HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Híd a munka világába workshopok indultak

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 április 17    Forrás: MTI-Minap.Hu


Ez a cikk archív

A romák felzárkóztatását célzó projektet bemutató országjárás első állomása csütörtökön Balassagyarmaton volt, ahol a projekt észak-magyarországi regionális irodájának szervezésében munkaadói workshop keretében mondták el foglalkoztatási igényeiket, szempontjaikat a régió vállalkozásai. A romák felzárkóztatását célzó „Hid a munka világába” projekt szakmai programjának következő lépéseként foglalkoztatási igényeiket mondták el a régió (Nógrád, Heves és Borsod) vállalkozásai csütörtökön Balassagyarmaton. A sorozat célja, hogy a roma foglalkoztatási szövetkezet a konkrét munkaadói visszajelzések figyelembe vételével kezdhesse meg működését.

Hirdetmény

Az MTI tudósítása szerint Rákos Mártonné, a Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába projekt észak-magyarországi regionális irodájának vezetője a rendezvényen arról beszélt: a régióban az elmúlt hónapokban több ezer halmozottan hátrányos helyzetű potenciális munkavállalóval vették fel a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan a kapcsolatot építettek ki a régió legnagyobb állami tulajdonú vállalataival, önkormányzataival, a mezőgazdaság és az ipar jelentős szereplőivel.

 

Mint kiemelték: az országos workshopsorozat célja, hogy a roma foglalkoztatási szövetkezet a konkrét munkaadói visszajelzések figyelembevételével kezdhesse meg működését. A balassagyarmati workshop tapasztalatai szerint az észak-magyarországi munkaadók több ezer roma szövetkezeti dolgozó foglalkoztatására nyitottak - emeli ki a közlemény.

 

A Híd a munka világába projekt feladata, hogy Magyarországon létrejöjjön és megkezdje tevékenységét egy új szociális gazdasági szereplő, a foglalkoztatási szövetkezet. Ennek tagjai azok a roma emberek, akik szeretnének kitörni az elszigeteltségből, munkájukból eltartani a családjukat. A projekt keretében megalakult foglalkoztatási szövetkezet egyrészt a tagok, vagyis a leendő munkavállalók foglalkoztathatósága feltételeinek megteremtésével, másrészt munkaerő-szervezéssel foglalkozik.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) április 2-án azt közölte: befejeződött a Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába című projekt ellenőrzése; találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjaiból álló úgynevezett "alternatív vizsgálóbizottság" viszont továbbra is azt állítja: a Híd a munka világába projekt miatt több bűncselekmény gyanúja miatt folytatnak eljárást a hatóságok.

 

A Minap.hu beszámolója szerint a "Híd a munka világába" Foglalkoztatási Szövetkezet több ezer halmozottan hátrányos helyzetű potenciális munkavállalóval vette fel a kapcsolatot az Észak-magyarszági régióban az elmúlt hónapokban. Ezzel párhuzamosan feltérképezték a régió legnagyobb állami tulajdonú vállalatait, önkormányzatait, a mezőgazdaság és az ipar jelentős szereplőit.

 

– Egyértelműnek tartom, hogy a szociális szövetkezet telitalálat, a munkaadók nyitottak, már ebben az évben két-háromezer fővel egészen biztosan el tudjuk kezdeni tevékenységünket – fogalmazott dr. Rákos Mártonné, a szövetkezet projekt Észak-magyarországi regionális irodájának vezetője.

 

A workshopon hét regionális vállalkozás képviselője vett részt, akik elmondták, jelenleg is foglalkoztatnak romákat, de az egyik legnagyobb nehézséget számunkra a szervezésük, a kiválasztásuk jelenti, ebben nagy terhet vehet le vállukról a szövetkezet.

 

A szövetkezeti rendszerben a munkaadó a szövetkezettel szerződik és nem munkaviszony keretében alkalmazza a munkavállalót. A szövetkezet elvégzi a tagok munkavállalásával kapcsolatos valamennyi adminisztratív munkát.

 

Hátravan még az informatikai háttér és a munkabázis kiépítése, de a programszervezők tervezik regionális irodák megnyitását is.

 
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt