2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ORÖ vizsgálóbizottság: Farkas Flórián az árvízi védekezésből is hasznot húzott
2015. 04. 09. 00:00

Ezer cigány önkéntes segítségéről beszélt 2013-ban a dunai árvízi védekezéskor Farkas Flórián, de az adatok szerint közel 14 millió forintot számoltak el, amely a szervezet vezetőinek lett kiutalva.

Az ORÖ képviselőiből álló, a szervezet gyanús pénzköltéseit vizsgáló bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az egy tétel szerint 6 millió 445 ezer, egy másik szerint pedig 6 millió 335 ezer 493 forint szerepel árvízi védekezésre, miközben az önként dolgozó romák önzetlen segítségükkel támogatták a védekezést, és a köszöneten kívül más fizetséget nem kaptak. Vajda László, az ORÖ képviselője, a vizsgálóbizottság elnöke azt mondta, tájékoztatást kértek a Belügyminisztériumtól, hogy az Országos Roma Önkormányzat számára milyen kifizetések történetek akár a katasztrófavédelmi alapból, vagy a tárcától.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a RomNet kérdésére azt közölte, az önkéntesség magában foglalja, hogy a védekezési munkáért fizetséget, bért az önként jelentkező segítőknek nem adnak, mindössze felszerelést, és élelmet biztosítanak katasztrófahelyzet esetén a védekezésben résztvevőknek. Az OKF kizárólag a védekezésben dolgozó hivatásosoknak fizet túlóra díjat, költségtérítést. Az egyeztetés mindössze arra vonatkozik, hogy szükség esetén mely területre és hány ember segítségére tartanak igényt.

 

Lakatos Oszkár, az ORÖ Lungo Drom-os tagja, a sajtótájékoztatón egy prezentációban ismertette a szervezet elmúlt 4 évében történt gyanús pénzkifizetéseket. A képviselő azt mondta: Kovács Józsefné számára „jól jövedelmezett a pénzügyi bizottság tagsága, mivel 2013.08.09-én árvízvédelem címén felvett 6 millió 335 ezer 493 Ft-ot és más jogcímen 2 410 246 Ft összeget”. Lakatos Oszkár úgy fogalmazott, az ORÖ a dunai árvizet kihasználva megcsapolta az árvízvédelmi alapot, és mindezért kitüntetést is kapott 2013-2014-ben.

 

A vizsgálóbizottság által ismertetett adatok szerint Jónás Gábor, az ORÖ elnökhelyettese árvízvédelem címén 6 millió 796 ezer 445 Ft-ot vett föl az ORÖ-ből, így azt feltételezik, hogy „az árvízvédelmi alap megcsapolásából származó pénz került Jónás Gáborhoz”. Megismételte, Vajda László képviselő már a belügyminisztériumnál kezdeményezte az árvízvédelmi pénzek felhasználásának kivizsgálását az ORÖ tekintetében.

 

A 2013 nyarán történt dunai rekordáradás elleni védekezésről, és az ORÖ segítségéről a teljes magyar sajtó beszámolt akkoriban. Farkas Flórián Orbán Viktor miniszterelnök társaságában is megjelent a gátak közelében, néhány percig pakolta homokzsákokat is.

 

árvíz-Orbán Viktorral    árvíz-FF

 

Az ORÖ és a Lungo Drom akkori elnöke úgy nyilatkozott, „a természeti csapás valódi társadalmi összefogást eredményezett, a magyarországi cigányság például soha nem látott létszámban vett részt a védekezésben”. Farkas Flórián azt hangsúlyozta, az ország különböző pontjairól, így Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből cigányok is önkéntesen csatlakoztak a mentéshez.

 

Azt nem tudni, hogy a védekezési költség címén kiutalt pénzekből a gátakon dolgozó ezer roma később kapott-e fizetséget az ORÖ-től, mert a védekezésben részt vett cigányok azt nyilatkozták, jószándékból, emberi segítségként, és Farkas Flórián kérésére segédkeztek önkéntes alapon a védekezésben.

 

OKF

 

A védekezésről, az összefogásról a teljes magyar sajtó mellett az ORÖ Európai Út című lapja is tudósított, és az önkormányzat honlapján is megtalálható a beszámoló.

 

Mindkét tudósítást az alábbiakban olvashatják:

 

http://www.europaiut.hu/riport/1059-Tarsadalmi_osszefogas_arviz_idejen_%E2%80%93_Ezer_roma_a_gatakon

 

Társadalmi összefogás árvíz idején – Ezer roma a gátakon

2013. 07. 24.

Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkban ötszáz éves rekordot döntő dunai árhullám kapcsán.

A természeti csapás valódi társadalmi összefogást eredményezett, a magyarországi cigányság például soha nem látott létszámban vett részt a védekezésben. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkor­mányzat (ORÖ) elnöke közlése szerint szervezett formában mintegy ezer cigány ember állt helyt a gátakon az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében. Elmondta: folyamatos készenlétben is voltak, miközben kapcsolatban álltak a katasztrófavédelemmel, egészen addig, amíg a „veszély el nem hárult”.




Miután az árhullám június hetedikén elérte hazánkat, a váci térségben mintegy négyszáz roma dolgozott napokig a gátak erősítésén, töltötték és pakolták a homokzsákokat. Farkas Flórián tájékoztatása szerint ott voltak továbbá Mohácsnál, Komárom-Esztergom megyében és Győrben is. Az ország különböző pontjairól, így Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből cigányok is önkéntesen csatlakoztak a mentéshez, akik cigány és nem cigány emberekkel egyaránt összefogva segítették a védekezést – számolt be az ORÖ elnöke. Mint elmondta, különösen megindító volt, hogy nem cigány emberek is ételt és italt vittek a gátakon dolgozó cigány embereknek. „Nem igaz tehát az az ellentét, ellenszenv és előítéletesség, amiről sokan beszélnek” – hangsúlyozta a történtek kapcsán Farkas Flórián, aki szerint komoly társadalmi üzenete van ennek az összefogásnak.



A miniszterelnök az árhullám kivonulása után, június 15-én Mohácsnál adott tájékoztatást a védekezés tapasztalatairól, illetve a helyreállítási munkálatok megkezdéséről. Hangsúlyozta: nem vesztettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nem keletkezett tömeges kár. Szerinte a veszély elhárításához három dologra: összefogásra, jó szervezettségre és szakértelemre volt szükség. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkálatokban részt vevő hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is. Tudatta, a védekezés során összesen 10 179 000 homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel. Hozzátette: az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett emberek száma 206 ezer volt, s közülük a szervezett védekezésnek köszönhetően csak 1570 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a védekezés irányítását 81 településen vette át az állam az önkormányzattól, s mind a 64, veszélyes anyaggal dolgozó Duna melletti üzemet sikerült megvédeni; ezekből szennyező, fertőző anyag nem került a vízbe.

Kacsoh Dániel



Ezer cigány segíti szervezett formában a védekezést


Országszerte nagyjából 800 és ezer közötti számban vesznek részt a cigány emberek szervezett formában az árvízi védekezésben - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke múlt pénteken az MTI-nek.

 

Homokzsák   mtv

 

Hangsúlyozta, hogy soha ennyi cigány és ilyen szervezett formában nem segítette az árvízi munkálatokat, mint most az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében. Ugyanakkor hozzátette, hogy "ez sem elég", ezért továbbra is arra kérik a cigányokat, hogy vegyenek részt az árvízi védekezésben. "Addig lesznek jelen, amíg a veszély el nem hárul" - tette hozzá.



Farkas Flórián elmondta, hogy csak a váci térségben mintegy 400 cigány ember dolgozik a gátak erősítésén, pakolják a homokzsákokat. Ott vannak továbbá Mohácsnál, Komárom-Esztergom megyében és Győrben is. Az ország különböző pontjairól, például Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből cigányok is önkéntesen csatlakoztak a mentéshez, akik cigány és nem cigány emberekkel egyaránt összefogva segítik a védekezést - tette hozzá.

 


Farkas Flórián megemlítette, hogy nem cigány emberek is ételt és italt visznek a gátakon dolgozó cigány embereknek. "Nem igaz tehát az az ellentét, ellenszenv és előítéletesség, amiről sokan beszélnek" - hangsúlyozta Farkas Flórián, aki szerint komoly társadalmi üzenete van ennek az összefogásnak.


Szintén az összefogás jegyében megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács,mely az árvízi rászorultak megsegítésére létre hozta a Nemzeti Összefogás Vonalát és Bankszámláját, mely szombat éjféltől működik. A 1357-es vonalon a humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni. A Nemzeti Összefogás számlaszámára: 11711711-22222222-00000000, pedig a pénzadományokat várják.

 

http://oronk.hu/hirek/180-Ezer_cigany_segiti_szervezett_formaban_a_vedekezest

(MTI/oronk.hu)