozott történet reflektál a néhány évvel ezelőtti, romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatra is, írta az esemény beharangozójaként a Népszabadság a Színház.hu portálon megjelentekre hivatkozva. 

 

A cikk szerint a program előzménye az volt, hogy 2014 őszén a Káva Kulturális Műhely együttműködést hirdetett meg három budapesti középiskola egy-egy osztálya, illetve az egyik iskola tanári kara számára. A program során az osztályok, illetve a pedagógusok egy-egy alkalommal részt vesznek a Káva SZOBOR című színházi előadásán, majd utána aktív közreműködői lesznek a közösen megtervezett performansznak, melyről kisfilm is készül.

 

Az utcai performanszt szerda délután tartották az Allee bevásárlóközpont melletti parkos részen, a Kőrösy József utcában.

 

Káva Kulturális Műhely-Performansz1

 

Az előadás mintegy fél óráig tartott, és többen csodálkozva figyelték a mozdulatlanul álló diákokat, valamint azt a jelképes szobrot, amely az előadás „főszereplője” volt. A néma előadás mondanivalóját a romák elleni támadásokat tényszerűen összefoglaló írás hirdette, amelyet a jelképes emlékmű mellett egy táblán volt olvasható. A Káva társadalmi üzenete eljutott az emberekhez, mert többen is kifejezve együttérzésüket és támogatásukat, a jelképes szoborra a performanszban résztvevő diákokkal együtt üzeneteket, feliratokat írtak, illetve rajzoltak, elutasítva a rasszizmust és a faji alapú erőszakot.

 

Néhányan viszont ellenérzésüket fejezték ki, azt hangoztatván, „nincs szükség az ilyen megemlékezésre”, illetve „más áldozatokra is lehetne ugyanilyen erővel és elhivatottsággal emlékezni”.

 

A performanszt szervező Káva Kulturális Műhely kérdése, hogy akarunk-e emlékezni az áldozatokra, fontos társadalmi kérdés, mert mint az a fél órás előadás ideje alatt is bebizonyosodott, társadalmi vitákat szül mind a mai napig. Az ország lakosságának egy része nem akarja, vagy nem veszi tudomásul, hogy a 2008-2009 között végrehajtott támadásokat faji alapon, cigányok megfélemlítése és kivégzése céljából hajtották végre, és ezt a bíróság elsőfokú ítéletében is igazoltnak látta.

 

A romák elleni támadássorozattal négy debreceni illetőségű, szélsőséges nézeteteket valló fiatalt vádoltak. Őket a Budapest Környéki Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki, ezért a hat halálos áldozattal járt támadássorozatért három férfit tényleges életfogytiglanra, negyedik társukat pedig 13 év fegyházbüntetésre ítélte. Az ügyben a másodfokú bírósági tárgyalás a napokban fejeződött be, a Fővárosi Ítélőtábla május 8-án hoz jogerős határozatot.  

 

Hidvégi-B. Attila

 

A performanszról készült képgaléria itt teinthető meg:

 

http://www.romnet.hu/galeriak/2015/04/29/performansszal_emlekezett_a_romagyilkossagok_aldozatira_a_kava_kulturalis_muhely

 

Videó:

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt