2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok: elaludt az ügyvéd a vádlott panaszáradata alatt
2015. 04. 17. 00:00

A Fővárosi Ítélőtábla dísztermében szerdán kezdődött meg a hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság másodfokú pere. A vádlottak fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

A tárgyaláson először ismertették az elsőfokú ítéletet, mely szerint a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, mivel 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen hajtottak végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A gyilkosságsorozatban hat ember veszette életét, köztük egy ötéves gyermek, öten pedig súlyosan megsérültek. Csontos István, aki az utolsó két támadásnál a sofőrjük volt, valamivel enyhébb büntetést, 13 év fegyházat kapott.

 

Az ügyészség helytállónak találta az elsőfokú ítéletet, csak kisebb korrekciókat kezdeményeztek. Csontos Istvánra viszont szigorúbb büntetést kértek, mivel a katonai elhárítás egykori ügynökeként lehetősége lett volna a gyilkosságsorozat megszakítására, ha tájékoztatja az illetékes szerveket.

 

A tárgyalásra a sajtó munkatársain kívül szinte senki nem ment el, pedig külön széksort készítettek be a bírói pulpitus közelébe az áldozatok hozzátartozóinak, akiket értesítettek is a tárgyalás időpontjáról. A nevek felolvasásánál végül kiderült, hogy mégis megjelent az egyik családtag: az a nő, akinek a férjét és az ötéves kisfiát meggyilkolták Tatárszentgyörgyön. Õ viszont nem szeretett volna előre ülni, inkább az újságírók mellett foglalt helyet.

 

A tárgyalás az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád panaszainak felolvasásával kezdődött, ami majdnem az egész délelőttöt igénybe vette. Az aprólékos ügyvédi munkával elkészített 120 oldalas fellebbezésben kifogásolták a bizonyító eljárás számos pontját, például a tanúkihallgatások módját, a szembesítések elmaradását, az őt ért inzultusokat a tárgyaláson a hallgatóság részéről, valamint azt, hogy nem mindig rendeltek ki szakértőt, amikor az indokolt lett volna, és hogy az elsőfokú per alatt „a törvényszék csúsztatott a vallomása leírásával”, a bíró pedig elfogult volt.

 

Kiss kifogásainak ismertetése annyira terjedelmes volt, hogy szinte senki nem tudta követni a száraz anyagot. A vádlottak fejüket lehorgasztva hallgatták a felolvasást, Kiss Árpád testvére, Kiss István egy idő után türelmetlenül rázta a lábát. Még a szakmabelieknek is nagy kihívás volt figyelni, az egyik ügyvéd el is aludt. 


A tárgyalás egyébként fokozott rendőri biztosítás mellett zajlott. A megbilincselt vádlottakra maszkos kommandósok vigyáztak, akik óránként váltották egymást.  

 

Kiss Árpádon kívül Pető Zsolt nyújtott még be kifogást, többek között a bűnjelek szakszerűtlen kezelése, és az első fokon eljáró bíró elfogultsága miatt. Szerinte „bírósági feltételezések alapján ítélték el”, a nyomozás során pedig számos szabálytalanságot követtek el, „mégis felhasználták az eredményeket”. Ezért kérte az ítélet hatályon kívül helyezését. A bíró elmondta, hogy az első fokú ítélet kihirdetése óta Petőnek egy másik büntetőügye is lezárult. 2013 októberében 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték garázdaság és súlyos testi sértés miatt.

 

A tárgyalás utolsó részében az ügyészség, valamint a vádlottak képviselői nyújthattak be kiegészítést a láthatóan fáradt tanácstagoknak. Kiss Árpád ügyvédje indítványt tett két kapcsolódó büntetőeljárással kapcsolatban, melyek erre a perre is hatással lehetnek. Kérte, hogy a bíróság derítse ki, hogy hol tart a nyomozás a besenyszögi fegyverrablás ügyében, ahol a vádlottak a romagyilkosságokhoz használt fegyverekhez jutottak. Illetve a Katonai Biztonsági Hivatal négy dolgozója elleni zárt eljárás állásának ismeretesét is indítványozta.

 

Pető Zsolt, harmadrendű vádlott megpróbálta elmondani, hogy milyen kiegészítést szeretne benyújtani, de belezavarodott, védőügyvédje viszont a segítségére sietett. Õ mondta el helyette, hogy szeretnének egy példányt a tárgyalási jegyzőkönyvből. Valamint benyújtották a Hajdú-Bihar megyei munkaügyi központ igazolását arról, hogy 2008 júliusától decemberéig mikor és mennyit dolgozott.

 

Kiss István, másodrendű, és Csontos István negyedrendű vádlottak szintén kértek egy-egy példányt a tárgyalási jegyzőkönyvből, de húsz perces tanácskozás után ezt a bíróság elutasította. Elfogadták viszont az elsőrendű vádlott ügyvédjének kérelmét a két irat megtekintésére, valamint részben lejátszották az általa benyújtott videó felvételt az első fokú bírósági tárgyalásról. Ezen azonban csak az látszott, ahogy a tárgyalóterembe egyesével bemennek a vádlottak, és egyikük sem kíván vallomást tenni. Mivel a felvételen a borzasztó operatőri munkán kívül semmi említésre méltó nem volt, a sajtó munkatársai és az ügyvédek is tanácstalanul néztek egymásra.

 

 

Az ATV Start vendége Vágvölgyi B. András újságíró volt.

A bíró leállítatta a lejátszást és mivel más nem volt erre a napra ütemezve, lezárta a tárgyalást. A vádlottak a kommandósok kíséretében sietve elhagyták a termet, az újságírók pedig a tárgyalás hosszúsága és unalmassága miatt panaszkodtak egymásnak.

 

Amennyiben sikerül beszerezni a Kiss ügyvédje által kért dokumentumokat, a következő tárgyalás pénteken lesz, amelyen az iratismertetés mellett az ügyészi perbeszédre is sor kerülhet. Ítélet május 8-ra várható.