2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rendőri túlkapások miatt tüntettek a romák Szlovákiában
2015. 04. 11. 00:00

Romák százai tüntettek pénteken a rendőrség túlkapásai ellen a szlovákiai Nagymihályban, amiért pár napja a hatóságok brutálisan összeverték egy cigánytelep lakosait egy közeli faluban, írja az MTI.

A tüntetést a Szlovákiai Roma Unió Pártja rendezte, a tiltakozók pedig Robert Kalinakbelügyminiszter távozását követelték, a tárcavezető ugyanis már a romaverőrendőrök ellen indított nyomozás elején azt állította, hogy a sérüléseket nem okozhatta a hatósági fellépés.

 

Elvesztettük a bizalmunkat a miniszterben

 

– mondta a romák nevében Frantisek Tanko, a Szlovákiai Roma Unió Pártjának elnöke.

 

Slovak Police allegedly beat up several Romani residents of the municipality of Vrbnica, Michalovce District, on 2 April 2015, such as this man. (PHOTO:  TV ROMED, collage by Romea.cz)

 

A szlovákiai romák azt követően háborodtak fel, hogy a Nagymihály közelében fekvőFüzesér polgármestere beszámolt arról, hogy a településre múlt héten kiérkező rendőrök szabályszerűen megrohamozták a cigánytelepet: bementek a házakba és mindenkit megvertek, aki az útjukba került. A falu vezetője szerint amikor felvilágosítást követelt a rendőröktől, rasszista szitokszavakat kapott válaszul. A rendőrök fellépését követően 15 főt kellett kórházban kezelni.

 

Peter Pollák szlovák romaügyi kormánybiztos már az előző héten közölte, hogy az államügyészség és a belügyminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben. A szlovák rendőrség szóvivője tagadta a polgármester vádjait.

 

Az utóbbi években több civil szervezet és szakértő is bírálta a szlovák rendőröket a romákkal szembeni erőszakos fellépésük miatt. A Szlovákiai Roma Unió Pártja szombatra egy nagyobb tüntetést is szervez Rimaszombaton, szintén a rendőri túlkapások ellen.