2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Hamis tanúzásért eljárás indult a vádlottak munkaadója ellen
2015. 04. 18. 00:00

Hamis tanúzásért gyanúsítottként hallhatja ki napon belül Fehérné Nyalka Évát, aki furcsa szerepet játszott a gyilkosságsorozat ügyében, de végül csak tanúként szerepelt a büntetőeljárásban.

A nő, akit Nyafiként emlegettek ismerősei, mind a négy vádlott munkaadója volt a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen. Az asszony, aki szerelmi viszonyban állt az elsőrendű vádlottal, Kiss Árpáddal, a hat halálos áldozatot követelt romák elleni támadássorozat elsőfokú büntetőperén többször is ellentmondásba keveredett tanúvallomásaiban. Az össze-vissza hazudó nőt a bíró többször is figyelmeztette a hamis tanúzás következményeire, ennek ellenére alibit igazolt  a vádlottaknak a tiszalöki gyilkosság idejére.

 

 

 

Péter Gyöngyi, a másodfokú bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla ügyészének közlése szerint Fehérné Nyalka Éva ellen még 2014. április 18-án büntetőügyben tett hamis tanúzás miatt tett feljelentés Miszori László, az ügyben első fokon eljáró bíró tanács elnöke. Mint elhangzott, a tanú még a per során elismerte, hogy több valótlan vallomást tett. A másodfokú tárgyaláson elhangzott, hogy Nyafit a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2015. április 23-ára gyanúsítottként idézte meg kihallgatásra.

 

A Btk. 272. § alapján: "Aki a hamis tanúzást büntető ügyben követi el, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a hamis tanúzás olyan bűncselekményre vonatkozik, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés."


Az elsőfokú tárgyalás során a RomNet is többször beszámolt arról, hogy a büntetőügy „koronatanújának” nevezet nő többször belezavarodott vallomásába, mert  mást mondott a nyomozóknak, s mást a tárgyaláson. A bíró többször figyelmeztette a hamis tanúzásra, majd, amikor azt mondta, ezért akár 5 évet is kaphat, az asszony rosszul lett, sírógörcsöt kapott. Azzal magyarázta az eltérést, hogy nagyon fél, sőt most is retteg, hogy akik még kint vannak, bármikor az életére törhetnek. Emlékezetes, Fehérné Nyalka Éva volt az, aki a tiszalöki gyilkosság után hajnalban segített kihúzni a halálbrigád elakadt autóját a sárból.

 

Kiss Árpád elsőrendű vádlott szeretője még az elsőfokú tárgyaláson a bírósági tanúkihallgatása során azt állította, 2009. április 22-én szerdán - amikor a vádirat szerint Kiss Árpád egyetlen lövéssel meggyilkolta az éjjeli műszakba induló Kóka Jenőt Tiszalökön, és a támadásnál jelen volt testvére, Kiss István is – este 20 óráig dolgoztak a férfiak, ugyanis egy előre meghirdetett zenei programot akartak tartani, de az elmaradt, és másnap is dolgoztak. A vádirat szerint viszont este nyolc órakor a Kiss testvérek Csontos Istvánnal együtt útban voltak Tiszalök felé, a halálos lövést 22 óra előtt adták le, s a klub aznap este zárva volt. Csontost 23 óra után Polgáron egy rendőr járőr igazoltatta. Az ügyészség álláspontját az elsőfokú bíróság is bizonyítottnak találta, és az ítélet indoklásában is szerepel.

 

Fehérné Nyalka Éva még a nyomozati szakaszban, a kihallgatása során mind a 16 alkalommal részletesen beszélt a tiszalöki gyilkosság éjjelén történtekről, arról, hogy miért és hogyan nyújtott segítséget a testvérpárnak, amikor autójuk elakadt a sárban a menekülő útvonalon. A vádirat szerint az első-, a másod- és a negyedrendű vádlott gépkocsija a tiszalöki gyilkosság után a Keleti-főcsatorna melletti földúton akadt el a sárban, ezért megkérték munkáltatójukat, hogy mentse ki őket. Az nő a saját autóján visszavitte a testvérpárt Debrecenbe a Perényi 1-be, ott a vádlottak elrejtették a támadáskor használt fegyvereket, ezután visszatértek az elakadt autóhoz, majd helybéliektől segítséget kérve egy traktorral kihúzták és lemosatták a járművet. Nyafi tanúvallomása során a segítségnyújtást elismerte, de állítása szerint fegyvereket nem látott, és nem volt róla tudomása, munkatársai mit követtek el, azt hitte, horgászni voltak.

 

Szabó Zsolt az elsőfokú bíróság ügyésze  perbeszédében emlékeztetett arra, hogy a vádlottak volt munkáltatója, még a nyomozás során terhelő vallomást tett a vádlottakra, majd ezeket a vallomásokat később rendre megváltoztatta, visszavonta.  Az ügyész, aki "produkciónak" nevezte Fehérné Nyalka Éva bíróság előtt tett nyilatkozatait, azt mondta: nem lehet hitelt érdemlőnek tekinteni a tanú által a tárgyaláson elmondottakat. Szerinte a tanú a perben már Kiss Árpád érdekeit tartotta szem előtt, és utalt arra is, hogy a vádlott és a "koronatanú" meg nem engedett kapcsolatot tartott fenn az eljárás során. Vagyis Kiss Árpát engedély nélkül többször is beszélt telefonon Fehérné Nyalka Évával. Az asszony azt is elismerte, hogy levelet írt Kiss Árpádnak,sőt, pénzt és csomagot is küldött számára.  

 

Nyafi még a Pest Megyei Bíróságon, Miszori László tanácsvezető bíró kérdéseire válaszolva arról is beszélt, hogy a egy tanúvédelmi programba akarták bevonni a rendőrök, miután munkatársait a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetésének gyanújával elfogták 2009. augusztus 21-én Debrecenben, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen. De állítása szerint „nem tudott annyit”, ezért csak egyszerű tanúként szerepelt az ügyben.

 

 

A bűnbanda szeretője a sajtónak is tett olyan nyilatkozatot, inkább vállalja a hamis tanúzásért kiszabható börtönbüntetést, minthogy vádlott legyen bűntársként a büntetőperben, és félti gyermekét és saját testi épségét is a bosszúállástól, illetve azoktól, akik kint vannak, és nem kerültek a vádlottak padjára.

 

Fehérné Nyalka Éva még az elsőfokú bírósági tárgyalás ideje alatt a cikk írójának interjút adott a debreceni Perényi 1 nevű szórkozóhelyen. A beszélgetés közben több fotó is készült, amely több sajtóorgánumban is megjelent, ennek ellenére az asszony letagadta, hogy beszélt volna az újságíróval, és kijelentette, a klub felújítás miatt már egy idje zárva van. Az interjú készítését megelőző este pedig koncert volt a szórakozóhelyen, Nyafi éppen az összetört üvegeket és poharakat söpörte össze, és megmutatta az a helyet is, ahol a vádlottak a gyilkosságsorozathoz hazsnált fegyvereket rejtegették.  

 

Hidvégi-B. Attila