HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok: követhetetlen a bizonyítási eljárás?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 15    Forrás: mno.hu


Ez a cikk archív

Megkezdődött a másodfokú büntetőper a romák sérelmére évekkel ezelőtt elkövetett gyilkosságsorozat ügyében szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán. A tárgyaláson ismertették az ügyészségi álláspontot, majd az elsőrendű vádlott védőjének három beadványát is.

Hirdetmény

A tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével kezdődött: a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. Mint elhangzott, a vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, részben felmentés és enyhítés érdekében.

 

Az ügyészség a negyedrendű vádlott esetében súlyosítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetősége gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról.

 

„Nagyfokú precizitás”

Az ügyészség szerint – mint a tárgyaláson elhangzott – az elsőfokú bíróság nem követett el olyan eljárási szabálysértést, amelyet utóbb ne orvosolt volna. Álláspontjuk szerint a bíróság széles körű bizonyítás eredményeképpen túlnyomó részben megalapozott tényállást állapított meg, nagyfokú precizitással tett eleget az indokolási kötelezettségének, csak kisebb korrekciókat tartanak szükségesnek.

 

Az ügyészségi álláspont elhangzása után az első tárgyalási nap egészében az elsőrendű vádlott védőjének három – együttesen több mint kétszáz oldalt kitevő – beadványának ismertetésével telt. Bérdi Zsolt egyebek mellett kifogásolta a szerinte követhetetlen bizonyítási eljárást, egyes esetekben a tanúkihallgatások módját, azt, hogy elmaradtak szembesítések és kioktatások, és hogy az elsőfokú bírósági eljárás során egyes esetekben nem történtek meg szakértői kirendelések, nem döntöttek indítványokról, valamint a többi között a tárgyalási jegyzőkönyvek hiányosságaira is felhívta a figyelmet.

 

Az ügyvéd kitért arra is, szerinte elfogadhatatlan, hogy az első fokon eljáró bírói tanács elnöke a negyedrendű vádlottat aktívabb részvételre sarkallta, volt, hogy a szünetben tanácsot adott Csontos Istvánnak. A védő szerint az eljáró bírói tanács elnöke lényegében egyedüliként hallgatta ki a tanúkat, miközben csak esetenként kaptak szót az arra jogosultak. Ez az eljárás véleménye szerint nem felel meg a vád és a ítélkezés elkülönülésére vonatkozó törvényi előírásnak. Szerinte a védelem elvesztette azt a törvényileg garantált lehetőségét, hogy a kihallgatásokat a saját szempontjainak megfelelően építse fel.

 

Valótlan információk?

A beadvány szerint Csontos István számos valótlan információt adott az eljárás során, és ezeket a bíróság mégis elfogadta.

 

Bérdi Zsolt szerint volt olyan eset, hogy megsértették a szemle szabályait, és ezek miatt nem látni garanciát arra: a bűnjeleket valóban úgy és ott találták meg, ahogy azt a hatóságok állították. Nem tartja kizártnak, hogy a bűncselekményeknél használt fegyverek akár a hatóság közreműködésével kerülhettek arra helyre, ami a leginkább kompromittáló a vádlottakra nézve – hangzott el a beadvány ismertetésében.

 

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

 

Az ügyvéd az egyes tényállásokkal kapcsolatban is kifejtette álláspontját, ezek során többször szakértői véleményeket, bűnjelkezeléseket, valamint szerinte jogsértő házkutatásokat kifogásolt. Mindezek alapján szerinte vannak bizonyítékok, amelyeknek a hitelessége megkérdőjelezhető. A többi vádlott védője további beadvánnyal nem élt.

 

Két indítványnak adtak helyt

A másodfokon eljáró bírói tanács az iratismertetésre vonatkozó védői kérelmeket és a bizonyítási indítványok többségét végzésében elutasította. Két indítványnak azonban helyt adott: az egyik egy videofelvétel megtekintésére, a másik a besenyszögi rablással kapcsolatos nyomozati iratok beszerzésére irányult.

 

Az ügyész a tárgyaláson közölte, úgy értesült, hogy a büntetőügy koronatanújának számító F.-né Ny. Éva ellen hamis tanúzás miatt folyik nyomozás, és ennek az iratainak a beszerzését indítványozta.

 

A másodfokú büntetőper a két előbb említett nyomozati dokumentum beszerzése után, az ügyész perbeszédével, majd a védőbeszédekkel, illetve a felszólalásokkal folytatódhat. Az ügyben várhatóan május 8-án hirdetnek határozatot.

 

Nagy érdeklődés

A másodfokú büntetőper első tárgyalási napja nagyfokú sajtóérdeklődés mellett zajlott. A vádlottakra a büntetés-végrehajtás maszkos munkatársai vigyáztak. Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008–2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

 

A három vádlott terhére rótta a bíróság a besenyszögi fegyverrablást is, ahol a későbbi támadásokhoz szereztek fegyvereket. Ott egy mindeddig ismeretlen ember is közreműködött gépkocsivezetőként, ezért az elsőfokú ítélet kihirdetése után újra nyomozást rendeltek el.

 

Az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat. A kislétai és a tiszalöki bűncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

  • Komoly ajánlatot!

  • Letartóztatták a sikkasztó siklósnagyfalui polgármestert

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtóiCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt