2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már a Parlament is felfigyelt az ORÖ gyanús pénzköltéseire
2015. 02. 17. 00:00

A Jobbik és az LMP is a parlamentben emelt szót az ORÖ gyanús pénzköltései miatt, azt tudakolva, Farkas Flórián költekezésnek mikor vet véget a kormány? A fideszes politikustársat a kormány megvédte.

 

Mirkóczki Ádám (Jobbik) interpellációjában arról beszélt, hogy a hírek szerint a Farkas Flórián által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a Híd a munka világába című programra kapott 620 millió forintnyi uniós támogatás súlyosan túlárazva költötte el, miközben nem teremtettek egyetlen munkahelyet sem. Az összeg felhasználásának célszerűségében kételkedő képviselő többek között azt mondta, hogy darabonként három millió forintért vettek számítógépeket, közel 29 millió forintért béreltek autókat egy fél évre, 31 millióért vettek irodabútorokat és 26 millió forintért újítottak fel irodát.

 

rétvári

(Rétvári Bence államtitkár megvédi Farkas Flóriánt és gynús pénzköltéseit a parlamenti ülésen)

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára úgy fogalmazott: valószínűleg nem véletlen, hogy a politikus az Országos Roma Önkormányzatot "pécézte ki" magának. Azzal folytatta, hogy az elhangzottak alapján a képviselő még a pályázati kiírást sem ismeri, de láthatóan a gyűlöletkeltés és a feszültségkeltés volt a célja.

 

Amiket Mirkóczki Ádám tényként mondott, azok nem felelnek meg a valóságnak, a projekt indikátorai eddig időarányosan teljesültek - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a számítógépeket körülbelül 150 ezer forintos egységáron vették. Hozzátette, hogy az autóbérlet járművenként napi 2060 forintra jön ki, miközben az átlagos piaci bérleti díj 4990 és 13190 forint között mozog.

 

A választ a parlament fogadta el száz igennel, 21 nemmel és három tartózkodással.

 

Az ORÖ később közleményt adott ki, amelyben leszögezték: téves adatokról beszélt Mirkóczki Ádám a Híd a munka világába projekttel kapcsolatban
       

Winkler Gábor projektvezető az MTI-hez eljutatott közleményben azt írta, Mirkóczki Ádám, a Jobbik parlamenti képviselőjének hétfői "interpellációs kirohanásával csúcsára ért az elmúlt két hét során tapasztalt ellenzéki botránypolitizálás. Az interpelláció nemcsak a tények és a témában megjelent sajtóközlemények ismeretének hiányáról árulkodik, de rámutat arra is, hogy Mirkóczki Ádám a projektre vonatkozó pályázati kiírást sem olvasta el".

 

Közölte: a projektiroda a Mirkóczki Ádám által kifogásolt költségvetési tételek vonatkozásában leszögezi, hogy "az interpelláció téves adatokat tartalmaz, és felhívja a figyelmet az ügyben korábban kiadott, minden egyes felvetést tényszerűen cáfoló sajtóközleményére".

 

A projektiroda felelőtlennek tart minden, az elvárható és körültekintő tájékozódást mellőző aktuálpolitikai megnyilvánulást, mert a cigánysággal szembeni előítéletek szításával felesleges társadalmi indulatokat kelt a roma kisebbséggel szemben - áll a közleményben.

 

Mint olvasható, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló program feladata egy országos működési területű, valamennyi régióban jelen lévő, a hátrányos helyzetű munkanélküliek munkaerő-piaci részvételét biztosító foglalkoztatási szövetkezet létrehozásához szükséges előfeltételek kialakítása.

 

Ez magában foglalja a szövetkezet működéséhez szükséges teljes körű infrastruktúra kiépítését, a szövetkezeti tagok felkészítését a szövetkezetben történő együttműködésre és munkavégzésre, továbbá a szociális gazdaságban működő szövetkezet fenntartható működésének előkészítését.

 

A program a kötelező feladatokat hajtja végre a jóváhagyott költségvetésnek megfelelően, közbeszerzési eljárások lefolytatása mellett. A projekt utófinanszírozott, a források lehívására csak a hatóság tételes ellenőrzését követően van mód.

 

Mirkóczki Ádám hétfőn arról beszélt, hogy a hírek szerint a Farkas Flórián által vezetett ORÖ a Híd a munka világába című programra kapott 620 millió forintnyi uniós támogatást súlyosan túlárazva költötte el, miközben nem teremtettek egyetlen munkahelyet sem. Az összeg felhasználásának célszerűségében kételkedő képviselő többek között azt mondta, hogy darabonként 3 millió forintért vettek számítógépeket, közel 29 millió forintért béreltek autókat egy fél évre, 31 millióért vettek irodabútorokat és 26 millió forintért újítottak fel irodát.

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára úgy fogalmazott: valószínűleg nem véletlen, hogy a politikus az Országos Roma Önkormányzatot "pécézte ki" magának. Azzal folytatta, hogy az elhangzottak alapján a képviselő még a pályázati kiírást sem ismeri, de láthatóan a gyűlöletkeltés és a feszültségkeltés volt a célja.

 

Az azonnali kérdésekben az LMP újra a témával foglalkozott, és az ORÖ uniós forrásairól kérdezte a kormányt, azt kérdezve Lázár Jánostól, mikor függesztik fel az önkormányzat számára az uniós pénzek kifizetését? 

   

Ikotity István LMP-s képviselő az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) uniós forrásainak felhasználásával kapcsolatban érdeklődött. Szavai szerint az ORÖ úgy költötte el a romák munkavállalását segítő források felét, 300 millió forintot, hogy "abból még egyetlen roma honfitársunk sem jutott közelebb a munkába álláshoz". Ehelyett például autóbérlésre, bútorokra költöttek - mondta Ikotity István, feltéve a kérdést: felfüggesztik-e az EU-s pénzek kifizetését az ORÖ-nek az ügy felderítéséig.

 

Válaszában Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője azt javasolta az LMP-s politikusnak, vegye fel a kapcsolatot Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal, akitől kérni fogja, bocsássa Ikotity István rendelkezésére a meglévő információit. Ha ezután is fennmaradnak kételyek, a Miniszterelnökség uniós forrásokkal foglalkozó hivatala kész leellenőrizni a pénz útját a program befejezése után - mondta.

 

Lázár János kijelentette: a pénzek felhasználásával kapcsolatban nincs kompromisszum, mert annak átláthatónak, transzparaensnek kell lennie, és ez különösen igaz a kisebbségek támogatásakor. 

 

MTI-RomNet