HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok: Pető Zsolt másodfokon is tovább tagad

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 24    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A romák elleni a hat halálos áldozatot követelt gyilkosságsorozat harmadrendű vádlottja továbbra is következetesen tagadja a bűncselekményben való részvételét. Az elsőfokú ítélet elleni kifogásait védőjével együtt közel négy órán át sorolta két egymást követő ítélkezési napon, majd azt indítványozták, a Fővárosi Ítélőtábla mentse fel, vagy helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendeljen el. Pető Zsoltot és két társát nem jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélték a bűncselekmény-sorozat elkövetéséért, míg negyedik társuk 13 év fegyházbüntetést kapott.

Hirdetmény

A több szélsőséges ideológiát jelképező tetoválásokat is a testén viselő, Pető Zsolt harmadrendű vádlott kézzel, papírra írt jegyzeteiből órákon át sorolta az elsőfokú ítélettel kapcsolatos kifogásait, észrevételeit a Fővárosi Ítélőtáblán. A hat halálos áldozatot követelt romák elleni gyilkosságsorozatban való részvételért tettesként és társtettesként tényleges életfogytiglanra ítélt Pető Zsolt szerint semmi nem bizonyítja, hogy szélsőséges nézeteket vallott volna, az ellentmondásos tanúvallomások és szakértői vélemények, valamint az elsőfokú bíróság elfogultsága miatt téves következtetések alapján hozott ellene ítéletet.

 

Továbbra is azt állítja, ő bűncselekményt nem követett el, a támadássorozatban nem vett részt. Az első és másodrendű vádlottak, a Kiss testvérek viszont már a nyomozás során és az elsőfokú bíróságon is azt állították, Galgagyörkön, Piricsén és Tarnabodon Pető részt vett a támadásban, és részletesen beszéltek a nagytermetű férfi szerepéről, és tevőleges cselekményeiről.

 

A cukrász végzettségű Pető Zsolt harmadrendű vádlott - akit ismerősei "Dezsőnek" vagy "Teddynek" szólították - vagyonőri munkája mellett fő elfoglaltsága a kutyatenyésztés volt: harci és őrző-védő kutyákat tartott egy hajdúszoboszlói telken. Mivel már fiatal kora óta gyűlöletet érzett a romákkal szemben, és vonzódott a fegyverekhez, valamint barátságban állt Kiss Istvánnal, és a testvérpár felvetésére hajlandóságot mutatott, hogy közreműködik a cigányok elleni erőszakos támadásokban. Pető tarkóján két 8-as szám van, amely  a bőrfejűeknél az SS-t, illetve a náci köszöntést, a Heil Hitlert jelenti, testén több szélsőséges jelkép tetoválása található.

 

A Miszori László vezette elsőfokú bírósági tanács bizonyítottnak találta, hogy Nagycsécsen Pető Zsolt adta le a Nagy Józseet és Nagy Tibornét ért halálos lövéseket, valamint ő dobott benzines gyújtópalackot a tatárszentgyörgyi házra, és többször rálőtt az égő épületre, amelyben két felnőtt és négy kisgyermek tartózkodott. Az égő házból menekülő 27 éves Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Robikát a vád szerint Kiss István másodrendű vádlott lőtte le közvetlen közelről.

 

Az elsőfokú bíróság azt is bizonyítottnak látta, hogy 2009. augusztus 3-ra virradóra, tudatosan a roma holokauszt emléknapjának éjjelén, Kislétán kifejezetten ölési szándékkal támadtak rá egy előzetese feltérképezett és megfigyelt roma családra. A Bocskai úti házban élő roma családot a szántóföldeken át, gyalogosan megközelítve támadták meg. A földeken át gyalogosan, kezükben fegyverekkel közelítették meg a házat, majd Kiss István és Pető Zsolt behatolt az udvarra, miközben Kiss Árpád biztosította őket. Pető Zsolt két lövést adott le az ablakra, majd szétlőtte a bejárati ajtót. Kiss István az ajtónyíláson belőve tüzelt, és megsebesítette a házban tartózkodó 13 éves lányt. Majd mindketten bementek a lakásba és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára. Kiss István a még a fegyverében maradt négy lőszert lőtte ki az asszonyra, míg társa egyetlen célzott lövést adott le. A támadás után elmenekültek.

 

A vádlottakat 2009. augusztus 21-én hajnalban munkahelyükön, a debreceni Perényi 1-ben fogták el. A vádlottak már a következő támadásukat tervezték, és két nappal később végre is akarták azt hajtani.

 

Pető Zsolt harmadrendű vádlottat ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberölés miatt tettesként, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaélés miatt ítélte két vádlott társával, a Kiss testvérekkel együtt tényleges életfogytiglan tartó fegyházbüntetésre.

 

Pető Zsolt és védője, csatlakozva Kiss István s Kiss Árpád védőjének indítványához, azt kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, bűncselekmények elkövetése alól mentse fel, vagy a téves következtetéseken alapuló elsőfokú ítélet helyezze hatályon kívül és új eljárást rendeljen el. Álláspontja szerint konkrét bizonyítékok nélkül ítélte a bíróság tényleges életfogytiglanra.

 

Vádlott társai szó nélkül, rezzenéstelen arccal hallhatták a bíróság előtt most először megszólaló, hosszabb időtartamban is beszélő Petőt. Kiss Árpád unott, rezzenéstelen arccal nézett néha a teljesen kopaszra borotvált, bajuszt viselő Petőre. Csontos István negyedrendű vádlott összebilincselt kezét és lábát, valamint a padlót nézte, tekintetét egyszer sem emelte fel a tárgyalás alatt mellette ülő Pető Zsolt beszéde alatt.

 

A másodfokú bírósági tárgyalás a bűncselekmény-sorozat tiszalöki és kislétai cselekményében való bűnsegédi részvételéért 13 év fegyházbüntetésre ítélt Csontos István negyedrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán.

 

A tárgyaláson lehetőséget kap észrevételek megtevésére Csontos István is, majd a vádlottak az utolsó szó jogán szólhatnak. A Fővárosi Ítélőtábla öt tagú bírói tanácsa a tervek szerint 2015.  május 8-án hirdet az ügyben jogerős ítéletet.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Pető1    Pető ZsoltHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Portré Orsós LajosrólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt